СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Аустротерм България предлага изпитани решения за топло- и шумоизолация на сгради

Разговор с Тодор Недев, управител на Аустротерм България

Аустротерм България предлага изпитани решения за топло- и шумоизолация на сгради

Тодор Недев е роден на 05.04.1957 г. До 1991 г. е асистент в катедра „Финанси и кредит“ на Стопанската академия „Димитър Ценов“, гр. Свищов, където завършва и висшето си образование. В периода 1993-1996 г. се занимава с управлението на държавното участие в търговските дружества – първоначално като началник на управление „Анализи на търговската дейност“ в Министерството на търговията, а след това и като зам. министър на търговията и външноикономическото сътрудничество. От 2006 г. насам е редовен доцент в катедра „Финанси” на УНСС, където води дисциплините „Деривати с фиксиран доход”, „Фондови пазари” и „Финансов инженеринг”. Управител е на Аустротерм България от самото є основаване през 2004 г.

Г-н Недев, тази година се навършват 15 години Аустротерм България. Какво бихте споделил за този период на пазарно присъствие и развитие у нас? Кои са поводите за гордост?
Определено мога да потвърдя, че съм удовлетворен от работата ми за Аустротерм през последните 15 години. Аустротерм България предлага на българския пазар разумни и изпитани решения за топло- и шумоизолация на сгради. Имаме два завода за производство на изолационни плочи от ЕPS в София и Айтос. Нарастването на продажбите ни през годините според мен доказват, че българският потребител вече търси уюта и комфорта за своя дом или офис и прави необходимото за постигане на добра топло- и шумоизолация. Разбира се водещата мотивация в този процес е спестената енергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Все повече потребители търсят възможностите за намаление на тези разходи. Когато започнахме през 2004 година, основната дебелина на изолационните плочи беше 4-5 сантиметра и това беше нещо ново и непознато за българския пазар. В същото време в Австрия вече поставяха нови 10-15 сантиметра върху старата топлоизолация от 4-5 сантиметра. Тогава бях убеден, че няма да видя подобно нещо в България, но през последните години това се случва все по-често и на българския пазар. Може би периодичното обновяване и индивидуализиране на фасадата носи по-голяма удовлетвореност и по-добро самочувствие на обитателите на сградата?

Към днешна дата в предлагането на какви ефективни изолационни решения сте се фокусирали?
Фирми на Аустротерм има в цяла Европа и фокусът на всички е насочен към едно - да предлагаме най-добрите решения за топло и шумоизолация с плочи от стиропор, както и разнообразни възможности за индивидуализиране на фасадите с профили и орнаменти.

Бихте ли споделил повече за продук­ти от гамата Ви, които успешно налагате на пазара? Разкажете с какви характеристики, качество и приложение се отличават.
Като най-добър продукт българският пазар разпознава сивата топлоизолационна плоча. Тя е сива, не защото някой предпочита този цвят, а защото по технология на BASF в стиропора е добавен графит. Това подобрява техническите характеристики на продукта с над 20% и пазарът го разпознава като продукт с най-добро съотношение цена / качество. Разбира се Аустротерм има и топ продукти като Резолюшън например. Това е топлоизолационен материал с коефициент на топлопремивнаване от λ ≤ 0,022 W/mK, но е твърде скъп за българския пазар. Продава се основно на английския и американския пазар. Имаме и други нови продукти, които ежегодно се обявяват в сайта на фирмата.

В края на разговора, какви планове и цели сте си поставили за бъдещото развитие на компанията? Какво да очакват клиентите Ви?
Целта ни е да бъдем сред най-добрите на пазара, т.е. предлаганите от нас технически решения да бъдат оценени от потреблителите като най-добри и ефективни. Такава цел е лесно да се формулира, но за реализацията й са необходими ежедневни усилия на целия екип на фирмата.

Благодаря на българските потребители на нашите продукти и на екипа на Аустротерм България, който ги произвежда.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо