СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 8, 2019

Малките детайли правят разликата

Малките детайли правят разликата

Фибран България АД вече 22 години е на пазара на топлоизолации и се стреми да предлага качествени продукти с внимание към детайла. Има много видове XPS, но нарицателното за топлоизолация е ФИБРАН. Представената сграда на първа страница е пример за приложение на FIBRANxps при облицовка на фасада с камък. Тук трябва да се внимава за така нареченото декларирано ниво за якост на опън перпендикулярно на повърхностите. Поради стойностите, които може да предложи, FIBRANxps е незаменим при това конкретно приложение. Каменната вата, която е влакнест продукт, както и продуктите от експандиран полистирен, нямат достатъчно якост да издържат силата, с която тежкият камък, под влияние на гравитацията, тегли перпендикулярно на основата. Това е валидно дори и при контактните фасади с мазилка, където изборът на фасаден продукт, например вата, също е хубаво да се заложи на продукт с по-висока стойност на този показател.

В настоящия материал ще Ви представим някои допълнителни характеристики, за които внимателно следим и се стремим да поддържаме в оптимални стойности, така че полезността на предлагания продукт от нас да е по-голяма от основното му предназначение да топлоизолира.

На първо място това са трите вида повърхности на FIBRANxps – гладка, гофрирана и набраздена повърхност.

Противно на много други производители, които предлагат продукти с една единствена повърхност, ние държим на диференциацията, заради различните предимства, които тя носи при различните приложения. Например гладката повърхност постига значително по-висока водонепропускливост на продукта, което го прави незаменим избор при изолиране в основи под кота 0 или при плоски покриви преди бетон за наклон. Свидетели сме на прилагане на EPS на същите детайли, което не само няма да донесе до желания ефект, но си е чисто прахосване на средства. Същевременно гофрираната повърхност осигурява нужната адхезия на материала със строителни смеси за залепване или шпакловане. Набраздената повърхност, освен каналите по дължина на плочите, се характеризира и с отнет краен слой, което разрушава в известна степен затворената клетъчна структура на материала по повърхността и повишава значително паропропускливостта му, което го прави подходящ за прилагане по фасади.

Якост на натиск и плътност – огромно недоразбиране има и в този детайл. Определящата и водеща характеристика е якостта, както посочва стандарта ЕN 13164. Зависимостта между тези две величини нормално е право-пропорционална или с други думи по-висока якост има по-плътния XPS. При недобра технология на производство обаче виждаме на пазара продукти с висока плътност, но със слаби якостни характеристики.

Високата плътност означава повече твърдо вещество в единица обем, а реално топлоизолационните качества се постигат от газта, уловен в затворената клетъчна структура на материала, т.е. по-високата плътност носи със себе си по-лоши топлоизолационни характеристики. FIBRANxps може да предложи продукти с якостни характеристики от 300, 500, 700 кРа, като приложенията на по-високоякостните са силно специфични и не могат лесно да се заменят с аналогични продукти. Примерни приложения са подовете на складови помещения със специфичен температурен режим, хеликоптерни площадки или паркинги по покриви на офисни, търговски и болнични сгради и пр.

Очаквайте още детайли от специфичните характеристики на продукта, които носят допълнителни ползи.



ФИБРАН БЪЛГАРИЯ