СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 8, 2019

Плюс енергийна офис сграда Enjoy в Париж

Плюс енергийна офис сграда Enjoy в Париж

Green Office® ENJOY е по-различна от обикновените офис сгради – тя произвежда повече енергия, отколкото консумира. Построена е върху железопътен подлез, изградена е предимно от дърво. Между сградите и заобикалящата ги среда винаги протича взаимодействие, което се отразява на архитектурния дизайн.

При Green Office® ENJOY, маркираща северозападния вход на новия парижки квартал Клиши-Батиньол, взаимодействието има по-голямо от обичайното влияние, защото бетонната плоча на железопътния подлез изисква лека конструкция, която да носи товара на сградата.

Поради разбирането за ограничеността на природните ресурси, тук най-естествен избор е материал като дървесината.

Green Office® ENJOY разполага с фотоволтаична система, разположена на 1700 m2. В сградата има контролирана аерация и вентилация с възстановяване на топлината, като качество на въздуха в нея се характеризира с обмен на въздух 30 m3 на час и човек.

Green Office® ENJOY разполага със собствен вътрешен двор с 15% зелена площ. Естествени материали са използвани и за интериорния дизайн, като сградата разполага със сертификати FSC, PEFC за дърво, без тропически дървен материал.

Застроени са 3,275 m2, докато нетната полезна площ е 14 000 m2 от общо 17 400 m2 офис пространство, което от април 2019 г. се използва от 1250 души, които се радват на удобствата, резултат от уникалната архитектура и технически постижения – следствие от дългогодишния опит на Baumschlager Eberle Architekten в областта на дървените конструкции и на партньорската фирма SCAPE Architecture в BIM планирането.

Като произвежда повече енергия, отколкото консумира, и същевременно предоставя здравословна среда, изградена предимно от естествени материали, тази нова сграда е оптимизирана не само в архитектурно и техническо отношение, но и от човешка гледна точка.