СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 8, 2019

Енергийно ефективна еднофамилна къща Leis в Пълва, Естония

Енергийно ефективна еднофамилна къща Leis в Пълва, Естония

Тази енергийно ефективна сграда в Пълва, Естония, е разположена на парцел с кладенец, дълбок 100 m, който преди е бил използван за водоснабдяване на селото.

Еднофамилната къща е построена на ръба на този терен. Във вътрешното разположение на помещенията няма нещо необичайно. На приземния етаж са разположени всекидневна, кухня и спалня и съответните прилежащи стаи. Сутеренът е разпределен на две сауни, съответните странични стаи и складови помещения. На горния етаж се намират детските стаи и ателие. Дневната е двуетажна, а всички стаи се отварят на юг, към слънцето, което е елементът в това разпределение, който показва стремеж към максимално използване на енергията.

Семейната къща, завършена през 2013 г., има площ от 177 m2. Фотоволтаичната инсталация е разположена на 90 m2 и произвежда 12,94 kWp електроенергия. Сградата отговаря на стандарта на пасивна къща и има сертификат за това. Тя разполага с втори покрив, поставен на опори над нея, върху който са поставени фотоволтаични елементи и се използва както за производство на електричество, така и за засенчване през лятото. Наклонените термични колектори на покрива (11,6 m2) са оптимизирани за лятна експлоатация, а вертикалните колектори върху фасадата (13,1 m2) - за зимна.

Къщата е оборудвана и с дълбокосондажна термална помпа и разполага с вентилационна система за възстановяване на топлина. Отчитанията до момента показват, че първоначалните прогнози за енергийно потребление са били коректни.

Освен че е енергийно ефективна, сградата също е изградена в голяма степен от естествени материали – дърво, целулоза, глина, а мазето – от бетон. Сградата е построена според адаптираната към северните географски ширини концепция за пасивна къща и използваните технологии и архитектурни параметри са идеален пример за съобразяване с тези условия.Реклама