СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 8, 2019

Къща в Испания се захранва от геотермална енергия

Къща в Испания се захранва от геотермална енергия

Разположена на изток от Барселона, къщата Elvira & Marcos House съчетава по неповторим начин минималистичен дизайн и функции, повишаващи енергийната ефективност. Дизайнът на къщата по един интересен начин скрива изолационната обвивка и използваната геотермална енергийна система, за да се намали потреблението на енергия.

Къщата е с площ 255 квадратни метра и е построена върху терен, предвиден в миналото за мащабно строителство. Това строителство обаче не се е реализирало, заради икономическата криза в страната, и днес тази къща е единственото жилище в околността.

Правоъгълният дом е решен в бяло, а районът, обрасъл в зеленина, частично скрива сградата. Според архитектите от Pepe Gascón Arquitectura оставянето на ландшафта в дивото му състояние е стратегически ход, за да се създаде „къща с ясна геометрия, предлагайки силна интерпретация с определена неутралност в средата на заобикалящата хетерогенност“.

За фасадното оформление е използвана гъвкава мазилка, която идва с интегрирана външна топлоизолационна система (SATE), създавайки плътна изолационна обвивка за конструкцията. В допълнение към външната изолация системата SATE е била използвана и в покрива, за да се избегнат загубите на топлина през топлинни мостове. Крайният резултат е изключително стегната обвивка, която, заедно с инсталираната геотермална енергийна система, драстично намалява потреблението на енергия в дома.

Във вътрешността на триетажната къща е монтирана голяма стоманена стълба. Минималистичният естетичен стил на дома обхваща цялото пространство - доминират бели стени и бетонен под. За по-голям комфорт в помещенията и максимално използване на естествената светлина е направено широкоформатно елегантно остъкляване.