СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 1, 2020

SBS битумни мембрани с термично активиране oт ICOPAL

SBS битумни мембрани с термично активиране oт ICOPAL

Една от най-често срещаните грешки при проектирането и избора на хидроизолационни материали за покрив е пренебрегването на необходимостта от вентилация и възможността на покривната конструкция да диша. При остатъчна влага в конструкцията се образуват мехури и гънки по повърхността на покривната хидроизолационна мембрана. С течение на времето и с повишаване на температурата те увеличават обема си, отделяйки хидроизолацията от основата и водят до механични повреди на покритието.

Какъв е ходът на подобно явление и как да се предотврати? Повърхността, върху която трябва да се полага мембраната, винаги съдържа определено количество влага. В допълнение, влагата прониква директно под покривната мембрана в резултат на естествени дифузионни процеси от помещенията под тавана. В периода, когато покривът се загрява, това неминуемо води до повишаване на налягането за всички газове директно под парата. Тези газове не могат да излязат отвън и не могат да се разпределят равномерно по покривната повърхност. Има локална концентрация на газ в местата, където връзката между мембраната и основата е по-слаба. На тези места се образуват т. нар. въздушни мехури и се появяват многобройни гънки, локални пукнатини и напрежения в покривния материал. Размерът им варира в зависимост от съдържанието на влага на покрива – от няколко сантиметра до няколко метра. Веднъж компрометиран от влагата, покривът трябва да бъде поправен незабавно, тъй като наличието на мехури може да причини механични повреди на покривната конструкция.

За да се предотврати това явление, трябва да се извършат две операции: първо, необходимо е да се осигури равномерно разпределение на налягането на газовете върху повърхността на покрива, така че те да не се концентрират на конкретни места, образувайки мехури и второ: излишните газове трябва да се изведат в атмосферата посредством подходящи и правилно позиционирани и положени отдушници за плосък покрив.

ICOPAL отговори на необходимостта от по-ефективно решение за отвеждане на влагата в основата. Създаде първата в света покривна хидроизолационна мембрана с новата технология SPEED Syntan SBS. Системата е разработена като едно- и двуслойна, в зависимост от конкретното приложение и изискванията на проекта. Еднослойната система осигурява извеждане на въздуха и водните пари от вътрешността на покрива, равномерно разпределение на налягането на газовете по целия покрив. Същевременно тя осигурява и отлична хидроизолация. Преминаването на водните пари се разпределя чрез система от SMART вентилационни канали по долната страна на покривната мембрана. При производството на мембраната върху долната є страна е нанесен тънък слой термоустойчива боя, с характерен червен цвят. Той е устойчив на високи температури (до 1000oС) за кратък период от време. В резултат на това по време на процеса на полагане на този тип битумна мембрана (Термично активиране чрез газова горелка, а не стандартното заваряване) местата, върху които има нанесена термоустойчива боя, не се заваряват към основата и оформят вентилационните канали.

Технологията SYNTAN (SYNT – AN Syntetic – Adhesion; от англ. език Синтетично и Адхезия) е разработена за участъците по долната страна на мембраната. По тях са нанесени ленти от синтетично битумно лепило (специална смес от SBS битуми и синтетични смоли). По време на процеса на нанасяне на термично активирани покривни филцови ивици, те покриват филцово покритие със субстрата. Така 50% от покривната мембрана е залепена към основата, а останалите 50% изпълняват функцията на въздушен буфер.

Изпълнението на еднослойна система с битумна хидроизолационна мембрана Extra Ventilation Top 5.2 Syntan SBS изключва възможността от натрупване на налягане под хидроизолационния слой. Системата също минимизира и необходимостта от използването на вентилационни отдушници. Препоръчва се 1 брой отдушник на всеки 250 м2. Процесът на активиране на термичния синтетичен битумен слой под формата на ивици по долната повърхност на мембраната е много важна операция за последващата работа на цялата вентилационна система. Топлинното активиране не означава топене на долната част на мембраната и втечняване на битума. Това се случва при полагането на обикновена битумна мембрана. Става въпрос за осигуряване на малко количество топлинна енергия, така че синтетичният лепилен слой да придобие адхезивни свойства.

Icopal Flagship мембраните са отлично решение в случай на ново строителство и остатъчна влага, при обитаеми подпокривни помещения. Подходящи са и в сезоните, в които основата, върху която може да се полага битумна хидроизолационна система трудно може да достигне минималната необходима влажност.

Всичко за системите ICOPAL може да намерите на фирмения сайт.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини