СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 1, 2020

Импулсното уплътняване е ефективна технология за уплътняване на почви в дълбочина

Разговор с Костадин Чуклев, управител на Импулсно уплътняване

Импулсното уплътняване е ефективна технология за уплътняване на почви в дълбочина

Костадин Чуклев е роден в София. Завършва Софийска математическа гимназия, а след това Университет по строителство, архитектура и геодезия. Още като студент работи на строителен обект. Преминава през всички нива в управлението и организацията на строителството. За повече от 25 години трудов стаж изгражда редица проекти от промишленото, гражданското и индустриалното строителство с обща площ повече от 1 000 000 кв.м. От 2017 г. е управител на фирма Импулсно уплътняване.

Г-н Чуклев, представете фирма Импулсно уплътняване. Разкажете за технологията импулсно уплътняване и приложението є.
Нашата фирма е създадена с цел прилагане на технологията на импулсно уплътняване в България и Балканския полуостров. За целта преди две години закупихме нужното оборудване, което е уникално за нашата страна и в цяла Европа има само няколко фирми, които разполагат с него. Основната ни дейност е уплътняване на почви в дълбочина. В много случаи се налага строителство върху терени, насипани през годините със строителни почви и отпадъци. В тези случаи проблемът е как тези почви да се направят достатъчно здрави, за да поемат натоварванията от бъдещото строителство. Вариантите са премахване на слабия насип и направа на нов по правилата, използвайки вибрационни валяци или използване на нашата технология. Конвенционалният метод е скъп и бавен, а стойността му при големи терени с дълбоки насипи е толкова значителна, че може да направи инвестицията невъзможна или икономически безсмислена. Тогава на помощ идва технологията на импулсно уплътняване - компактен аналог на тежката трамбовка (позната от Древността) при която тежест се пуска свободно от голяма височина върху земята. При удара се генерира енергия, която уплътнява почвата в дълбочина. Това се повтаря няколко пъти на едно и също място за постигане на максимален ефект. При импулсното уплътняване тежестта пада върху наковалня с по-голяма честота. В нашия случай върху наковалня с тежест от 5 тона пада 9-тонна тежест от височина до 120 cm, с честота 60-80 удара в минута. Това уплътнява почвата в дълбочина до 6-9 m, но, за разлика от тежката трамбовка, не генерира сеизмични вълни, които биха били проблем, например при работа в градска среда. Освен при изкуствени насипи, технологията е много ефективна и при уплътняване на естествено порьозни почви като льоса. Наскоро направихме тестове около Русе и доказахме, че в дълбочина от 3 m премахваме естествената пропадъчност на почвата. За сравнение използваните до момента технологии успяват в дълбочина от 1 m.

Споделете за изградени обекти, където е приложена технологията.
За две години участвахме в редица обекти в България. Уплътнихме паркинга на магазин Айко-Мьомакс, гр. Варна, разположен върху 6 m насип. Уплътнихме цялата площадка на сервиз и шоурум на фирма Мегатрон в гр. Българово, разположена върху старо депо на земни маси. В гр. Добрич уплътнихме площадката на новия завод на Неопърл. Там имаше естествени льосови почви. Също там и площадката на силозно стопанство за зърно. Друг обект е сервизът на Примекс в гр. София. Той е изграден върху съвременен насип от строителни почви. Работихме и на площадката на завод Агрополихим в град Девня, уплътнявайки стар насип. Също и по площадката на склада на фирма Хорес в гр. Ямбол, площадка в гр. Банкя, гр. Костинброд и други по-малки проекта.

С какви планове и цели стартирате 2020 година?
Както и в предишни години основна наша задача е популяризирането на технологията сред проектантите и инвеститорите в България. Нашата услуга беше сравнително непопулярна, защото преди нас се предлагаше само от фирми от Западна Европа, беше труднодостъпна и относително скъпа. За целта правим семинари и презентации и работим лично с всеки един заинтересован колега. Целта ни е да покажем и докажем, че използването на технологията има своето място и може да доведе до значителни икономически ползи за клиентите ни. За себе си съм убеден, че сме обречени на успех, защото предлагаме добра услуга на добра цена.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини