СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 1, 2020

Подовото отопление и замазката са два неделими компонента

Разговор с Георги Муздраков, управител на Термо Топ Инженеринг БГ

Подовото отопление и замазката са два неделими компонента

В началото на нашия разговор бихте ли представили накратко Термо Топ Инженеринг БГ?
Ние сме малка фирма с голям опит в иновативните климатични и отоплителни системи. Занимаваме се основно с изпълнение на стенно охлаждане и водно подово отопление. Включително изпълняваме саморазливни замазки върху подови инсталации.

Повечето строители, изпълняващи замазки, не влагат скъпи материали, като много често спестяват задължителните за системите с лъчисто водно подово отопление компоненти като пластификатор и армировка (фибри, стоманена мрежа). Когато тези системи се използват и за площно охлаждане, крайният резултат може да стане трагичен.

След като години наред наши проекти се компрометираха от положени замазки и мазилки върху изградени от нас инсталации, открихме решението. Ключът към успеха ни бе в това да предлагаме цялостен продукт. Тоест, не само полагане на тръби и подова изолация, а и покриващата ги замазка. Сега нашите клиенти получават цялостен, завършен продукт от един доставчик. Така ние гарантираме качествен краен резултат.

Бихте ли се спрели по-подробно на тези подови замазки и настилки?
За да функционира правилно и ефективно едно подово отопление и още повече, ако се използва за охлаждане, от изключителна важност е то да се завърши и покрие с качествена, здрава и топлопроводима замазка. Затова ние използваме специално създадена за подово отопление немска разработка на KNAUF.

Замазката върху подово не е като повечето обикновени строителни материали. Тя се подлага на температурни промени, разширява се и се свива, движи се и работи като жив организъм, имащ сложни причинно-следствени връзки с огромен брой детайли и процеси в строителния обект. Има множество важни, задължителни стъпки, които са крачки към успешната система от тези два неделими компонента: подово отопление и замазката върху него.

Подовото отопление е най-добрата система за отопление, измислена някога. Студеният въздух е по-тежък, заради което при отопление с климатик, воден конвектор или радиатор при 20 градуса в средата на стаята, на тавана обикновено са 23, 25, а на пода: 18 или по-малко. За разлика от конвенционалното отопление, подовото такова не създава въздушно течение, не уврежда качеството на въздуха в помещението (както се случва при въздушно отопление на уреди със замърсени филтри). Лъчистото подово отопление излъчва инфрачервена топлина, с която загрява директно хората и предметите, а не въздуха, карайки го да циркулира. То работи тихо и безшумно, не се нуждае от поддръжка и профилактика. При правилна експлоатация е на практика вечно. Единственото важно условие едно подово да работи добре е да се покрие с добра замазка и подходящо крайно покритие.

Какви са спецификите на замазката, предназначена за полагане върху подово отопление?
Тази замазка е специално създадена за подово отопление. Представлява саморазливна калциево-сулфатна замазка, т.е. на гипсова основа. Алтернатива е на стандартната технология с пясък и цимент. Има балансирано pH и е произведена от природен, екологично чист материал - гипсови кристали, изкопани високо в планините.

Замазката от този тип има висок коефициент на топлопроводимост - до 1.6W/m2. Заради по-добрия топлообмен тя загрява бързо, а системите за подово отопление, върху които е положена, са с по-висока мощност и ефективност. Те са също и по-бързодействащи и по-малко инертни. При подаване на вода с примерно 35 градуса тази замазка отделя топлина колкото обикновена при 40. Поради това тя пести до 20% от сметките за отопление, особено когато то е нискотемпературно, например: термопомпа или кондензат котел, за които всеки 5 градуса над 40 водят до 15-20% загуба на ефективност.

Значително по-здрава e от обикновена пясъчно-циментова замазка, със своята висока степен на якост (>25N/mm2), саморазливната калциево-сулфатна замазка може да е два пъти по-тънка от обикновената. Оптималната препоръчителна дебелина е 2,5-3 cm над тръбите за подово отопление. Често в помещения, където няма височина, по-тънката замазка е много важна.

Тази замазка има също нисък коефициент на топлинно линейно разширение, до 0,016mm/m2. Затова тя не изисква дилатационни фуги при площи от порядъка на 50-60m2. Това й качество е силно ценено от архитекти, дизайнери и клиенти с високи естетични изисквания. Фугите в пода, нужни за разширяването на обикновените замазки, често са грозни и пречат на мебелите. Когато се спестят обаче, има опасност от напукване. Затова замазката без фуги е ценна иновация. Освен че е здрава, тази замазка е и по-гладка, което я прави подходяща за фини настилки като мокет, паркет и др.

Не на последно място е спестеното време. При лепене на плочки саморазливната замазка пести време и лепило. Освен това тя се втвърдява много бързо: 5 часа след полагането и може да се ходи, а на следващия ден добива почети 90% здравина. Тоест: строителните работи могат да продължат веднага, може да се поставят върху излятата преди ден замазка стълби, скелета, да се разтоварват тежки материали. Много важно качество е и краткото време за изпълнение: екипът ни може да полага до 400 m2 за един ден!

На какви машини разчитате във вашата работа?
Изпълняваме полагането на замазката машинно, с техника на Немската фирма PFT. Използваме доказан метод на изпълнение с голяма производителност: 3,5 тона на час. Материалът се разтоварва с механизация пред обекта, след което се смесва и транспортира до съответния етаж по шланг под високо налягане и с огромен дебит.

Много клиенти, закупили имоти в готов завършен вид, в сгради намиращи се в модерна градска среда, с красиви градинки и алеи около входовете, с луксозни фоаета, скъпи стълбища и прочие, често не вярват на очите си, виждайки как за един ден покриваме, облепваме, постиламе, разтоварваме например 10 тона материал, разполагаме машини и оборудване, след което смесваме, транспортираме и полагаме замазката на апартамент дори на 10-тия етаж, със невъобразимите 17 минути за пале (1200 кг)! Още в ранния следобед всичко е готово - разглобяваме, демонтираме, почистваме и си тръгваме. Алтернативата на всички е известна.

Бихте ли представили някои от завършените от фирмата обекти?
Първият ни голям обект, на който реализирахме Топ-концепцията си за термопомпа въздух-вода към подово отопление, стартира в София, в кв. Бояна преди близо 9 години. Това бе офис сграда на фирма Опенкод системс. Там изпълнихме иновативна, децентрализирана климатична система от 12 отделни термопомпи въздух-вода, управлявани компютърно през контролер и централна хибридна климатична система земя-фреон (захранвана от геотермална серпентина климатична инсталация на директно изпарение /фреон -LG VRF Heat Recovery System). Преправяйки изцяло проектното решение за чилър на покрива и газов котел, с обща вентилационна камера, реализирахме 17 децентрализирани вентилационни и климатични системи, с опция за свободно охлаждане (free cooling) и автоматизирано управление по замърсеност на въздуха и CO2.

Наш сложен и доста труден проект в гр. Копривщица е вече към своя успешен край. SPA хотел с басейн и няколко красиви свързани сгради в стар „копривщенски“ стил бе почти невъзможна мисия за нас и целия екип от строители, архитекти, дизайнери, инвеститори, техници и инженери. В град музей, където поставянето на сателитна чиния на фасадата е абсолютно забранено, реализирахме незабележими, вградени в керемидите соларни панели за топла вода, интегрирана под земята термопомпена система тип Въздух-Вода, захранваща хиляди квадратни метри подово отопление. А вентилацията без решетки на покрив и фасада и в момента едва ли някой би повярвал, че е възможна въобще.

Миналата година изпълнихме подово отопление и замазка в Спа комплекс към новоизградения Гранд Хотел Миленум в София. Това е над 30-етажен небостъргач на бул. Витоша, в зона със специален режим на достъп, спиране и разтоварване. Полагането на над 100 тона замазка за около 1 месец бе истинско предизвикателство за нашия екип.

В момента изпълняваме интересен проект за нискоенергийна къща в кв. Панчарево. В нея се предвижда подово отопление, което ще се използва и за охлаждане на помещенията. Има и стенно отопление /охлаждане, както и микро вентилация, осигуряваща пресен въздух най-вече на хората, докато спят. Да, малцина са тези, които осъзнават защо, като си легнат и затворят прозореца на спалнята със супер качествена, почети херметична дограма, сутрин се събуждат не наспани, замаяни, с главоболие и прочие.

Кои проекти Ви носят най-голямо удовлетворение?
Но като че ли не големите, скъпи и сложни проекти, които реализирахме през годините носят най-голямо удовлетворение. Многото малки, но запомнящи се къщи, апартаменти, ателиета и др., където успяхме да сбъднем мечтата на мнозина, а именно - да имат комфорта на невидимата, обгръщаща те отвсякъде топлина на лъчистото отопление, греещо от пода, от стените, дори от тавана, са всъщност тези обекти, които на мен и на екипа ни носят най голямо чувство на удовлетвореност.

Фактът, че сме успели в стени да вградим отопление, което безпроблемно се самообезвъздушава, че за ден сме полагали замазки на обекти без достъп, без никакво място в близост до 80 m от тях, транспортирайки под чудовищно налягане смесения течен материал, чрез изпомпване чак до 11-тия етаж. Това ни кара да се гордеем, че сме направили нещо различно, значимо и успешно. Нещо, което за мнозина граничи с невъзможното.

Какви съвети бихте отправили към инвеститорите, проектантите и строителите, стремящи се към добър сграден комфорт?
Бих ги посъветвал да се отворят към новите технологии и предизвикателства. Да търсят и да вярват в нововъведенията и да не робуват на предразсъдъци. Да са готови да рискуват, да се осмеляват да платят повече за нещо неконвекционално, нещо различно. Защото бързата печалба може да е по-сладка, но инвестицията в трайни, надеждни и комфортни системи в дългосрочен план носи повече. Хората трябва да ценят неща като удобство, надеждност, икономичност. Там, където модерната технология се внедрява в бизнесът, той се променя и еволюира.

Разбира се, от изключително значение е да не се доверяват на сляпо, да се обръщат към професионалисти и хора с опит. Лошо е, че много от тях те съветват да избереш това, което им е угодно на тях самите, а не на теб. Това, което им е познато, което им е лесно, не ги затормозява, не крие риск, нещо с което няма опасност да се изложат. Но затова ни има и нас - да се борим със статуквото и да го променяме, да налагаме.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини