СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 2, 2020

С технологиите достигаме нови проектни нива, създавайки виртуално средата, която измисляме

Разговор с арх. Цветан Симеонов, Архитектурно Ателие Вертикали

С технологиите достигаме нови проектни нива, създавайки виртуално средата, която измисляме

Арх. Симеонов, бихте ли представили накратко архитектурно ателие Вертикали на читателите на списание Строители?
Архитектурно ателие Вертикали е създадено 2005 година, въз основа на 15-годишен проектантски опит. Малък колектив сме – 6 до 8 човека, които се занимават с архитектурно проектиране и дизайн. С много други специалисти работим по цялостното проектиране. Знаете колко е усложнен и тежък процесът на проектиране.

През годините, по едно или друго време, са работили цялото ми семейство. Последните години се справяме трудно. Всъщност винаги е било трудно. Налага се да работим всичко, което е нечистоплътно (непрофилактично) и е голям компромис, но не знам какво трябва да се направи, за да запазим колектива и възможността, когато ни се отдаде такава, да свършим определена работа, която си заслужава. Големият ми син - арх. Ивайло Симеонов, вече повече от 2 години работи в Австрия. Дано това не е единственото решение и за всички останали.

Всеки проект е уникален и налага индивидуални изисквания. Въпреки това, ако се обърнем към подхода Ви на работа, има ли общи принципи, към които се придържате? Имате ли предпочитания към материали, стилове, цветове?
Ние се мъчим сериозно да държим обвързани практиката и теорията, философията и смисъла на съвременната архитектура. Аз самият имам теоретична разработка (работена дълги години и пробвана в практиката) в сферата на методологията и принципи при проектиране: „Архитектурното проектиране като творчески процес”, която като доклад бе представена през 2012-та година на архитектурни четения при БАН.

Опитваме се да научим нещо повече от това, което може да се прочете или види готово, да правим собствени проучвания и опити. Към офиса – ателието, имаме и голяма експериментална работилница, където можем да опитваме определени пластични идеи, технологии, детайли. Имаме изработени десетина прототипа и модели. За съжаление в България пазарът не се интересува много от генерирането, налагането и провеждането на нови идеи. По-лесно е нещо да се изкопира (препише) или още по-зле - да се прави абсолютно несъстоятелна архитектура чрез нареждане на арки, сводове, рустика, корниз, фронтони и какво ли още не или направо да се направи откровен кич.

Какво място заемат в работата Ви съвременните технологии и дигиталните иновации при създаването на един ефективен и функционален проект?
Вече никой не може да си представи проектирането без новите технологии. Помагат много чисто технически. Извън техническата помощ е възможно постигането на друго ниво, но това е нещо, което тепърва ще става. В крайна сметка успяваме и сме в състояние да пресъздадем виртуално средата, която измисляме. Въпросът все пак е: Кой какво харесва? Сградите стават такива, каквито искат Възложителите.

Когато бях млад исках да имам възможността да направя поне една страхотна сграда, а сега искам да имах възможност да не бях правил нито една несъстоятелна такава.

В заключение на нашия разговор, бихте ли представили някои проекти от Вашата практиката, както и интересни решения, които сте приложили?
Ще Ви представя един проект, строителството на който приключи миналата година 2019г., а именно „Реновация и разширение на Сграда на съобщенията” в УПИ I- общ., кв. 67, гр. Несебър, общ. Несебър”. През годините – от идейния проект до реализацията му обектът е номиниран и печелил следните конкурси и награди:

Изложба по повод Архитектурен Фестивал София 2015 - Представени за подбор бяха обекти, примери на съвременна българска архитектура от последните 10 години, които задават посоката на динамично променящата се градска среда в София и други градове. Проектът е селектиран от компетентно жури за участие в Изложбата, която се проведе от 21.09.2015г. до 27.09. 2015г. - „Мост на влюбените“ НДК.

Изложба в Рим “10 години КАБ – новото начало” - Преглед, организиран от Регионална колегия София-град към Камара на архитектите в България с цел представяне на българските проектиращи архитекти и на резултатите от въвеждането на регулацията в проектирането пред колегията на Ордена на архитектите в Рим. Комисия по подбора, избра от всички участвали само 30 проекта, сред които и нашия, които бяха включени в изложбата, проведена от 26.10 2015г. до 06.11.2015г. в Дома на архитектурата в Рим – площад Манфредо Фанти №47

Трето място на конкурса за „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2015г.” - Организатори на наградите АРХ ИНОВА са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн, с партньорството на Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите в България, Triple Green Building Group и Colliers International. На национално ниво участваха проекти за офис сгради, проектирани през последните 10 години. Жури в 10 членен международен състав отреди трето място на проекта. Събитието по награждаването се състоя на 29.10.2015г.

Първо място в конкурса BIG see awards 2020., като Награждаването ще се състои на 20 май 2020г. в Братислава, Словения. Архитектурно-художественият образ на новопроектирана и съществуваща сгради са съобразени с изискванията, произтичащи от местоположението и функцията им. Архитектурният проект предлага решение за вписването на обекта в околното пространство, което е убедително обвързано по отношение на функционалното, визуално и стилово съответствие с предвижданията на проектите, които са в процес на реализация в контактната зона и конкретно с новоизградения Културен център. По този начин съществуващата и новопроектираната сгради стават част от съвременен комплекс с общо външно пространство.

Застроената площ на новата сграда е 205кв.м, а разгънатата и площ е 810кв.м. Пристройката е ситуирана североизточно в „Г“-то на съществуващата сграда. Обособен е нов вход, асансьор и стълбищна клетка. Развити са четири етажа, като офисите, разположени в тях са с благоприятно източно изложение. Новата сграда функционално е приобщена към съществуващата, където се преустройват офисите и съществуващите санитарни възли.

Така ситуирана пристройката може да е изпълнена без да се нарушава целостта и функционирането на съществуващата сграда. Т.е., със заложеното в проектирането поетапното строителството е обезпечен и непрекъснат работен процес на фирмите и институциите, работещи в съществуващата сграда.

С реконструкцията на съществуващата сграда се подобрява функционалността на сградата по 3 показателя: I-во - Приобщаване – чисто визуално в съвременната среда на площадното пространство (не само обвързване с пристройката); II-ро – Достигане на нормите за енергийна ефективност на сградата чрез санирането є; III-то – Осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, (удовлетворявайки изискванията на наредба № 4) чрез благоустрояване на околното пространство и съществуващият вход, респективно чрез асансьора на новопроектираната сграда.