СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 2, 2020

Важен за нас е проектът Закон за Камара на консултантите в инвестиционното проектиране

Разговор с инж. Атанас Ангелов, председател на УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти

Важен за нас е проектът Закон за Камара на консултантите в инвестиционното проектиране

Инж. Ангелов, представете накратко БААИК.
Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти /БААИК/ е учредена през октомври 1999 г. и към днешния момент в нея членуват 80 юридически лица, които упражняват строителен надзор и консултантска дейност в строителството. Вече над 20 години работим за издигане престижа на професията, както и за професионалната подготовка на специалистите в консултантските фирми, чрез организиране на обучения, семинари, дискусии и конференции. През всички тези години активно си взаимодействаме с останалите браншови организации КСБ, КАБ, КИИП, САБ, а така също и с ръководствата на МРРБ и ДНСК. Наши представители участват в експерти работни групи и комисии към Народното събрание, МРРБ с цел усъвършенстване на строителното законодателство у нас – най-вече Закона за устройство на територията и наредбите към него.

В края на миналата година бяха избрани нови членове на Управителния и Контролния съвет на Асоциацията - споделете за новосформирания екип.
Да така е. В края на миналата година изтече три годишният мандат на Управителния съвет и, съгласно устава на Асоциацията, беше избран нов Управителен съвет и тъй като в него бяха избрани част от членовете на Контролния съвет, той също беше допълнен. Както и досега, спазихме принципа в ръководството да има представители от различни региони в страната – 6 от София, 2 от Пловдив, 2 от Варна, по 1 от Бургас, Русе, Кърджали и Ловеч. Всички те са Управители и представители на консултантски фирми с богат опит и висок професионализъм, добра практика и с желание за работа. Най-много членове на Управителния и Контролния съвет има от София и това е обяснимо, тъй като участваме в много експертни групи и комисии за промяна на нормативната база в строителството.

Кои са актуалните проекти, по които работите?
Най-значителния проект, по който от доста време работим, това е проектът за Закон за Камара на консултантите в инвестиционното проектиране, по подобие на Законите за Камарите на архитектите, инженерите и строителите.

Необходимостта от закон за консултантите произтича от това, че нямаме информация нито за лоши, нито за добри практики при упражняване на консултантската дейност и за жалост получаваме такава само когато инцидентно се случи нещо. Също така нямаме ресурс, какъвто имат примерно Камарата на строителите, за систематизиране на данни за построени сгради, анализи, прогнози и проучвания на строителния сектор. Още в началото на миналата година внесохме проекта за Закон за Камара на консултантите и доколкото имаме информация, проектът се съгласува с останалите браншови организации.

Сред текущите ни важни проекти са и промените в ЗУТ. Нашите предложения за промени в ЗУТ са свързани с облекчаване на тромавата процедура по одобряване на проектите, както и с редуциране на съществените отклонения, представляващи промяна по време на строителство по реда на чл.154, ал.2 от ЗУТ. При промените по чл.154, ал.2 от ЗУТ се изискват всички съгласувателни процедури по общия ред както при първоначалното одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж.

Как работите и си партнирате с останалите браншови организации в строителството?
Работим съвместно и в добро сътрудничество с всички браншови организации – Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Камара на строителите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България, Българската асоциация за изолации в строителството, Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“, НТС по строителство и други. През последните две години организирахме съвместни дискусионни форуми, кръгли маси, експертни съвети и професионални сбирки, на които търсим решения на наболели проблеми в строителния бранш. Смятам, че без съвместни инициативи трудно бихме прокарали изменения в законодателната база, които да облекчат строително – инвестиционната инициатива у нас.

Каква е Вашата дейност в международен план през години?
От 2000 г. БААИК е пълноправен член и единствен представител за България на две международни организации – Световната федерация на инженерите консултанти - FIDIC, както и Европейската федерация на инженерно консултантските асоциации – EFCA. През годините нашата асоциация е била домакин на редица мероприятия на двете федерации – общи събрания, срещи на директорите и главните секретари на европейските асоциации, срещи на борда на директорите. През 2016 г. в София се проведе годишната конференция и общо събрание на EFCA, събитие, което събра на едно място най-големите инженерно-консултантски фирми на европейския пазар. Имаме и активна секция от млади професионалисти в рамките на EFCA. Във времето от нашето създаване до момента сме организирали и много успешни регионални конференции и бизнес форуми, които са допринесли за развитието на местната индустрия чрез обмяната на опит и добри практики с наши колеги.