СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 2, 2020

Енергийната ефективност е сфера с приоритетно значение за БАКК

Разговор с Цвета Наньова, Изпълнителен Директор на Българо-Австрийска Консултантска Компания

Енергийната ефективност е сфера с приоритетно значение за БАКК

В началото, бихте ли представили Българо-австрийска консултантска компания?
Основаната през 2006г. Българо-австрийска консултантска компания АД (БАКК) предоставя услуги на частния и публичния сектор. Енергийната ефективност е една от сферите с приоритетно значение за БАКК, а подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради е сред най-добре развитите консултански услуги на фирмата. БАКК има преимуществото на опита да предлага енергийни обследвания като част от интегрирани услуги на етажните собствености, необходими в цялостния процес по обновяване: инженерно-технически (обследвания, паспортизация, проектиране) и юридически консултации (свързани с прилагането на ЗУЕС в управлението на етажната собственост), подготовка на кандидатстването по програми, финансиращи обновяване на жилищни сгради, консултации за осигуряване на съфинансиране и инвеститорски контрол по време на изпълнение на СМР.

Ще бъде интересно да научим повече за обследването и сертифициране на сградите, което извършвате.
Обследването на сгради за енергийна ефективност цели да установи нивото на потребление на енергия, да определи възможностите за намаляването му, съобразявайки се със спецификата на конкретната сграда и доколкото нивото на потребление зависи от множество фактори. Обследването има за цел да препоръча вариантни пакети от разходо-ефективни мерки за повишаване енергийните характеристики на сградата. Съотношение разходи-ползи се търси и от гледна точка на представата на инвеститора за приемливи инвестиционни условия, доколкото има различни варианти за постигането на технически характеристики с оптимални разходи. Намирането на оптимални индивидуални решения за конкретна сграда в голяма степен зависят от компетентността и опита на енергийния одитор.

Какво удостоверява издаденият сертификат?
Издаденият сертификат, на база обследване, удостоверява потреблението на енергия. Сертификат се издава както за новопостроена сграда, така също и за сгради, които преминават реконструкция, основен ремонт, основно обновяване. Макар в масовото съзнание, за съжаление, все още липсва достатъчно разбиране за важността на сертифицирането за енергийна ефективност, в практическия живот ползите са все по-осезаеми: потенциалните купувачи на жилище са готови да платят по-висока цена за жилище в сертифицирана сграда, доколкото имат яснота относно енергийното потребление. Инвеститорите разполагат с доста прецизна оценка на необходимите финансови средства и вариантни решения за подобряване на енергийната ефективност, за да могат да направят своя информиран избор. Проектанти и строители разполагат с надежден инструмент за обезпечаване качеството на своята работа.

Участвахте в изготвянето на частта от Дългосрочната стратегията на България за саниране, касаеща жилищния фонд. Кои са акцентите в нея?
Стратегията е важна част от европейските усилия за декарбонизация до 2050г. и борба с климатичните промени. Поставя си амбициозната цел, за първи път, планирането да обхване целия обитаем жилищен фонд, нуждаещ се от обновяване, като очертае пречките пред собствениците и инвеститорите и набелязва необходимите политики и мерки във всички направления: законодателни и регулаторни, финансови, технически, информация и капацитет и т.н. Една от най-важните препоръки касае смяна на подхода за публична финансова подкрепа за обновяването: създаване на „ветрило“ от програми за различните нужди на енергийно обновяване в различните типове жилищни сгради, вместо една програма, фокусирана върху конкретен сегмент от жилищния фонд, макар и с най-висок потенциал от енергийни спестявания. Обоснована е, също така, необходимостта от насърчаване внедряване на единични мерки за повишаване на енергийната ефективност при техническа невъзможност за дълбоко обновяване и икономическа целесъобразност или за целите на поетапно обновяване.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини