СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 3, 2020

В процеса на проектиране използваме 3D фотореалистични визуализации, анимации и виртуална реалност

Разговор с арх. Трифон Пеев, Управител на архитектурно бюро 3Arch Design

В процеса на проектиране използваме 3D фотореалистични визуализации, анимации и виртуална реалност

Арх. Трифон Пеев завършва образованието си в УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия), София. От 2014 до 2019 година, като част от екипа на Stephen George International, работи по ключови проекти на студиото (Garitage Park, Kamenitza Park и др.). През 2019 г. създава архитектурно студио 3Arch Design с насоченост в архитектурата, интериорното проектиране и 3D визуализациите.

Арх. Пеев, представете студио 3Arch Design на читателите на списание СТРОИТЕЛИ?
Архитектурно бюро 3Arch Design беше създадено през август 2019 година, след като работих близо 5 години в Stephen George International. Натрупаният опит през годините ми позволи да съчетая тази важна крачка в професионалния живот с друга много важна крачка в личния живот - през aвгуст се роди и моят син. Така, със свежи сили и много ентусиазъм, с няколко колеги започнахме работа по различни по мащаб и разновидност проекти.

В нашето студио клиентите и партньорите ни могат да разчитат на помощ в обхвата на целия инвестиционен процес. Можем да бъдем полезни в разнообразен спектър от услуги - от градоустройственото проектиране и предпроектните проучвания на имоти, през идейни и технически проекти, до най-малките детайли в интериорното проектиране. В подкрепа на архитектурното и интериорно проектиране, компанията предлага услуги насочени изцяло в маркетинг сектора с изработването на висококачествени 3D визуализации и анимации.

Освен в България, имаме наши партньори в Англия, Америка и Русия, с които развиваме главно интериорното проектиране, 3D визуализациите и анимациите. Стремим се да сме в крак с най-новите технологии и предлагаме VR (виртуална реалност) със специални за целта очила и устройства, които дават още по-реална представа на клиента за проектираното от нас помещение или сграда.

Всеки проект е уникален и налага индивидуални изисквания. Въпреки това, има ли общи принципи, към които се придържате, имате ли предпочитания към материали, стилове, цветове?
За нас всеки един нов проект е една необятна вселена от възможности. Приемаме го като сложна математическа задача с няколко решения, от които ние трябва да намерим най-доброто спрямо желанията на клиента. Творческият ентусиазъм, който се заражда при всеки нов проект и не ти дава спокойствие, докато не си достатъчно удовлетворен от резултата, няма как да се опише с думи.

Финалният архитектурен продукт е симбиоза между няколко участника - инвеститор, архитект и краен потребител. Нашата най-голяма сила е в това да намерим баланса между работещия бизнес модел на инвеститора, естетиката и хармонията, която ние търсим като архитекти и функционалността на всяко едно помещение, което е най-важното за крайния обитател на сградите.

Индивидуалният подход към всеки един проект ни помага да поддържаме един от най-важните за нас принципи - всяка сграда и всеки един интериорен проект да имат своя отличителен характер, който да помогне за обогатяването на цялостната визия на заобикалящата ни среда.

Какво място във Вашата работа заемат съвременните технологии и дигиталните иновации за успешното създаване на ефективен и функционален проект?
Навлизането на новите технологии в ежедневието на всеки човек неизменно се отразява и на архитектурния бранш. Усилено работим по устойчивото проектиране и сертифициране на сградите, които проектираме. Трите най-популярни сертификата са BREEAM, LEED и DGNB, като всеки един от тях има различни степени, които са атестат за устойчивостта на проекта, както и за вложените материали в сградата. Най-важното при една съвременна и устойчива сграда е тя да бъде енергийно ефективна - да не се консумира много енергия за нейното строителство и експлоатация през годините, а също така и да не се акумулират вредни емисии и отпадъци, с което да се намали въглеродният отпечатък, който оставя строителството є върху планетата.

Интересни и практични похвати, които напоследък използваме при проектирането на енергийно ефективни жилищни и обществени пространства, могат да бъдат не само качествените и естествени материали, но и напоследък много приложимите вентилируеми окачени фасади, смарт системи за по-функционален и технологичен начин на живот, рекуператорни системи за пречистване на въздуха без да е нужно да се отварят прозорци и да се стига до загуба на енергия, фотоволтаични и термопомпени системи, които намаляват значително потреблението на електричество.

Разбира се, основният акцент попада върху човека и качественото му обитаване на пространството. За крайния потребител е много важно ослънчаването на помещенията, качеството на въздуха и връзката му с природата. Стремим се да проектираме с максимално много озеленяване във вътрешните дворове на имотите, сред което организираме общи пространства за комуникация между хората, зони за отдих и детски площадки.

В заключение на нашия разговор, бихте ли представил някои от Вашите проекти и интересните решения, които сте приложили?
Ще разделя отговора на този въпрос на две части - архитектурно и интериорно проектиране. Един от най-интересните ни архитектурни проекти е за къщи близнаци в Нюрнберг, Германия. Предизвикателството беше да намерим правилното съотношение между изчистената модерна визия на заобикалящите сгради и желанието на клиента да получи къща с по-топла и приветлива архитектура. Използваните материали (вентилируема фасада с камък и дървесен HPL, в комбинация с големите прозорци) подпомагат за постигането на това усещане. Работихме ръка за ръка с немски колеги, за да може проектът да отговори на местните нормативи и изисквания.

В последните няколко месеца имаме много запитвания за дизайн и цялостно изпълнение на интериорни проекти. Ще разкажа за един от тях - проект на апартамент в кв. Кръстова Вада в София. За тази задача имахме невероятната възможност клиентът да ни се довери изцяло, както за дизайна, така и за неговото изпълнение. Няколко месеца след започването на проекта приключихме с резултат, надминаващ очакванията на възложителя. Той се нанесе в нов и уютен дом, без да има допир до всичките негативи и главоболия, които съпътстват строителния процес. Такъв тип проекти ни вдъхновяват и ни карат да сме оптимисти за доброто развитие на професията ни.Реклама