СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 3, 2020

Гипсфазерът е продуктът с най-високо качество в сухото строителство

Разговор с д-р арх. Даниела Иванова, Ръководител развойна дейност в Кнауф България и хоноруван асистент в катедра „Технология на архитектурата“, УАСГ

Гипсфазерът е продуктът с най-високо качество в сухото строителство

Арх. Иванова, бихте ли пояснила какво е гипсфазерна плоскост? Какво я прави уникална?
Гипсфазерната плоскост е създадена при смесване на развлакнена на целулозни нишки рециклирана хартия с гипс. Уникална е, защото е с високи механични показатели и в същото време е негорима. Като конструктивно поведение гипсфазерната плоскост е близка до дървесната плоскост, но има предимството да осигурява безопасност при пожар.

Бихте ли казала каква е разликата с другите гипсови плоскости например с гипскартона?
Разликата е в структурата. И гипсфазерът, и гипскартонът се състоят от гипс и хартия. Гипскартонът представлява гипсова сърцевина, опакована с картон. Гипсфазерът е хомогенна плоскост, армирана в цялата си дебелина с целулозни нишки, което я прави по-здрава и плътна.

Къде се произвеждат плоскостите?
Кнауф има два завода в България - един за гипскартонени плоскости и един за гипсфазер. До момента над 60 млн. квадратни метра гипсфазерни плоскости са произведени в завода на Кнауф България в град Видин. Те са намерили приложение в жилищни и обществени сгради в Австрия, Италия, Швейцария, България а също и в Саудитска Арабия, Египет, Турция, Украйна, Германия, Румъния, Финландия дори в Южна Корея и Тайван.

Гипсфазерът на Кнауф е първият български строителен продукт с екологична продуктова декларация (Environmental product declaration) от Института „Строителство и околна среда“ (Bauen und Umwelt), Берлин, Германия. Това е знак за ангажимента на фирма Кнауф към устойчивото ползване на природните ресурси в строителството.

Какви видове гипсфазер предлагате в Кнауф България?
Разработени са различни видове гипсфазерни плоскости, съобразени със спецификата на приложението им.

Наименованията на всички тях започват с Vidi по името на родното им място и показват какво е предназначението им: Vidiwall е за вътрешни стени, Vidifloor е за подове, Vidiwall HI е високо импрегниран гипсфазер за фасада. Тази плоскост може да издържи на атмосферни влияния над 1 месец, незащитена, след монтажа навън без да загуби основните си качества. Vidiphonic има повишени звукоизолиращи свойства и намира приложение в системи за преградни и шахтови стени, стенни облицовки и окачени тавани в сгради с голям човешки поток. За защита от пожар на конструктивни елементи, като метални колони и греди, или профили от масивно дърво, е разработена гипсфазерната плоскост Vidifire A1. Vidicomfort са гипсфазерните елементи с фрезовани в тях канали, предназначени за изграждане на системи за подово отопление и/или охлаждане.

Споделете повече за приложението на гипсфазера. За какво може да се използва гипсфазерната плоскост?
Гипсфазерът намира приложение в носещи и неносещи вътрешни и външни стени, в сухи подове, в системи за строителство с дървена и метална конструкция. Гипсфазерът е специфичен продукт, който разширява обхвата на сухото строителство. Вътрешните стени, изградени с тези плоскости, могат да бъдат с по-голяма височина, имат по-добра звукоизолация и поемат по-големи конзолни товари. Гипсфазерът поема хоризонталните натоварвания от вятър и земетръс в сградите с дървена конструкция. С него се изпълняват и сухи подове - отлично решение за изолация на ударния шум. Тези плоскости служат и като основа за изграждане на системи за лъчисто отопление и охлаждане, които се инсталират в специалните фрезовани за тази цел канали.

Гипсфазерът допълва системите за сухо строителство, така че да се постигнат по-голяма завършеност и по-добро качество на строежите.Реклама