СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 4, 2020

Особености при монтажa на водосточна тръба в топлоизолационна система

Особености при монтажa на водосточна тръба в топлоизолационна система

В практиката се срещат два основни начина на монтаж на водосточните тръби – стандартен (пред фасадата) и скрит (в ТИС). Съществува и трети, при който тръбата преминава през помещението и се извежда към фасадата. Тъй като той е по-рисков, рядко срещан и изпълнението му наподобява монтажа в ТИС, ще разгледаме двата основни метода и кой е за предпочитане.

Монтаж на водосточна тръба пред фасадата е стандартен, удобен, безпроблемен и евтин начин на изпълнение. Извеждането на дренажните елементи извън помещенията не налага прекъсване на топлоизолационния слой, което премахва риска от образуване на термо мостове и проблеми с експлоатацията на отводнителната система. Евентуални проблеми с водосточните елементи могат да бъдат отстранени лесно и безпроблемно.

На чертежа е показан правилният начин на монтаж на водосточна тръба пред фасадата. Във вече монтираните топлоизолационни плочи на местата, предвидени за закрепване на водосточни тръби към фасадата, се заработват монтажни планки. В тях се фиксират стабилизиращите скоби. За монтаж на тръбите могат да се използват стандартни винтове за дърво или ламарина, както и такива с цилиндрична резба с голяма стъпка (не се препоръчват самонарезни видии и винтове с метрична резба). Минималният диаметър трябва да бъде 5мм, а дълбочината на завиване най-малко 60мм.

Монтаж на водосточна тръба в топлоизолационен слой е често прилаган вариант от естетическа гледна точка. Неправилното изпълнение, обаче, често води до образуване на термо мостове, компрометиране на ТИС и понижаване ефективността є, проникване на вода в компонентите на фасадната система, отслабване на връзките между елементите, вследствие свиване/разширяване на водата, образуване на мухъл и др.

За да се избегнат подобни проблеми се препоръчва спазването на следните особености: Използване на стоманени водосточни тръби. Грешката да се използват стандартни водосточни тръби крие риск от спукване или деформирането им под натиска на линейните разширения от замръзнала вода. Затова е задължително използване на тръби от стомана, което гарантира тяхната водоплътност и здравина. Устойчиви са на натиск и не могат да се счупят или пропукат лесно. Този вид тръби се допускат и за монтаж в затворени пространства, когато е наложително водосточната тръба де премине през помещенията.

Използване на тръби с по-малки диаметри. При вграждане в ТИС се препоръчва използването на тръби с малки диаметри - DN 50 и DN 70. Но, в зависимост от площта на покривните площи, по-малките тръби могат да се окажат с недостатъчен капацитет за отводняване на покрива. Това налага внимателно проектиране на системата и определянето на точния брой тръби, които трябва да бъдат монтирани, за да се гарантира безпроблемната експлоатация.

Подсигуряване на връзките между тръбите при по-високи сгради. При водосточни тръби с дължина над 5м е задължително уплътненията между отделните тръби да бъдат залепени и защитени с осигуряващи скоби. Това гарантира 100% водоплътност и предотвратява теч при връзкате между тръбите. Това важи и при монтаж на тръбите във вътрешността на помещенията.

Нужда от висококачествена топлоизолация. Заработването в ТИС намалява ефективността є в участъка зад отводнителния елемент. Това налага зоната зад водосточната тръба да бъде изолирана с висококачествен топлоизолационнен материал на примера на решенията в серията ТЕРМОФЛЕКС® на МАРИСАН. Така критичните точки на замръзване и кондензация се изнасят в топлоизолационния слой и остават извън стената.

Монтаж на отоплителни елементи около тръбата. В географски региони с температури под 0°C дори и най-качествените тръби е препоръчително да бъдат защитени с отопление. Изпълнението на системата се състои в полагане на специални отоплителни кабели по протежението на цялата тръба, поддържащи постоянна температура. В практиката има и автоматизирани системи, които посредством датчици, в отделните части на инсталацията, следят за предпоставки за обледеняване на водосточните тръби (висока влажност и ниска температура).



МАРИСАН

София 1000,