СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 4, 2020

Нова соларна система изгради Евродизайн Енерджи

Нова соларна система изгради Евродизайн Енерджи

От месец май тази година в Благоевград започна да функционира нова покривна фотоволтаична инсталация, изградена от фирма Евродизайн Енерджи. Тя има капацитет 90kWp и дава възможност на собствениците да използват енергията на слънцето за задоволяване на собствени енергийни нужди. Произведеното електричеството се използва в рамките на производствена сграда, без да се връща обратно в мрежата. Енергията се консумира веднага от производството и не се запасява в акумулатори. Когато произведената електроенергия не е достатъчна за покриване на текущата консумация на сградата, разликата се допълва от мрежата на електроразпределителното дружество.

Инсталацията се състои от 292 броя 325Wp фотоволтаични панели, произведени от немската фирма Luxor GmbH, три броя 30kW фотоволтаични инвертори, произведени от фирма Huawei и Smart контролер и електромер, който следи консумацията на сградата и управлява мощността на инверторите. Фотоволтаичната система разполага и със Smart система за отдалечен мониторинг и контрол през Интернет. Инсталацията е разположена върху два типа покриви – скатен и плосък, като използваната носеща конструкция е произведена от фирма K2 GmbH.

Инвестицията в тази фотоволтаична система за собствено потребление ще направи сградата по-малко зависима от постоянно покачващите се цени на електроенергията, споделят от Евродизайн Енерджи. Високият процент на задоволяване на собствените нужди през светлата част от денонощието ще осигурява бърза възвращаемост за разходите по оборудването. Очаква се за една година тази система да произвежда около 130000kWh електричество. В заключение от фирма Евродизайн Енерджи обръщат внимание, че такива системи са особено подходящи за обекти с голяма дневна консумация на електроенергия – офиси, цехове, хранителни магазини и други.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо