СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 4, 2020

Хибридни системи за преградни стени от Кнауф

Хибридни системи за преградни стени от Кнауф

Един от често срещаните въпроси по отношение на повишаване комфорта на обитаване е звукоизолацията в сградите. Шумът влияе не само на комфорта, но и на здравето ни. Кнауф предлага хибридни системи за преградни стени, които повишават шумоизолацията в помещението. Хибридните стени представляват единична конструкция от щендерни профили и двуслойна облицовка от гипсфазерни и гипскартонени плоскости с дебелини от х12,5mm и минерална вата по средата.

Системите са изпитани в акредитирани лаборатории, осигуряват желаната звукоизолация, но и гарантират сигурност с изпитана пожароустойчивост за 90 и 120 минути. Благодарение на гипсфазера имат и висока здравина, която се изразява в големи конзолни товари, в по-голяма допустима височина и по-голяма устойчивост на трафик на хора. Монтажът им е значително по-бърз, поради липса на мокри процеси.

В зависимост от вида плоскост в първи и втори слой на облицовката хибридните стени Кнауф са два вида. За приложение в офисни, жилищни сгради и хотели се препоръчва система W312, при която върху металните профили се монтира гипсфазер, а вторият слой е от гипскартонена плоскост, с минерална вата по средата. Тук предимството е, че гипскартонът позволява по-лесната обработка на повърхността. Другият вариант е системата W322, при която вторият слой е от гипсфазер. Oсновен плюс на този вид стена е по-високата повърхностна твърдост, тъй като гипсфазерът има голяма здравина. Намира приложение най-често в училища, болници и в обществени сгради, където има голямо движение на хора и риск стените да бъдат нарушени като цялост.

Тогава, когато звукоизолацията е от значение в една сграда, системите за стени Кнауф имат предимство пред останалите. При смяна на вида плоскост в облицовката могат да се получат допълни dB, без да се променя дебелината на стената. Например гипсфазерната плоскост в хибридната облицовка може да бъде Vidiwall (обикновен гипсфазер) или Vidiphonic – специално разработена плоча с висока плътност за покриване на високи изисквания за звукоизолация. Докато при стени с еднородна структура, напр. зидария, изградена от керамични блокове, газобетон или монолитен стоманобетон, за да се получат допълнителни dB, е необходимо да се увеличи масата на m2 и това да промени дебелината на стената, което от своя страна да намали използваемото пространство в помещението.

За всяка плоскост съществува специфичен винт Кнауф, с връх, резба и глава за правилното, лесно и здраво изпълнение. Винтовете за хибридни системи се отличават с част от стеблото, което е без резба. С този вид винтове двете плоскости се закрепят здраво към профила.

Обработката на фугата също е важен момент. Когато кантът на гипсфазерната плоскост е SK (правоъгълен, стандартен), фугата трябва да бъде изпълнена или като отворена фуга на около 5mm празнина, която да се запълни с Uniflott или като лепена фуга с лепило за фуги Vidiwall Fugenkleber. За да може фугата да потъне и да се изпълни, както при гипскартона, плоскостите гипсфазер могат да имат допълнително фрезоване в областта на канта – т.нар. VTF кант. В YouTube канала на Кнауф България може да се види нагледно обработката на фугата.

Някои референтни обекти, изпълнени с хибридни стени Кнауф, са: комплекс Garitage Park – София, InterContinental Sofia, Jägerhof хотел – Пловдив, хотел България – Бургас, Детска градина в кв. Световрачене, София, жилищна сграда Foro Buonaparte- Милано, Италия, (на снимката) хотел Imperiale - Милано, Италия.

Още за сухото строителство с Кнауф може да научите от сайта на Кнауф България.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо