СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 4, 2020

Иновациите в нашите сгради са във всеки детайл и избрана система

Разговор с Владислав Герчев, Управител на Геострукт

Иновациите в нашите сгради са във всеки детайл и избрана система

Г-н Герчев, бихте ли представил компанията Геострукт?
От години сме насочени в посока към опазването на околната среда и реализирахме проекти, свързани с това в друга сфера на бизнес, още през 2008г. В процеса на работа през годините успяхме да се докоснем до хора, които ни показаха различна страна на строителния бранш в световен мащаб, иновативни технологии, техники и материали, непознати за българския пазар. Така създадохме строително-инвестиционна компания Геострукт, с идея за бъдещето на България, въвеждане на нова тенденция в строителството и разбира се екологичната среда на живот, която осигуряват нашите сгради.

На какво разчитате за успешния ход в реализацията на високоефективни и отличителни сгради?
Успешният бизнес върви ръка за ръка с добрия екип. За да създадем сгради Алгара Луксор и Гео Център по най-професионалния начин се насочихме към личен подбор на лидери във всяка една област на строителството. Сградите са проектирани от арх. Борислав Богданов, собственик на архитектурно бюро Амфион, което многократно печели отличия в конкурса Сграда на годината, и арх. Георгий Станишев, основател на Projets GS, отличаван с много награди за проектите си у нас и чужбина. Лично за компанията, освен множество строителни инженери, работи щатен архитект, който следи за прецизното изпълнението на всеки детайл. Част от екипа на компанията е и инж. Хрисимир Христов, участвал в проектирането на пет мола и множество емблематични сгради в страната. Концепцията за ОВиК инсталациите с хибридни системи на сгради с такива размери е предоставена от инж. Любомир Хаджийски, управител на Амакс газ. За изграждането на ел. инсталациите се доверихме на компания с богат и дългогодишен опит - Електро Проект България.

Геострукт има за цел да постигне като краен резултат високо енергийно ефективни обекти, с повишаване на топлинния комфорт и качеството на живот, с използване на най-добрите хидроизолационни и топлоизолационни материали и недопускане на топлинни мостове за сградите, отчитайки специфичните местни условия, микроклимат и рентабилност. За постигане на тази цел е предвидена оптимална топлоизолация от най-висок клас и единствена към момента в Република България. Притежаването на дом или офис във високо енергийно ефективни и почти „пасивни“ сгради носи големи дивиденти, започващи от по-ниските оперативни разходи, подобряване на рентабилността, по-дълъг живот, значително подобрена производителност и уют на живущите, както и стабилен паричен поток. Високата шумоизолация позволява на обитателите да живеят или работят на едни от най-комуникативните булеварди, но в максимален уют и комфорт.

На какви иновативни материали и решения се доверихте за фасадните решения на сградите?
Иновациите в нашите сгради се крият във всеки детайл.

Погледнати отвън сградите са с атрактивна визия, но зад тези добре проектирани и изпълнени вентилируеми окачени фасади се крият множество компоненти, които допринасят за спокоен живот и здравословна среда. Следвайки високите фирмени стандарти за сигурност, създадохме собствен стенд за изпитване на закрепванията на камъка към носещите конструкции. При четири различни марки лепило, най-добри параметри показа това на фирма Innotec и аналогично за избиране на най-подходящите анкери, за този тип тухла и бетон, компанията изисква пробни силови изпитвания на място от фирмата производител Hilti. За резултатите компанията ни получи сертификати, които доказват реално високите коефициенти на сигурност на избраните анкеражи.

Проектът на тези сложни фасади е изготвен върху високоточен 3D екзекутивен модел на сградите, съставен по специална технология, осигуряваща точност от 2-3mm. Геометрично монтажът на фасадите е извършен с тотална станция и 6 броя последен модел ротационни лазерни нивелири Hilti с автоматично следене на зададените равнини.

Освен външния италиански фасаден камък с дебелина от 0,6мм, поставяме каменна вата от фирма Rockwool, която се характеризира с много добър коефициент на топлоизолация и висока степен на пожароустойчивост. Стените са изградени с най-висок клас керамични блокове от фирма Wienerberger, които осигуряват топлоизолация и климатизация от естествени материали, звукоизолация и пожарозащита. Поставя се и най-новата изолация от минерална вата от фирма Isover, която е произведена от 100% натурални суровини, за да осигури най-високо качество на въздуха с топлопроводимост от λ =0,039.

Разбира се и при избора на дограма не правим компромис – 6 камерни профили от елоксиран алуминий с прекъснат термомост, производство на фирма Алумил и трислоен стъклопакет с дебелина 50mm. Тя спомага за балансираната икономия на енергия благодарение на високия си клас енергийна ефективност, удостоверена със сертификати на IFT Rosenheim Institute и Passive House Institute за енергийно ефективни сгради от клас low energy.

Решението за осигуряване на най-високо и съвременно ниво на енергийна ефективност в сградите ни е реализирано в допълнение към вентилируемата окачена фасада с хибридни системи за отопление и охлаждане от фирма IMMERGAS. Този тип системи са идеални решения за нови жилища и покриват всички европейски изисквания за използване на възобновяеми енергийни източници и отвеждане на изгорелите газове, за разлика от общо практикуваните решения.

Бихте ли разказали малко повече за тези хибридни системи за отопление и охлаждане?
Хибридните системи се характеризират с най-съвременната технология, която съчетава високоефективен газов котел с термопомпен агрегат за възобновяема енергия. Всеки киловат електроенергия, използван от хибридна система, генерира три до четири пъти повече от възобновяемата топлина от външния въздух, което осигурява изключителна енергийна ефективност. В отоплителен режим и производство на топла санитарна вода, те могат да бъдат с до 35% по-ефективни от обикновения газов котел, като спестяват пари от сметките за енергия и намаляват до минимум общите вредни емисии в атмосферата. За правилното функциониране на цялата инсталация от фирма Immergas ни предложиха „интелигентен“ системен контролер за управление, способен да определи най-ефективния източник на енергия към дадения момент и съответно автоматично да избере уреда, който да се активира.

Хибридната система се състои от комбиниран газов котел с интегриран топлообменник фреон/вода – монтиран в жилищно помещение, а термопомпеният агрегат на системата е разположен отвън – на фасадата или покрива на сградата. За разлика от общопрактикуваните решения за отвеждане на изгорелите газове от газовите котли, в нашите обекти са спазени и европейските изисквания в тази насока.

Предоставената смарт система за контрол в помещенията дава възможност на потребителите чрез мобилно приложение от разстояние да изберат желаната стойност температура и/или режим.

Инсталацията и в двете сгради е завършена с лъчисто водно подово отопление, което осигурява допълнителна звукоизолация между апартаментите, чрез типа „плаващ под“ и високостенни конвекторни тела за охлаждане Hydro от Immergas.

Кои са финалните детайли, преди да завършите и предадете обекта?
Финално решихме да завършим всички жилища и търговски обекти с положени подови настилки от естествени материали по избор на клиента и изградена хибридна система за отопление и охлаждане. Санитарните помещения се издават в напълно завършен вариант с полиран мрамор, поставени вградени структури от фирма Grohe, като в апартаментите е поставена първата СПА тоалетна чиния – Sensia Arena, отличена с 14 интернационални награди за дизайн и комфорт. Фирма Grohe създадоха продукт, отговарящ напълно на нашите представи и иновативност. Отново става въпрос за съчетание на два лидера в световен мащаб - Япония и Германия.

Какво бихте споделил в заключение?
Гордеем се, че нашите сгради успяха да се наложат на българския пазар и сме благодарни, че именно те бяха оценени от международно признати експерти в областта на строителството и архитектурата с отличие в две категории „Строителство на многофункционални сгради“ и „Високо жилищно строителство“ на проведената Благотворителната кампания в помощ на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“- Балът на строителите и архитектите.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини