СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 4, 2020

Стремим се да предлагаме гъвкави решения за умен дом

Разговор с Константин Косев, Управител на InspiredTech

Стремим се да предлагаме гъвкави решения за умен дом

Г-н Косев, в началото на разговора ни бихте ли представил InspiredTech?
Обръщам поглед през 2018г., когато започнахме да реализираме проекти за умни домове, да се посвещаваме на новото начало, вдъхновени от предизвикателството на времето и на Дигиталната революция. Нашата основна цел тогава и сега е да сме компания, която не просто да използва технологиите, а която създава и твори. Вдъхновени от технологиите – това е нашето име.

Ние сме иноватори и оперираме на един сравнително неразработен, но перспективен пазар. Решения за сградна автоматизация или умен дом съществуват от 1975г. със създаването на протокола за домашна автоматизация Х10. Днес развитието на технологиите и преносът на данни ни дават възможност да изпробваме на живо онези фантастични идеи, които виждахме само във филмите и за които четяхме по книгите.

Българският потребител е недоверчив по отношение на управлението на дома от компютър или телефон. Една от основните ни цели е да обогатим познанията им, неизвестното да стане известно, страхът и несигурността да изчезнат и интуитивно да започнат използването на смарт технологиите.

Екипът ни с готовност се включва в предизвикателството да намери най-оптималното решение според нуждите на клиентите ни. Желанията им са водещи при избора на подходяща автоматизация, в която даваме обратна връзка в изграждането на техните умни домове.

Технологиите осигуряват възможността за произвеждане на ефективни ползи, моделират цялостно индустриите и налагат нови рамки на разбирането за работа и обучение. InspiredTech гради мостове между техниката и хората като осигурява положителен опит през целия процес. Ние предлагаме решения, които могат да се използват при създаване и изграждане на умен дом, офис, хотел, дори и умно училище. Нашата цел е да постигнем пълна оптимизация на процесите, по-голям контрол и доходност за нашите клиенти.

Предлагате иновативни продукти и решения за интелигентни сгради. Разкажете малко повече за тези решения, приложението им и ползите от внедряването им. В тази връзка, кои са Вашите клиенти, за кого са предназначение Вашите услуги?
Фокусирали сме се върху няколко основни аспекта при автоматизацията на един дом.

Сигурност – тя е приоритет за нас. Тук се включват всички устройства, като камери за наблюдение, умни ключалки и други устройства, които ни помагат да държим дома ни под око, където и да се намираме по света. Безопасност – тя се подсигурява с помощта на умни сензори за проверка на качеството на въздух и количеството на въглероден диоксид, сензори за наводнение, пожари, течове на отровни газове, метеорологични станции и други, чрез които могат да се вземат своевременни мерки в случай на някакъв инцидент. Ефикасност – инвестицията в смарт устройства е възвръщаема и с тях контролираме количеството използвана електрическа енергия. Така можем да сме сигурни, че нашият дом работи винаги ефикасно и според заложения план. Можем по всяко едно време да проверим какво е потреблението на ток в дома ни и ако сме забравили някой уред включен да го изключим (например ютия, печка и други). През зимата, когато не сме вкъщи отоплението не е необходимо, но може да се включи 1 час преди да се приберем, който е напълно достатъчен, за да стопли дома ни. Всички тези функции ни предоставят възможността да управляваме разхода на електро енергия, да предвидим или да намалим сметките си за ток и същевременно да опазваме и съхраняваме околната среда.

Удобства – можете да контролирате на практика всичко във Вашия дом, само със натискането на един бутон или гласова команда. По този начин оставяте досадните повтарящи се задължения и можете да се фокусирате върху наистина ценните и важни неща за Вас. За съжаление гласовите команди към момента работят само на английски език, но смятам, че и това ще се промени много скоро.

Бихте ли илюстрирал с примери от практиката Ви за успешно реализирани проекти/обекти с Ваше участие?
Нашите проекти са многообразни, като нас самите и нашите продукти.

Един от първите реализирани и напълно оптимизирани проекти е една голяма къща край Варна. Тя е разположена на около 500 кв. м. с голямо дворно място, на което поставихме: умни контакти, които са на достъпна цена и имат бърза възвращаемост на инвестицията. Система за наблюдение с разпознаване на хора и лица. Система за осветление, наводнение и пожар. Къщата има множество стаи и различни видове техника. Всичко това беше обединено в една единна система, която може да се управлява и наблюдава от таблет, компютър или телефон.

Друг наш реализиран проект е апартамент около 90 кв.м. Клиентът желаеше да подсигури безопасността и сигурността си, за целта използвахме устройства, които обединяваха различни сензори, например сензор за присъствие, сензор за движение, сензор за температура и сензор за следене силата на светлината в едно устройство. Автоматизацията включваше два многофункционални сензора, умни контакти, камера и контролер през които се изпълняват всички команди.

Имаме случаи в които нашите клиенти са искали автоматизация на конкретен уред, като дистанционно включване / изключване на климатик, симулация на присъствие с автоматизирано включване / изключване на лампа и други подобни.

Към днешна дата изпълняваме проект за автоматизация на домашно кино.

Имаме възможността да си партнираме с лидери на пазара в сферата на охранителните камери, които градят своя имидж с множество проекти и клиенти от цял свят.

В заключение мога да кажа, че новото начало и постиженията са част от рецептата за успех и мотивация. Процесът по изграждане на умен дом изисква време, това не е бърза покупка от онлайн магазин, но именно в такива проекти се раждат интересните идеи и се виждат възможностите да бъдем полезни, креативни и с нашите гъвкави решения да направим дома умен.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини