СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K - лесна за нанасяне течна гума за всеки проект

ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K - лесна за нанасяне течна гума за всеки проект

Анализ на Global Market Insight отбелязва, че пазарът на хидроизолационни мембрани в Азия, Европа и Северна Америка за периода 2019 – 2026 се очаква да се удвои, достигайки стойност от над $14 млрд. Waterproofing Magazine разкрива, че над 67.2% от всички вертикално-положени хидроизолационни продукти през 2018г. са течни мембрани и допълва, че направлението ще е и най-бързо развиващият се сегмент в частното и обществено строителство в идните години.

Зад основните фактори, движещи този растеж, са и някои чисто продуктови свойства като високата еластичност, устойчивост на външни агресори и дълготрайна експлоатационна надеждност.

Съчетавайки в себе си въпросните предимства на хидроизолационните мембрани, ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K предоставя отговор на всички изисквания, основополагащи за постигане на надеждна и сигурна хидроизолационна система. Продуктът представлява бързосъхнеща еластична хидроизолационна мембрана, изградена на дисперсионна основа, на база синтетични смоли и с вложени алифатни еластомери и специални добавки. Лесен за нанасяне, тъй като продуктът е готов за употреба, позволявайки бързо, лесно и безпроблемно нанасяне с всякакви помощни инструменти, между които четка, валяк или маламашка.

Течната гума се характеризира с лесна обработваемост и може да се полага в дебелина на слоя между 1 и 2 мм. След нанасяне покрива и се захваща за всички пори на основата, гарантирайки перфектно сцепление и уплътняване на малките неравности в нея. Единственото условие при работата с продукта е основата да е суха (без остатъчна влажност), здрава, чиста и без сериозни неравности. След изсъхване, хидроизолираните площи не лепнат и притежават голяма адхезия към лепила и разтвори на циментова (класове C2TE и C2S1) или дисперсионна (клас D2TE) основа.

Течната гума е продукт с универсална приложимост. Използва се за хидроизолиране на циментови и вароциментови повърхности, гипскартон, гипсфазер, стари керамични покрития или такива от естествен камък, дърво и метал, калциево-сулфатни и магнезиални подови замазки и ред други.

В практиката, еднокомпонентната хидроизолация се използва за защита на стени и подове при помещения и външни площи, при които се предвижда финишно покритие от керамична облицовка, мозайка, естествени и изкуствени камъни и др. Намира приложение и при тераси, балкони, бани, душ кабини, работни плотове в кухни, перални и всякакви други мокри помещения, които не са обект на постоянно водно натоварване или влияние на влага от негативната страна. След като нанаесеният слой изсъхне, образуваното покритие става силно устойчиво на влага, основи (pH>12), хлорна вода и други разпространени домакински почистващи препарати. Едно от основните предимства на продукта е неговата значителна еластичност, спомагаща на хидроизолационният слой да преодолява движения и вибрации в основата като по този начин запазва своята цялост. Така, всякакъв тип механични движения и линейни свивания и разширения, вследствие на променливи атмосферни условия биват лесно преодоляни.

Благодарение на своя състав, след нанасяне, вискозитетът на течната хидроизолация бързо се изменя, превръщайки я в еластична и водоустойчива мембрана със значителна здравина.

Работата с ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K също така гарантира преодоляването на пукнатини в основата до 1 мм. Това допълнително предразполага нейната широка приложимост при основи с всякаква форма и геометрия, включително хоризонтални, вертикални и наклонени повърхности. ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K се предлага готов за употреба в различни разфасовки, между които кофа от 4, 10 и 20 кг. и е икономически -ефективно решение.

При нанасяне с маламашка в слой с дебелина от 1 мм, разходите на един квадратен метър обработена площ, защитен с ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K се изчисляват на 7.32 лв с ДДС по цени на Profimag.bg за кофа 20 кг.

Това превръща продукта в едно от достъпните и оптимални решения за подсигуряването на професионална хидроизолационна защита за открити и закрити площи и помещения, от гледна точка на цена-качество. Това го прави популярен избор за всякакъв тип проекти от частното и обществено строителство.