СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 7, 2020

Green Park Sofia съчетава най–новите тенденции в архитектурата за енергийна ефективност

Разговор с арх. Николай Славов, Мениджър проекти

Green Park Sofia съчетава най–новите тенденции в архитектурата за енергийна ефективност

Представете концепцията на Green Park Sofia копмлекс, състоящ се от 133 енергийно ефективни сгради, собствен парк с игрища и детска площадка, търговско-административна сграда, детска градина и училище.
Чуждестранната инвестиционна компания “Нова Владая” започва изграждането на еднофамилни къщи в престоящия жилищен комплекс Green Park Sofia от затворен тип на “community” принцип, състоящ се от 133 енергийно ефективни сгради, собствен парк с игрища и детска площадка. В следващите етапи ще бъде изградена търговско-административна сграда.

Green Park Sofia се намира на място където планината естествено се слива с комплекса и осигурява един неповторим контакт с природата. Усещането за простор и чистия въздух са нашето богатство. Ние осъзнаваме това и предлагаме на нашите клиенти възможно най-екологичния начин за отопление – геотермия. Тя е постоянна, практически неизчерпаема и екологично чиста.

Целта ни е да създадем комплекс, като се намесваме внимателно и минимално и крайният резултат от нашата работа да е продукт максимално близък до заобикалящата ни природа. Това постигаме използвайки предимно естествени материали и местни дървесни видове. В парка е запазена естествената тревна покривка изобилстваща от диви цветя и билки. Нашето име „Green Park Sofia“ предполага да се подчиним на хармонията и уникалната идентичност на мястото. До момента засадихме около 500 дървета и инвестирахме в 20 декара парк за да могат още първите жители на комплекса да му се радват.

Локацията осигурява лукса да се наслаждаваш на уникални 360° панорамни гледки.

Комплексът е с отличителни енергийно ефективни характеристики. Бихте ли разказали за някои от решенията при инсталациите, с които ще се удовлетворят високите стандарти за енергийна ефективност и ще се гарантира комфортът на ползвателите?
Еднофамилните жилищни сгради в Green Park Sofia представляват високотехнологични къщи, продукт на устойчиво зелено строителство, съчетаващо най–новите тенденции в архитектурата за енергийна ефективност, сигурност и комфорт с възможност за постигане на стандарт пасивни сгради. Концепцията на жилищния комплекс е да бъде изграден като първото по рода си геотермално селище в България, използващо за отопление възобновяеми енергийни източници, а именно енергията от земното ядро, което довежда до изключително ниски експлоатационни разходи за електричество и поддръжка в дългосрочен план. В момента завършва строителството на първата къща тип „COMFORT“ при която постигнатите показатели са много добри - коефициента на топлопреминаване U на стените е 0,136 W/m²K. Геотермалното поле се държи много добре и термопомпата постига температура 24°C в помещенията при минимални външни температури от 2°C и разход около 700W електрическа енергия за отоплявана площ от приблизително 180м². С две думи Green Park Sofia предлага бъдещето на своите клиенти, когато говорим за енергийна ефективност, екология и зелено строителство.

Инфраструктура е от изключителна важност за удобството на живущите и гостите на комплекса. Какви са стъпките в тази посока?
Предвидено е изграждането на нов асфалтов път до комплекса, който го свързва с републиканската мрежа и прилежаща му инфраструктура. а също така съществено озеленяване и залесяване на региона. Завършването на първия етап от проекта е планирано до края на 2021г.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини