СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 8, 2020

В проектите по саниране използваме сертифицирани материали и системи

Разговор с Радослав Стефанов, Мениджър фирма Винстрой

В проектите по саниране използваме сертифицирани материали и системи

Г-н Стефанов, бихте ли представил строителна компания Винстрой - обхват на дейност, предлагани услуги, какви обекти изпълнявате?
ВИНСТРОЙ ЕООД е основана през 2003 година със седалище и адрес на управление гр. Разлог. Развива своята дейност в областта на строителството. Извършва строителство на обществени, производствени, жилищни, сгради, строително-монтажна и ремонтна дейност, услуги с транспорт и строителна механизация, извършване на геодезически измервания, кадастър и проектиране. Развива своята дейност на територията на цялата страна.

Изпълнявате редица проекти, свързани със саниране на сгради и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Бихте ли споделил с какво се отличават тези проекти, какви предизвикателства съпровождат работата по тях?
Проектите за саниране на сгради и внедряване на мерки за енергийна ефективност се отличават с многото изисквания и кратки срокове за изпълнение, което от своя страна налага много динамична и професионална работа от страна на изпълнителя, координация между технически персонал на изпълнителя на дадения проект, инженерите и архитектите, които са го изготвили и представителите на общината, и не на последно място живущите или ползвателите в сградите, в които се въвеждат мерки за енергийна ефективност.

Какви материали и технологични системи (за фасада и инсталации) използвате в проектите за внедряване на мерки за енергийна ефективност, с които да се гарантират изискванията за комфорт и повишаване на енергийните показатели?
Материалите и технологичните системи, които използваме, са стриктно и изцяло съобразени с проектите, които са ни възложени от проектантите. Ние работим, спазвайки строги норми и изисквания към материали и технологични системи, за които прилагаме необходимите сертификати за съответствие.

Споделете за някои наскоро реализирани проекти и изпълнените мерки за енергийна ефективност.
Проектите, реализирани от нас през последната година в тази насока, са няколко, едни от които са РСПБНЗ- Районна служба по „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Административната сграда на „РПУ“ -Полицейско управление в град Разлог.

В сградата на районната служба по пожарна безопасност направихме топлинно изолиране на фасадни стени, за което използвахме EPS с дебелина 100mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,035W/mK. Подменихме старата съществуваща дограма с PVC дограма със стъклопакет, с коефициент на топлопреминаване ≤1,40W/m2K. Подменихме гаражните врати със секционни топлоизолирани, с възможност за ръчно отваряне, с коефициент на топлопреминаване ≤2,20W/m2K. Направихме топлинно изолиране по страници и прозорци с ХPS, с коеф. на топлопроводност λ≤0,030W/mK. Покривът на сградата е топлоизолиран с минерална вата с дебелина 120mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,039W/mK по повърхността на таванската плоча в подпокривното пространство.

Прилежащите стени на подпокривното пространство от външната страна са топлоизолирани с EPS с дебелина 100mm с коефициент на топлопроводност λ≤0,035W/mK. По тавана на сутерена е направено топлинно изолиране с автоклавни плочи с дебелина 10см и коеф. на топлопреминаване λ≤0,045W/mK. Подменихме прозорците в неотопляемия сутерен с дограма от AL профил с армирано стъкло, с коефициент на топлопроводност U≤2,70W/m2K.

В обекта е въведено и енергоспестяващо осветление. Ремонтирана е електрическата инсталация. Отоплителната инсталация е изцяло подменена. Новата инсталация е изградена със спирателна арматура и диаметри, отговарящи на топлинните товари след саниране на сградата. Изградена е и соларна инсталация за битова гореща вода. В изпълнените строително-монтажни работи са заложени строителни материали и изделия отговарящи на нормите за пожарна безопасност.

В сградата на РПУ Разлог топлоизолирахме всички неизолирани фасадни стени, включително прилежащите стени на подпокривното пространство. За целта е използвана топлоизолация EPS с дебелина 100mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,035W/mK. Последвано от измазване силикатна мазилка. Външните стени на сутерена са изолирани с XPS с дебелина 100mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,030W/mK. За топлинно изолиране на подовата конструкция над неотопляем сутерен са използвани автоклавни плочи с дебелина 100mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,045W/mK. За подовата конструкция в подпокривното пространство е използвана с минерална вата с дебелина 120mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,039W/mK.

Старата дървена и метална дограма на сградата бе подменена с петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет, с коефициент на топлопреминаване U≤1,40W/m2K. За подмяна на старите дървени и метални входни врати е използвана дограма с алуминиев профил, с прекъснат термомост и стъклопакет, с коефициент на топлопреминаване U≤1,70W/m2K. Извършена е подмяна на старите дървени гаражни врати с дограма от алуминиев профил, с прекъснат термомост, с коефициент на топлопреминаване U≤2,20W/m2K.

За страници на прозорци е доставена и монтирана тополоизолационна система XPS с дебелина 20mm, широчина 25cm и коеф. на топлопроводност λ≤0,030W/mK.

В сградата подменихме съществуващите осветителни тела с нажежаема жичка с нови енергоспестяващи осветителни тела. Извършихме и подмяна на ВиК инсталацията на сградата. Това включва подмяна на тръбната разводка до водочерпните прибори, хоризонтални и вертикални щрангове.

Отоплителната инсталация е изцяло подменена. Новата инсталация е изградена със спирателна арматура и диаметри, отговарящи на топлинните товари след саниране на сградата.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини