СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 1, 2021

Фина пастообразна шпакловка и фугопълнител ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA

Фина пастообразна шпакловка и фугопълнител ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA

МАРИСАН пусна на пазара ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA - фина пастообразна шпакловка и фугопълнител.

Продуктът представлява готова за работа смес на винилова основа, предназначена за фино шпакловане и заравняване на стени и тавани във всякакви типове сухи интериорни помещения.

Специфичната модификация на пастообразната шпакловка позволява тънколойно и фино нанасяне в слоеве до 3 мм.

Продуктът се отличава с перфектната си адхезия към основата, гарантирайки образуването на стабилен слой. След втвърдяване позволява нанасянето на всякакви типове вододисперсионни бои.

Благодарение на факта, че във формулата на хомогенната кремообразна смес на винил-акрилатна дисперсия, са вложени пълнители и добавки със специално предназначение, след изсъхване шпакловката придобива много високи якостни характеристики.

Финият слой е и силно еластичен и с нулево свиване. Това го прави устойчив на механични влияния и изкоренява риска от напукване при движения в основата.

Удълженото отворено време позволява безпроблемно шпакловане на стени и тавани в по-големи площи като например търговски помещения, ресторанти, офиси и конферентни зали, общи части в хотелски комплекси или жилищни сгради и др.

Единственото условие е повърхността да бъде здрава и добре почистена. Продуктът гарантира перфектна адхезия дори и към гланцови и полирани покрития като условието е да се подсигури грапавостта им чрез обработване с шкурка и последващо обезпрашаване.

Ако съществуващите покрития са стари варови или туткалови бои се налага тяхното пълно отстраняване преди започване на шпакловането.

При необходимост основата може да бъде подготвена с дълбоко проникващ грунд НАНОГРУНД®, с цел нейното заздравяване в дълбочина.

Друго предимство на фината пастообразна шпакловка е, че поради своя бял цвят, тя спомага за допълнително намаляване разхода на боя с до 30% при боядисване в светли нюанси.

Лесно нанасяне и фино шпакловане с минимални усилия
Готовата за употреба шпакловъчна смес се нанася директно и без нужда от предварително смесване и разбъркване. Пастообразната консистенция допълнително предразполага лесната обработваемост и нанасяне върху основата.

Шпакловката се нанася ръчно в до 3 равномерни слоя с максималната дебелина на всеки един от 3 мм и се заглажда преди процесът по съхнене да започне.

Всеки следващ слой се нанася след пълното изсъхване на предходния. Времето за стягане зависи от атмосферните особености, но обикновено трае не по-малко от 24 часа за всеки 3 мм.

При шпакловане на стари мазилки се препоръчва нанасяне на поне два слоя ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA, за да се гарантира перфектното изравняване на основата.

Отличително предимство на продукта е, че започва стягането си едва след полагане върху обработваемата повърхност. Така той може да бъде съхраняван дълготрайно в добре затворена и уплътнена опаковка, без това да влияе негативно върху неговите характеристики. Дори и след приключване на работния процес да остане материал, той може да бъде върнат в опаковката и съхраняван до няколко месеца.

Ако след нанасяне на шпакловката се забележат фини неравности, то след втвърдяване, слоят може лесно да бъде дообработен с шкурка до постигане на перфектно гладкост.

Консистенцията на продукта го прави перфектно решение за завършване на фуги при монтаж на гипскартон, както и за поправка на пукнатини в интериорни стени и тавани, които не са обект на влага.

След нанасяне, ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA гарантира финия и гладък слой на фугата, подсигурявайки завършения є облик и отстранявайки риска от напукване.

При необходимост, във въпросните участъци шпакловката може да се армира допълнително с хартиена фугопокривна, самозалепваща или стъклофазерна лента.

Без значение дали става въпрос за боядисване, лепене на тапети или полагане на други финишни покрития, изискващи идеално равна и гладка основа, ТЕРАФЛЕКС® SUPER FINITURA е предпочитано решение в практиката.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини