СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 4, 2021

Фасадни стени и сухи подове с гипсфазер от Кнауф

Фасадни стени и сухи подове с гипсфазер от Кнауф

Изборът на строителни материали е отговорно решение. Техните качества, издръжливост, нужда от поддръжка, химически състав и други определят бъдещия комфорт в помещенията.

Гипсфазерните плоскости са едни от най-здравите и устойчиви плоскости в сухото строителство - твърди, плътни, устойчиви на удар и натиск. Подходящи за всички видове функционални пространства в сградите: училища, болници, хотели, жилища и т.н.

Системите с гипсфазерни плоскости - вътрешни и външни стени, стенни облицовки и сухи подове - са високоустойчиви и негорими. Те са чест избор при проектиране на обществени сгради. В материала ще научите повече за приложението и предимствата на външни стени с Vidiwall HI и сухи подове с Vidifloor.

VIDIWALL HI е гипсфазерна плоскост за фасадни стени с допълнително импрегниране на повърхността. Фасадите с гипсфазерни плоскости са устойчиви и дълготрайни, вътрешните стени – здрави, подовете – стабилни, идеално гладки и отлични изолатори на ударен шум – основният източник за дискомфорт в помещения с много хора и активно движение. Относително ниското тегло на гипсфазера, в сравнение със стандартните зидарии и замазки, осигурява предимство на системите с гипсфазерни плоскости, когато става дума за натоварване на сградата. Това е особено важно при изграждане на надстройки или при реконструкции. Многослойната оптимизирана структура дава възможност за по-високи изолационни показатели.

Фасадната стена W333 се отличава с: отлична топлоизолация, сертифицирана звукоизолация; Сертифицирана пожарозащита; Около 2% повече използваема площ в сградата поради по-малката дебелина на стената; Кратки срокове на изпълнение; По-малко тегло на сградата; Разнообразни възможности за дизайн на фасадата.

Сухите подове представляват подова облицовка от гипсфазерни плоскости Vidifloor, които се полагат върху подова конструкция. Неравностите в подовата конструкция се изравняват с тънкослойна замазка или суха посипка. Под гипсфазерните плоскости може да се постави допълнителен изолационен слой от каменна вата, дървесно-влакнести плоскости или полистирен.

Шумът се предава не само по въздуха, а и по самата конструкция на сградата – нейните стени, подове и тавани. Когато твърд предмет се удари в твърда и нееластична повърхност, сградата трепти и възниква неприятен звук с ниска честота – така нареченият ударен шум.

Сухите подове се изпълняват от един слой гипсфазерни плоскости – Vidifloor SOLO със залепване в областта на фалца или от два слоя – Vidifloor DUO – 2x10 mm или 2x12,5 mm със залепване по цялата повърхност. Сухите подове са плаваща подова настилка и изолират ударния шум. Подходящи за жилищни сгради, хотели, обществено-обслужващи сгради.

Предимства са, че те подобряват изолацията от ударен шум с 19 – 26 dB в зависимост от системата, имат малко тегло, бърз монтаж, малка конструктивна височина. Също така е характерно, че са без време за съхнене за разлика от подовете със замазка и са подходящи за саниране на съществуващи сгради.

Eдин oт най-ефективните мeтoди зa oгpaничaвaнe на този ефект е полагане на кaчecтвeнa пoдoвa шyмoизoлaция. Именно такава е избрана при проектиране на хотел Изида – сух под с Vidifloor SOLO. С такъв тип плаваща подова настилка се гарантира, че нивото на шум, постигнато чрез механични удари заглъхва и не се предава към съседните пространства.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо