СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 4, 2021

Тридневен летен строителен камп за ученици от 10 до 12 клас

Тридневен летен строителен камп за ученици от 10 до 12 клас

Преди три години Hobelix постави началото на едно много специално тридневно събитие, насочено към бъдещите кадри на архитектурата и строителството в България. И този път гр. Габрово беше домакин на Лятна Академия Лидерите. В третото издание на формата близо 90 ученици от цялата страна се състезаваха помежду си на различни работни площадки, упражнявайки интересни задачи от строителството. Всеки отбор от общо 16, включва между 5 и 6 човека от различни училища, възраст и паралелки.

Проектът има за цел да срещне бизнеса и образованието директно на строителната площадка и да разпали искрата в младите участници за бъдещо развитие в сферата на строителството.

Над 20 експерта представители на едни от най-големите компании от строителния сектор предават знанията и опита си по време на различните рундове, а именно - тухлена зидария с Wienerberger, монтаж на вертикален и хоризонтален кофраж и изграждане на фасадно скеле с PERI, лепене на керамична мозайка с GP Group, изграждане на армировка за плочи, греди и колони с Хидрострой, монтаж на бетонова настилка със Semmelrock, поставяне на седло и муфа с HTI Bulgaria, шофиране на строителни машини с HalleHaus.

Всяка година в Лятна Академия Лидерите се включват и участници ветерани от предходни сезони. За тях е отредена специална задача, а именно - да оставят следа от името на проекта след себе си. През 2020 г. те изградиха две човешки фигури символизиращи нуждата от общуване след Covid-19. Тази година към тях бе построена арт пейка от стоманобетон и дърво със зелено растение с подкрепата на Главболгарстрой и Титан Златна Панега Цимент.

В конферентна зала учениците чуха презентация от Schneider Electric на тема "Умни сгради", гледаха видео за производството на стоманобетонови елементи от Miks-Construction и разбраха как се произвежда цимент от Милен Станоев от Титан Златна Панега.

Специални гости, даващи добавена стойност и обогатяващи проекта, са Красимир Георгиев, момчетата от Stray Sheep и Христо Христов.

Те споделиха за своите благотворителни и социални инициативи, като дадоха нови умения,знания и доза вдъхновение на участниците.

Голям интерес имаше към представянията на тазгодишните специални гости. Красимир Георгиев е дългогодишен атлет участващ в множество екстремни маратони и благотворителни каузи. Борис Бъндев и Александър Малинов са основатели на стартъпа Stray Sheep, който се занимава с превод на жестов език и подобряване живота на глухинемите, а Христо Христов е спасител на сърца, основател на iHelp България - приложение изграждащо мрежа за взаимопомощ в спешни ситуации.

По време на Лятна Академия Лидерите, младите строители от 10 до 12 клас се научават да работят в екип с нови хора със сходни на техните интереси, преодоляват предизвикателства, срещат приятели и се забавляват. Новите умения, които придобиват са с незаменима стойност за бъдещото им развитие в строителството, а някои от тях получават и ценна възможност за стаж и работа още от гимназията. Проектът се състоя с подкрепата на Copycom - партньор в печатната реклама, Barage Group, Автострой, Ruukki и община Габрово.

Инициативата продължи 3 дни, а финалът се състоя на 04.07.2021г. и включваше множество подаръци и незабравими емоции.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини