СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 4, 2021

Мълниезащитни системи от Диком ООД

инж. Иво Иванов, управител на Диком ООД

Мълниезащитни системи от Диком ООД

Инж. Иванов, представете фирма Диком на професионалната аудитория на сп. Строители.
Фирма Диком ООД развива дейността си повече от 15 години като изцяло специализирана в проектиране, изграждане и поддръжка на мълниезащита, заземителни инсталации и защита от атмосферни и комутационни пренапрежения. Също така предлага пълна гама продукти, свързани с дейността. Диком ООД е ексклузивен представител за България на испанската компания AIDITEC SYSTEMS - световен лидер в производството на технологии за мълниезащита и по-конкретно мълниеприемниците с изпреварващо действие АIDITEC, серии АDVANCE, SIGMA, ELECTRON.

Аз и моите колеги винаги се водим от стремежа да предложим възможно най-високото качество на нашите клиенти! Избрахме мълниеприемниците AIDITEC, тъй като притежават комбинация от характеристики без аналог на българския пазар. Te са тествани не само с ток от 100 kA (както е минимално определено чрез Европейската нормативна уредба), а с 200 kA и с устойчивост на енергия на разряд с вълна 10/350 µs, за да бъде доказано качеството им и при най-агресивните метеорологични условия. Това ги прави предпочитан продукт в повече от 30 държави на 5 континента.

Какво Ви насочи към тази толкова специфична материя?
Задълбоченият ми интерес по темата „мълниезащита“ се зароди по време на разработване на дипломната ми работа за придобиване на магистърска степен от Технически университет - Варна на тема: „Проект за заземителна и мълниезащитна инсталация на електрическа подстанция“. През годините виждах ясната необходимост темата да се развива, тъй като от нейната ефективност зависи дали имуществото, здравето и животът ни ще бъдат надеждно защитени. В страните, в които се води статистика за последствията, причинени от попадения от мълнии - като САЩ например, са изчислени загуби от стотици милиони долари, а за някои години мълнията е определена и като най-смъртоносното природно бедствие - следвано от наводненията и ураганите. Съответно изграждането на обезопасена градска среда следва да бъде приоритет както за регулативните органи, така и за собствениците на сгради, обекти и съоръжения. Позитивното е, че все повече клиенти вземат информирани решения за своята защита!

Кои са последните тенденции при мълниезащитните и заземителни инсталации?
Системите, чрез които се осигурява защита от мълнии биват два вида конвенционална (пасивна) и мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие - позната още като активна мълниезащита, която е по-новата технология в сферата. Така че, ако може да се нарече тенденция, това е изборът на тази сравнително по-нова технология.

За мащабните обекти като складови бази, училища, болници, стадиони, сгради с модерна визия и разчупена архитектура, изграждането на активна мълниезащитна система е на значително по-ниска стойност от изграждането на конвенционална, поради това, че ефективността се постига с по-малко количество вложени материали.

Моята препоръка е винаги да се залага на качествени продукти за мълниезащита. За мълниеприемниците с изпреварващо действие е подходящо да се взимат предвид характеристики като произход, изпитания и сертификация. Белег за високо качество, например, е лазерно гравираният корпус на всеки един мълниеприемник със серийния номер на продукта, времето на изпреварване и наредбите, спрямо които е сертифициран.

Това, което ние винаги сме следвали като тенденция е да използваме само европейски продукти от доказани производители, създадени освен в съответствие със стандартите, но и резултат вътрешнофирмена научноизследователска и развойна дейност, чрез която да се осигури максимална ефективност и висока добавена стойност на продукта.Реклама