СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 4, 2021

Решенията на Сентра са специфично проектирани за конкретния обект

Драгомир Бояджиев, управител на Сентра ООД

Решенията на Сентра са специфично проектирани за конкретния обект

Бихте ли представили решенията на Сентра за мониторинг на големи строителни конструкции?
Фирмата ни е системен интегратор, работещ в сферата на геотехническото и структурно наблюдение. Предлагаме широк спектър от продукти и решения „до ключ“ за мониторинг в реално време на големи инфраструктурни съоръжения, обекти и сгради – включително устройства за събиране и запис на данни, видеонаблюдение, анализ, ранно предупреждаване и други. Сентра не само дистрибутира, но и разработва широко портфолио от хардуерно и софтуерно оборудване за събиране, сигурен пренос, съхраняване, обработка, анализ и визуализация на данни, както на локално ниво при клиента, така и в облака, с цел оптимизиране на оперативните разходи за ИКТ. Нашата IoT платформа се базира на изцяло мащабируема, модулна on-premises / edge архитектура, позволяваща на потребителя да управлява своите системи според специфичните си информационни нужди. Сред компаниите, с които работим са някои от най-иновативните, водещи производители на акселерометрични, пиезометрични и оптични сензори, като RST Instruments (Канада), Smartec (Швейцария), Measurand (Канада), Nhazca (Италия).

Какво налага използването на акселерометрите? Какво е необходимо да се знае при използването им?
С течение на времето, промените в наблюдаваните конструктивни параметри могат да дадат ранна индикация за състоянието на сградите и да позволят на собственика да приоритизира кои активи се нуждаят от внимание и превантивен ремонт. Бързото развитие на сензорните устройства и на информационните технологии, съчетано с проникването на интернет свързаността във всяка сфера на модерното общество и драстичното поевтиняване на комуникационните разходи позволява реализиране на проекти, за които доскоро не бихме могли и да мечтаем. В исторически план визуалните инспекции бяха основната форма за оценка на структурното състояние на сградите и транспортната инфраструктура. Днес, много собственици на активи и все повече проектантски бюра изискват включването на ИКТ системи, които да оценяват (в реално време) конструктивното състояние на обектите. Този подход, освен, че позволява значително оптимизиране на оперативните разходи за поддръжка на сградите и конструкциите, повишава сигурността за ползващите ги потребители и спомага за предотвратяването на инциденти. Важно е да посоча, че предлаганите от нас решения могат да се използват както за вече построени сгради и инфраструктурни елементи, така и за новопостроени.

Какви други решения за високото строителство може да предложи Сентра?
Както споменах по-горе, ние си партнираме с редица от водещите производители на специализирано оборудване за мониторинг, което ни позволява да предложим на клиентите си почти неизчерпаема продуктова листа от сензори. Това, което ни отличава от голяма част от конкуренцията обаче е, че сме в състояние да предложим цялостно решение, което да бъде специфично проектирано за конкретния обект, т.е. не ограничаваме нашите клиенти до конкретен набор от сензори или производители, които в някои случаи може да не отговарят изцяло на нуждите му. Осъзнавайки добре това предимство, ние специализираме в интеграцията на индустриални IoT устройства (IIoT) и комуникационно IoT оборудване, като разработваме нови IoT продукти и софтуерни решения, на които винаги можете да разчитате. Не се страхуваме да експериментираме, като включваме и по-екзотични решения, като SAR интерферометрия и видео наблюдение с дронове. Така спомагаме за създаването на един надежден, свързан свят, в който машините ни помагат да решим ежедневните си проблеми, да направим живота си по-лесен и да създадем повече благоденствие за хората, отколкото някога бихме могли да си представим.