СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 5, 2021

Bella Residence описва много цветно и богато в какво сме истински добри

арх. Ивета Попова, ATG Design

Bella Residence описва много цветно и богато в какво сме истински добри

ATG Design - студио за архитектура и дизайн със семейната традиция, в което работата със страст и безкомпромисното качество са водеща идеология. Кои са проектите, които бихте посочили като ваша „визитна картичка“?
Bella Residence, защото е много изтънчен, артистичен и смел. Комуникацията с клиента бе истинско удоволствие и свободата, която имах да творя, ми позволи да разгърна с размах идеите си и да ги реализирам без да правя компромис с качество, изпълнение и то до най-малките детайли в декорацията. Именно затова смятам, че Bella Residence може да се нарече наша визитка - описва много цветно и богато в какво сме истински добри, що се отнася до интериорни решения.

На какво могат да разчитат клиентите на ATG Design, когато Ви изберат за реализацията на своя архитектурен проект?
Могат да разчитат на цялостно изпълнение - от проектна идея и концепция до ключ. Това се отнася както за архитектурни проекти, така и за интериорни задания. Разбирането ни в детайл на всеки аспект от проектирането на един дом и реалният опит е водещо и незаменимо. Силната ни мрежа от подизпълнители, доставчици и италиански брандове, с които работим успешно от години, е важна част за отличното изпълнение на проектите. Не на последно място идва и качественият авторски надзор - пълното ни отдаване по работата с един клиент е изключително ценно.

Правилният подбор и съчетание на материали, цветове, осветление е сърцето на всяка интериорна концепция. Какви са последните новости?
Най-актуалното в момента по отношение на избора на цветове и материи е създаване на близост с природата и на уют посредством естествена атмосфера и връзка със земята. Ние го правим чрез силното присъствие на материали като дърво, камък, вълна, лен. Както в природата, така и в един дом, е важно да се усеща разнообразието от повърхности, които да резонират една с друга в хармония и същевременно да създават желани контрасти. Затова подбираме добре комбинациите между гладки, фини, огледални повърхности от една страна и релефни, ефирни или груби и сурови от друга. Цветовата палитра, разбира се, отговоря на тази дизайн концепция и я допълва.

Смятам, че един от силните проекти в това отношение определено е RD-2. С него грабнахме международно отличие за най-добър жилищен интериор в престижните the European Properties Awards в категория Residential Interior Show Home.

Осветлението е ключов елемент за разгръщането на дизайна. Като цяло това е много динамична индустрия и постоянно следим новостите. Това, което много харесвам и напоследък е супер тренди - гъвкавото и модулно осветление. Живущият следва да е в пълен контрол на атмосферата в своя дом, а осветлението е живецът, който много влияе на настроенията. Именно затова се стараем да осигурим този достъп и свобода на промяна на осветлението според нуждите и желанията на обитателя. Това може да се постигне както чрез разработката на готови сценарии, част от умния дом, така и чрез включването в дизайна на модулно осветление с панели, които лесно могат да се насочват или преместват при нужда.

Освен това осветлението е много красив детайл. От една страна то може да се разгърне като един нежен финален щрих и да бъде истинско бижу към цялостната декорация и дизайн, от друга страна - често се възползваме да превърнем именно осветлението в провокация. Чрез икономични дизайн обекти на съвременни топ брандове успяваме да постигнем този успех и да превърнем осветителните тела в смел завършек, който допринася концепцията да остане запомнена.

Промениха ли се изискванията на клиентите в контекста на случващото се последната година? Какви са новите очаквания по отношение на създаването на модерна и здравословна среда?

Да, промениха се. Всички ние се променихме в следствие на световната пандемия и това е нормално. Все повече се търси създаване на офис пространство у дома. Като модерни хора и визионери, офис стаята е част от нашите проекти в последните няколко години, но особено сега се желае много повече като функционално помещение.

Нашите клиенти са били винаги ориентирани към спорта и здравословния живот, затова често ни се е налагало да проектираме спа зони и фитнес кътове. Това смятам, че ще бъде следващата тенденция за по-големите домове. Отново ще акцентирам на връзката с природата и тук, защото като архитект залагам на този дизайн елемент силно в такива помещения чрез цели зелени стени, висящи растения; а където е възможно - дори вкарваме цели дървета в дизайна.

Новите технологии извоюваха трайно място в работното ежедневие през последната година. Улеснение или задължение е за архитекта използването им при създаването на проекти?
Като професионалисти, които са в крак с най-новото, за нас е практика да внедряваме последните технологични решения в проектите. Винаги ги препоръчваме на нашите клиенти, но не всеки е склонен да ги имплементира или да си ги позволи. Те са черешката на тортата и не са задължителни за красив и функционален дизайн, но определено улесняват обитателите в управлението на дома и организиране на ежедневието.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини