СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 8, 2021

Меком предлага решение за мини PV електроцентрали

Меком предлага решение за мини PV електроцентрали

С една мини фотоволтаична електро централа реално могат да се покрият част от разходите за домашна електроенергия. "Ако се интересувате от производство на ток от слънце у дома, но не притежавате покрив или просто сте любопитни, можете да поставите малка слънчева система на балкона", споделят от фирма Меком. Компанията предлага австрийски фотоволтаични модули, които се свързват в електрически контакт чрез "plug and play" и захранват електрически консуматори в домакинството.

Всеки модул е с размери 1.68х1m и тежи 25kg. Той има интегриран инвертор на гърба, кабел, щепсел за свързване с контакта и стойка. Модулът може да произведе 325Wp ток. Монтажът му е елементарен, разопакова се, монтира се върху стойката или стената и се свързва с някой близък контакт. Това е достатъчно, за да започне производството на ток и подаването му към домашната мрежа.

Посоката на балкона може да е Изток, Запад или Юг, слънцето доставя винаги енергия, не е нужно да е топло, напротив, при температури около 20° се получава най-добра производителност. Дори при най-малка светлина се отчита производство на ток, примерно, осветен с LED-фенер, през нощта, може да се види приток на ток от модула. При направен тест в период от 10 последователни дни е засечена произведена енергия от средно 0,6478kW/ден. С тази енергия може да се захрани примерно един комбиниран хладилник с фризер (500л). Така един модул може да се изплати за около 6,5 години.

"Продукти като тази слънчевата мини централа показват, че хората могат да започнат да генерират зелена електроенергия с нисък бюджет", допълват от Меком. "По този начин те допринасят за енергийния преход. Хората, които купуват нещо подобно, проактивно се ангажират да ползват чисто електричество. Отзивите от купувачите са предимно положителни."Реклама