СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 8, 2021

Предстои да оборудваме и втория ни завод с фотоволтаична централа

Ян Махачек, Главен изпълнителен директор на Saint-Gobain България

Предстои да оборудваме и втория ни завод с фотоволтаична централа

Уважаеми г-н Махачек, повод за нашия разговор е актуалната тема за фотоволтаичните инсталации. Преди това обаче, за читателите ще бъде интересно да научат повече за дейността на Saint-Gobain в България.
Saint-Gobain проектира, произвежда и дистрибутира материали и решения за строителството, автомобилната индустрия, здравеопазването и много други индустриални приложения. Разработени при непрекъснат иновационен процес, те са навсякъде около нас - на местата, в които живеем, работим и почиваме, като ни осигуряват комфорт и сигурност, отговаряйки на предизвикателстата за устойчиво строителство и ефективно управление на ресурсите, целящи промяна в изменението на климата. Всичко това е резултат от целта на Saint-Gobain „MAKING THE WORLD A BETTER HOME “, която отговаря на общата амбиция на всички служители в Групата да направят света по-красиво и устойчиво място за живеене.

Saint-Gobain присъства на българския пазар вече повече от 25 години. Трите основни бранда, които развиваме тук са ISOVER, Rigips и Weber. Компанията има два завода за сухи смеси с марката Weber в България в Костинброд и Изворско. Именно в завода ни в Костинброд е нашата първа фотоволтаична инсталация.

Какви бяха предпоставките, които провокираха интереса на Saint-Gobain България към соларните системи? Какви бяха първите стъпки в тази посока?
Както казах в световен мащаб, компанията е лидер в устойчивото строителство с повече от 170 000 служители, разположени в 70 страни и ангажираност да постигнем въглероден неутралитет до 2050 г. Тази наша ангажираност е в основата на ежедневния ни стремеж за опазване на околната среда и редуциране на всички ресурси, които използваме. Нашите екипи постоянно работят по усъвършенстването на всички процеси, за да постигнем целта си - въглероден неутралитет. Фотоволтаичната инсталация е само една от стъпките за постигането му.

Първата стъпка беше да открием правилния партньор, който да ни предложи цялостно решение, съобразно нуждите ни, и разбира се качествено изпълнение. Открихме го в лицето на „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД, след това се сформира екип, който да доведе проекта до край.

През юни месец успешно влезе в експлоатация соларният парк. Какви бяха предизвикателствата пред този проект? На какви технически решения и партньори заложихте при неговата реализация?
Като всеки проект реализиран от и за Saint-Gobain за нас беше важно всеки детайл да бъде правилно проектиран в съответствие с правилата за безопасност на компанията. Тук отново ключова роля имаше екипа отговорен за проекта. Имаха разбира се своите трудности от различен характер, от специфичния монтаж заради съществуващата покривна конструкция, до интегрирането на инсталацията към цялата електромрежа на завода, но крайната цел е постигната и можем да се похвалим, че годишно спестяваме над 20 тона емисии СО2 или еквивалента на над 1000 дървета.

Какви са другите мерки за енергийна ефективност реализирани в предприятието?
Като световен лидер в строителството, Saint-Gobain интегрира много от своите продукти и системи във всеки свой офис и производство. България не прави изключение. Компанията има разработен собствен стандарт за не просто ниско-енергийни сгради, но мултикомфортни. Saint-Gobain Multi Comfort е стандарт, който обхваща не само топлинния комфорт, но и визуалния, акустичният и чистотата на въздуха, всичко това трябва да е съобразено и с най-високите изисквания за енергийна ефективност.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини