СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Нова наредба за техническите изисквания за проектиране, монтаж, контрол, приемане и експлоатация на скелета

"През 2020 година, ние от Българска Скеле Асоциация (БСА) и скеле бранша като цяло, можем да отбележим една значителна за нас промяна, а именно създаването на нов нормативен акт, който да обхване временните съоръжения за строителство (ВСС) и в частност скелетата.През 2019 г . със заповед на Министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бе създадена междуведомствена работна група (МРГ), която да анализира ВСС, а в последствие и да изготви проект на нова Наредба, която да определи изискванията за проектиране, монтаж, контрол, приемане и безопасната им експлоатация. Българска Скеле Асоциация (БСА) беше част от МРГ, която завърши своята работа през 2020 г. с изготвянето на Наредбата. Очаква се тя да бъде обнародвана в края на 2020 г. или началото на 2021 г., след което да влезе в сила и да допринесе не само до по-успешното прилагане на стандартите свързани с проектирането и използването на строителните скелета, но и да повиши значително както безопасността, така и качеството на строително-инвестиционния процес у нас.
Изказваме своята благодарност към МРРБ и всички участници в МРГ за ползотворната работа по изготвяне на новата Наредба." - разказа на професионалната аудитория на списание СТРОИТЕЛИ г-н Иво Дочев, Българска Скеле Асоциация.
Българска Скеле Асоциация е доброволно, неправителствено управление на физически и юридически лица, чиято професионална дейност или интереси са свързани с производство, дистрибуция, продажба,отдаване под наем, монтаж, и др. в областта на скелетата в България.