СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 2, 2019

Стъклотапети на Роде България предпазват стените от мухъл и бактерии

05.10.2018
На българския пазар вече се предлагат немски тапети от екологична стъклотъкан, които правят стените гладки без нужда от фина шпакловка. Те са негорими, имат над 10-годишна гаранция и осигуряват надеждна защита срещу мухъл и бактерии. Поставят се директно върху гипскартон, шперплат, варова мазилка, дърво, метал и др., а боята се нанася върху тях. Стъклотапетите на Роде България са влагоустойчиви и се почистват лесно, без препарати, само с вода.
Боите за стъклотапети могат да бъдат с нано покритие от сребърни йони, което не допуска развитието на стафилококови инфекции и ги прави подходящи за създаване на стерилни условия в помещенията. Дори и неподатливата към почти всички антибиотици бактерия Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus - известна като MRSA, не може да се приспособи към тази защита.
Тапетите от стъклотъкан се използват от повече от 50 години, но технологията се развива интензивно през последните 10. Иновативният подход е разработен от германската компания Rohde KG. Тапетите се използват в много болници, хотели, детски градини и училища, бизнес сгради, молове в Германия, Италия, Китай, а също и в коридорите с интензивен трафик на движение на международното летище във Франкфурт на Майн, летище Лайбхайм, Германия.
Стъклотапетите са клас О, т.е. те са незапалими и затова няма нужда да бъдат третирани допълнително с химикали. Това намалява до минимум риска от изпускането на отровни газове при инциденти.
У нас тапетите от екологична стъклотъкан се внасят и разпространяват от Роде България.Реклама