СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Contidrom на Continental е "Тестово съоръжение на годината 2013"

Комплексът за тестване на автомобилни технологии Contidrom на Continental бе определено за "Тестово съоръжение на годината 2013" от най-престижното издание "Automotive Testing Technology International".
Continental развива Contidrom вече над 45 години, като днес комплексът край Хановер включва различни видове писти и съоръжения, включително и високоскоростен овал, където могат да бъдат тествани най-новите автомобилни технологии. За построеното през 1967 г. съоръжение, международното жури на "Automotive Testing Technology International" отбеляза: "Тестването на реални повърхности дава много по-
близки до реалността показатели за динамиката на автомобила, което води до по-ефективен развоен процес на гумите."
Сред основните фактори, допринесли за решението на журито, е "Атоматизираният покрит анализатор на спирачни системи (AIBA)". Чрез AIBA Continental тества спирачните характеристики на 100 000 гуми на година, които могат да бъдат изследвани при всякакви метеорологични условия, на мокри или сухи настилки, включително и без шофьор.
Continental откри AIBA през есента на 2012 г. и от тогава това наистина уникално тестово съоръжение позволи на компанията да постигне значими резултати при развитието на процеса на създаване на зимни и летни гуми за автомобили, ванове и 4х4. Технологията е разположена в 300 метрова зала, където система за задвижване може да ускори неуправляеми тестови автомобили до 120 км/ч само за няколко секунди. Спирачните маневри се провеждат на множество различни настилки, изградени на 75 метрови
независими модули от пистата, които въпреки че тежат 120 тона всеки, могат да бъдат размествани за минути с помощта на хидравлична система.