СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Бош отбелязва силен растеж в България

Бош отбелязва силен растеж в България

Бош, водещият световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2014 г. в България с продажби в размер на близо 53 млн. лв. (27 млн. евро), отбелязвайки значителен номинален ръст от 35%. "Бош засили позициите си в България, изпреварвайки средния ръст на пазара. Очакваме тази тенденция да продължи и през 2015 г. Прогнозираме повишаване на търсенето на нашата "техника за живота", заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош.
Чрез придобиването на ProSyst, компания със 110 служители в София и Кьолн, Германия, Бош направи още една важна стъпка в развитието си в България. "Закупуването на ProSyst значително увеличава обхвата на нашия бизнес в страната. Тази сделка ще помогне на Бош да играе още по-важна роля на разрастващия се пазар за "Интернет на нещата", добави Болдижар.
През 2014 г. направление Електроинструменти на Бош засили позицията си на пазарен лидер в България. Добрите резултати бяха реализирани главно благодарение на успешните продажби на акумулаторни електроинструменти. Бош е първият производител в света, който през 2003 г. успешно пусна на пазара инструменти с литиево-йонни батерии. През 2015 г. се очаква тенденцията за ръст в оборота с иновативни продукти в България да продължи, напр. с продажбите на новия лазерен нивелир Bosch GRL 500 Professional, който съчетава функционалност и надеждност на много конкурентна цена. В сегмента за Направи си сам Бош пусна на пазара лазерната ролетка PLR 50 Connect. Чрез Bluetooth връзка продуктът се свързва с мобилен телефон или таблет, където с помощта на специално приложение могат да се прехвърлят и съхраняват направените измервания.
БСХ Домакински уреди България успя да си извоюва място сред пазарните лидери на силно конкурентния пазар на домакински уреди в България. През 2014 г. със своите иновативни продукти и чрез разширяване на партньорската си мрежа компанията постигна значителен ръст в оборота. В края на годината на местния пазар беше представена нова серия уреди за вграждане - един от най-значителните продуктови проекти в историята на компанията, в който само за научноизследователска и развойна дейност са инвестирани 200 млн. евро.
Като част от бизнес сектора на Бош Енергийна и сградна техника, направление Термотехника засили позициите си на българския пазар, въпреки стагнацията в строителния бранш. Направлението реализира значителен ръст в продажбите на термални соларни системи за приготвяне на топла вода и котли на твърдо гориво. Стремежът на Бош е и през тази година ръстът да продължи чрез разширяване на продуктовото портфолио. Отговаряйки на строгите изисквания на влизащата в сила от септември 2015 г. Европейска директива за енергийна ефективност, Термотехника изцяло преработи и въведе нови продукти в гамата си кондензни газови котли.
Направление Системи за сигурност регистрира солиден ръст и рекорден оборот от старта на дейността си в България през 2008 г. Положителното развитие се дължи на големия брой иновативни продукти от типа на HD IP камерите с интегрирани функции за видео анализ, както и на разширяването на партньорската мрежа. През 2015 г. Системи за сигурност очаква да спечели голям брой нови проекти в сферите на туризма, търговията, транспорта и строителството на промишлени сгради и търговски обекти.
През 2015 г. Група Бош очаква глобален ръст на продажбите от 3 до 5% (след коригиране на ефекта от курсовите разлики). На проведената наскоро годишна пресконференция в Германия председателят на Управителния съвет на Бош Фолкмар Денер заяви: "Утвърдената ни икономическа и технологична сила в редица бизнес сектори ни позволява да се насочим към нови пазарни сегменти". Свързваните с интернет продукти и услуги са във фокуса на бъдещия бизнес на компанията. "Ние стимулираме свързаността във всички бизнес сектори и играем активна роля в нейното развитие," добави Денер. През 2014 г. Бош пусна на пазара много нови продукти и решения за интернет свързаност. Сред тях са софтуерните решения за свързаните с интернет интелигентни отоплителни системи, сгради, индустрия и транспорт.