СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

АББ открива център за иновации и производство в Китай

АББ открива център за иновации и производство в Китай

АББ откри официално своя нов АББ Сямън Център в индустриалния хай-тек парк на града Torch. Новият обект интегрира всички дейности на АББ, в това число научно-изследователска и развойна дейност, инженерство, производство, продажби и обслужване, както и управление на веригата на доставките и корпоративните функции. Построен и оборудван с най-новите природосъобразни материали и системи, включително рекордно бързите зарядни станции на АББ за електрически превозни средства, обектът поставя нови стандарти в устойчивостта.
"Центърът в Сямън е най-големият и един от най-високо усъвършенстваните производствени обекти на АББ, и демонстрира потенциала на Индустрия 4.0 на наша собствена територия. Проектиран е да предоставя свръхмодерни решения и услуги за нашите клиенти в Китай, както и предприятия, активно участващи в глобалната икономическа инициатива на Китай "Belt-and-Road", сподели Улрих Шписхофер, Изпълнителен директор на АББ. "Събирайки всички наши дейности под един покрив в един център, ние ще бъдем идеално позиционирани да подкрепим планираните реформи на Китай като помогнем на Сямън и околния регион да изградят водещи позиции в модерните отрасли."
Центърът на АББ в Сямън ще се фокусира основно върху разработването и производството на продукти и решения за дивизии "Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане" и "Енергийни мрежи" на АББ. Той е дом на един от най-големите научно-изследователски центрове на АББ за електрически системи ниско напрежение, както и на тестова лаборатория за свръхвисоко напрежение 1,200kV - най-високото ниво на напрежение в Китай. В обекта се помещава и първият дигитално свързан център за дистанционно обслужване на АББ в Китай. От официалния старт на водещото портфолио от дигитални продукти и решения на АББ - ABB Ability миналата година, дейността на компанията в дигиталната сфера в Китай се е удвоила.
В церемонията по официалното откриване на Центъра в Сямън участваха Пей Джинджа, секретар на Общински комитет Сямън на Комунистическата партия на Китай, други представители на правителството, клиенти на АББ от комуналния, промишления и транспортно-инфраструктурния сектори, както и представители на АББ Груп и местното ръководство на компанията. В потвърждение на централната роля на Сямън в дейността на АББ в Китай, АББ ще проведе голямо събитие за клиенти тази седмица в Международния конферентен и експо център на Сямън. Събитието "Клиентски свят на АББ" ще събере над 6 000 души и ще представи дивизиите на компанията "Енергийни мрежи", "Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане", "Индустриална автоматизация" и "Роботика и задвижвания".
"Сямън отдавна е една от най-важните индустриални бази за АББ в Китай и в световен мащаб", заяви Чунян Гу, президент на регион Азия, Близък Изток и Африка за АББ. "Тук се е зародило нашето първо съвместно предприятие в Китай преди 26 години и градът е изиграл изключително важна роля в развитието на АББ в Китай, където днес вече разполагаме с 18 000 служители в над 140 града, в това число над 2 000 работещи в областта на научно-изследователската и развойна дейност. "
Новият център представлява част от поредицата големи нови инвестиции, които АББ прави в Китай. През октомври компанията обяви инвестиция на стойност 150 милиона щатски долара в нова "фабрика на бъдещето" за роботика в Шанхай. През май тя откри официално нов Център за приложна роботика в Чунцин, четвъртият подобен обект на компанията в Китай. А през декември 2017 г. АББ отвори Технологичен център за нова енергия в Шънджън, където се провеждат изследвания и разработки за соларни решения и такива за зареждане на електрически превозни средства, които да се използват в цял свят. АББ е инвестирала над 2.4 млрд. щатски долара в Китай от 1992 година насам.