СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Hoval HomeVent участва в 17-тото международно състезание по изграждане на пасивни къщи Solar Decathlon Europe 2019

Hoval HomeVent участва в 17-тото международно състезание по изграждане на пасивни къщи Solar Decathlon Europe 2019

Екипът на Over4 представлява Румъния на конкурса Solar Decathlon - най-важното международно състезание за изграждане на "енергийно независими къщи" на европейско ниво, което се проведе в Унгария от 13 до 29 юли тази година. Участваха 11 отбора от 10 страни и 4 континента. Всеки участник имаше 15 дни за сглобяване и пускане в експлоатация на "соларните къщи", а оценяването им беше в 10 категории, от архитектура, енергийна ефективност, комуникация и устойчивост. За всички, които желаят да видят на живо "соларните къщи", изложението остава отворено за посетители още два месеца до 29 септември 2019 г.
Solar Decathlon Europe е международен конкурс, който се провежда за 17-та поредна година. Предизвиква колегиални екипи да проектират и изграждат къщи, захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници: основната цел на конкуренцията е да популяризира архитектурни решения, свързани със слънчевата енергия, възобновяемите енергийни източници и иновативните технологии чрез построените къщи от университетските екипи.
Най-важните цели на състезателите в Solar Decathlon:
- да привлекат вниманието към начините за намаляване на изразходваната енергия;
- да докажат, че можем да задоволим нуждите си от осветление, отопление и охлаждане много по-успешно и устойчиво чрез подходящи технологични иновации и стандарти;
-да демонстрират как можем да осигурим непрекъснато нарастващите енергийни нужди чрез използване на възобновяеми ресурси като слънчевата енергия и въздуха;
-да интегрират тези технологии с достъпни и надеждни архитектурни решения;
-да се разработят и реализират жизнеспособни концепции, отговарящи на градските предизвикателства, предимно в съответствие с нуждите на силно населените градове;
-да насърчават и улесняват съвместната, екипна работа с професионалисти от всички браншове.
Модулната къща, която е екипът изгради, е пасивна къща с площ от 130 m2, която произвежда 3 пъти повече енергия, отколкото консумира. Къщата е сертифицирана със стандарта за пасивна къща, най-строгия стандарт за енергийна ефективност в света. Целият проект е резултат от работата на ентусиазирания екип от над 50 доброволци от 5 професионални направления, заедно решават един сериозен въпрос: как да изградим ефективен дом както по отношение на разходите, така и по отношение на ресурсите.
Hoval вярва в бъдещето, където екологията и устойчивостта са неразделна част от нашия живот, за това Hoval Румъния избра да се включи в този проект като партньор, осигурявайки комфортна жилищната вентилация Hoval HomeVent за къщата на екип Over 4.
Вентилационната система HomeVent Comfort работи денонощно и се грижи напълно автоматично за засмукването на влага и миризми от дома, както и за постоянното подаване на свеж, пресен и филтриран въздух вътре в дома. Пресният въздух е затоплен през зимата, охладен през лятото и в хигиенните норми овлажнен целогодишно, като за целта се използва изцяло енергията на засмуквания въздух, без необходимост от допълнително подгряване и охлаждане на подавания въздух. Този пренос на енергия става благодарение на ротационния енталпиен топлообменник. Патентованата концепция на вентилационната система HomeVent значително подобрява енергийния баланс на всяка сграда. Чрез оползотворяване на топлина и влага HomeVent постига степен на рекуперация до 130%, докато конвенционалните системи достигат максимум 90%. Всички комфортни вентилационни системи HomeVent спестяват повече енергия, отколкото използват, и осигуряват комфортен микроклимат в домовете. Разходът на системата е около 50-60 W, докато спестяванията могат да стигнат до 20% от разхода на енергия за отопление и охлаждане, или за къща с площ около 300 кв. м, това са приблизително 2000 W спестена енергия.
Даниел Бутукел, съдружник и съосновател на проекта Over 4, споделя за опита си в това начинание: "Научаваме много от това състезание и се радваме на голямата подкрепа на сериозни производители на ефективни и екологични продукти, какъвто е и Hoval. Ние сме изключително развълнувани и много доволни, че сме стигнали до тук и това, което в началото беше просто идея сега вече е реалност. Това разбира се не означава, че ще спрем тук. Тъй като това е образователен проект, бих искал да отбележа, че Румъния е единствената страна, която има стабилно присъствие в Соларния Декатлон, като се има предвид, че нашите бюджети за изследвания са много по-малки в сравнение със страни като САЩ, Франция или Германия. "