СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Mean Green на Volvo e най-бързият хибриден камион

Mean Green на Volvo e най-бързият хибриден камион

Хибридният камион Mean Green на Volvo подобри собствения си световен рекорд, като разви скорост от 236,577km/h. Това се случи на 27 април 2012 г. на пистата на летището Wendover в щата Юта, САЩ. Миналата година хибридът се превърна в най-бързият камион в света, като успя да вдигне скорост от 218,780km/h. Новият световен рекорд от 236,577km/h при камиони ще бъде официално признат от FIA (Международната автомобилна федерация) до два месеца.
Mean Green съчетава най-новите технологични възможности на Volvo. За създаването на камиона инженерите на компанията са използвали същата Volvo хибридна задвижваща система, която използват стотици товарни автомобили по целия свят, включително и прочутите двуетажни автобуси в Лондон. При разработването на Mean Green, експертният екип на Volvo адаптира хибридната силова линия към изискванията на шасито за скоростен камион от световна величина. Освен с хибридна батерия, зеленият камион е оборудван с мощния двигател на Volvo D16 и модифицирана версия на интелигентната автоматизирана трансмисия I-Shift, която взаимодейства с хибридния електрически мотор. Задният мост на Mean Green е с предавателно съотношение 1.85:1.
Mean Green разполага с масивните 2 100 конски сили и 6 780Nm въртящ момент, от които 200 конски сили и 1200Nm въртящ момент идват от електрoмоторa. Аеродинамиката също играе важна роля в постигането на максимална скорост. Дизайнерите на Volvo са избрали и най-подходящата форма за хибрида - VN кабина.