СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Със системата adapterm Техем пести средно по 10% на година от разходите за отопление на клиентите си

За първи път водещата фирма за дялово разпределение у нас Техем внедрява в България системата adapterm. adapterm e технология на германската компания, благодарение на която клиентите реализират средно по 10% икономии годишно от сметките си за отопление. Функциите на системата са да подава толкова топлина, колкото в действителност е необходимо на живеещи в сградата. 10% средно на година е число, доказано от изследвания, правени в Германия, а клиентите получават месечни справки с информация за реализираните икономии благодарение на работата на adapterm.
Първата сграда у нас, която се довери на Техем за внедряването на новата технология, е клиент на дружеството вече 12 години. Сградата се намира се в София, кв. Овча купел 1. През 2011 година етажната собственост подмени разпределителите по радиаторите и топлите водомери с новото поколение такива с дистанционно отчитане. През 2012 година, след края на отоплителния сезон, сградата преоборудва и студените си водомери и затвори цикъла на радио системата. Това позволи монтирането на adapterm. Използвайки вече изградената радиосистема в сградата, adapterm намалява до оптимално ниво подаваната в инсталацията температура, като по този начин спестява енергия. adapterm получава данни от всеки отделен радиатор чрез радиоуредите и базирайки се на получената информация, регулира работата на абонатната станция. В контролиращия модул са заложени режими на работа за деня (сутрин, обед, вечер), за нощта, както и за работен или празничен ден. Това гарантира оптимални настройки във всеки момент.
"Горди сме, че 6 години след внедряването на системата в Европа, българските клиенти също имат възможността да се възползват от един доказано ефективен начин за реализиране на икономии.С работата на adapterm към 14.11.2012 клиентите на Техем са спестили 37 759 930 кг. въглероден двуокис (CO2)", заяви Милена Стоянова, управител на Техем. До 2011 година германската компания е монтирала adapterm в над 2 200 сгради в Европа, докато само през 2012 година нови 800 сгради са се доверили на системата.