СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Медни покриви от фирма Фамоза 7

Медни покриви от фирма Фамоза 7

Медта може да се използва като материал за изграждане на покриви на жилищни, администривни, обществени и търговски сгради. Благодарение на своята пластичност, медта идеално подхожда за покриви с всякаква архитектурна сложност. Голямо преимущество е, че медният покрив се монтира много лесно и бързо. Благодарение на своята технологичност, медта успешно се използва при покриви с много сложна геометрия, кули, куполи и други. Няма ограничения за допустимия наклон на покрива - медта е подходяща както за плоски, така и за скатни покриви.
Защитният оксиден слой (патина) предпазва надеждно медния покрив от корозия през целия му експлоатационен живот. Друго особено важно качество на покривната мед е нейната много голяма дълготрайност. Медта притежава уникално свойство - процесът на нейното окисляване затихва с течение на времето. Медната патина практически напълно прегражда достъпа на кислород и други вещества в основния метал. Ето защо медният покрив надеждно защитава къщата от различните атмосферни явления в продължение не на десетки, а на стотици години.
Характеризира се и със завидна мразо- и топлоустойчивост - не изменя експлоатационните си свойства при температурен диапазон от минус 70 до 150 градуса Целзий. Температурата й на топене е 1083 градуса Целзий, което я прави пожароустойчива и създава пречка за разпространение на евентуални пожари, казват още от Фамоза 7.