СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Първата лятна строителна академия се проведе в Габрово

Първата лятна строителна академия се проведе в Габрово

На 21 юни бе даден стартът на първата по рода си лятна строителна академия за ученици. Последваха 48 часа, изпълнени с разнообразни активности. Leaders Summer Academy събра 60 ученици от 15 града от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас с интерес към архитектурата и строителството.
Голямото събитие нямаше да стане реалност без ценната подкрепа на Община Габрово и кмета Таня Христова, която приветства учениците в географския център на България, който е и "град на първите неща". На академията присъстваха директорите на професионалните строителни гимназии в Хасково, Варна и Бургас.
Ключовите фигури в Leaders Summer Academy бяха компаниите, които запретнаха ръкави, за да покажат нагледно фундаментални строителни техники - Pipe System, Винербергер, PipeLife, PERI, БОКАЛ, Баумит, IDEA HOME, PLANEX, Пътни строежи - Велико Търново и HALLEHAUS. Медийни партньори бяха stroiinfo.com, в. Строител, Инженер.bg, и сп. СТРОИТЕЛИ, а печатната реклама беше дело на COPYCOM.
Част от организаторите на академията - Христо Христов, Александър Маринчев и Доника Атанасова, откриха събитието с разказ за проектите, които развиват, и пътя, който ги е довел дотук. Сайтът stroiinfo.com, събитията на "Лидерите, които строят" и обучителният формат Академия Лидерите се допълват от пилотното издание на лятната академия. Всички инициативи са насочени към проактивните млади хора, които искат да се развиват в строителния сектор.
Строителство, история и спорт
Още в откриващата среща в петък участниците се срещнаха и с трима важни гост-лектори, които нямат преки допирни точки със строителния сектор. Иван Кънчев и Марио Мишев, създатели на "Българска история", разказаха за историята през призмата на строителството. Те споделиха, че трябва да помним и съизмерваме живота и делата си спрямо силните личности от миналото. Такива са и строителите на съвременна България, които са създали от нищото здравата основа на нашите градове. Те припомниха, че "Действията ни оставят отпечатък."
След това думата взе Лазар Радков, основател на Live to Lift, който сподели в детайли какъв ефект има физическата активност върху нашия мозък. Той разказа също за каузата Капачки за бъдеще и следващите начини, с които иска да съдейства на здравеопазването у нас.
Екшън!
Следващият ден започна още в 6:00 ч сутринта с тренировка, водена от Лазар Радков. Скоро след това учениците се впуснаха в 11 строителни задачи, за които ги обучаваха и им съдействаха 22-ма ментори. Работната площадка беше на централния площад "Възраждане" в Габрово. Pipe System ги запознаха с методологията на монтаж на ПВЦ канализация и направата на водомерен възел. Винербергер поставиха задание за изграждане на зид съгласно предоставен чертеж. PipeLife обучиха учениците в компонентите на сградната канализация и водопровода. PERI и PLANEX ги запознаха с монтажа и демонтажа на кофражни системи за хоризонтални и вертикални елементи. БОКАЛ изграждаха нагледно HPL вентилируема фасада, а Баумит и IDEA HOME представиха технологията за полагане на топлоизолационни системи и мазилки.
Денят завърши с лекция от Коста Върбанов от Nemetscheck България, който запозна учениците с дигитализацията в строителството. Той разказа какво представлява BIM и защо е важен параметричният дизайн, както и какви са предимствата на софтуера Vectorworks.
През следващия ден работата на строителните площадки продължи. С ентузиазъм и любопитство участниците подхождаха към всяка една задача, независимо от жаркото слънце. Рундовете приключиха с барбекю, след което групата посети един от най-значимите инфраструктурни обекти в България - мостово съоръжение при обхода на гр. Габрово, където Пътни Строежи - Велико Търново разказаха детайли по изпълнението му. След това с интересно видео за производството на сглобяеми конструкции от стоманобетон на Микс-Констръкшън беше сложен финал на събитието. Всички участници от отличилите се отбори получиха много награди от партньорите на Leaders Summer Academy.
48-те часа, прекарани заедно, приключиха с много усмивки, нови приятелства и планове за следващи съвместни инициативи.
Организаторите споделят, че се радват да поставят успешно начало на първата лятна строителна академия за ученици в България и започват да планират разрастването на формата. Желаем успех на участниците, голяма част от които съвсем скоро ще станат студенти.