СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Бургаски ученици наградени за най-устойчив проект

Бургаски ученици наградени за най-устойчив проект

Специална награда за най-устойчив проект спечелиха ученици от Бургаския строителен техникум на състезание, което се проведе във Варна. Варненският свободен университет, заедно с Българския съвет за устойчиво развитие, за четвърта поредна година организира Varna Spagetti Engineering. Бургаските ученици са наградени за двуметрова кула от спагети, която издържа на земетресение. Състезанието за креативни умения в строителството няма аналог у нас. Чрез изграждане на конструкции от спагети то тренира уменията на ученици от строителни гимназии от цяла България. Целта е наученото за строителните конструкции да се приложи на практика, а залепените със силиконов пистолет спагети са най-подходящият материал за това.
Бургаският строителен техникум участва с два отбора - от 12 и 11 клас, в състав: Дария Василева, Ваня Стойнова (12а), Иван Станчев, Ивайло Гедов, Михаил Динков, Стамен Палов (11б). Тази година заданието бе още по-сложно - освен висока, кулата от спагети трябваше да има до пет въртящи се елемента и да е устойчива на земетръс. В конкуренция с 9 отбора учениците от Строителния техникум се върнаха със специална награда - за най-устойчив проект. Кулата им бе висока над 210см, с което бе подобрен миналогодишният рекорд от 149см.
С огромно желание в състезанието участваха и учениците от 11а клас. Макар да им липсваха теоретични знания (те все още не са изучавали механика и статика), единадесетокласниците от Строителния дадоха заявка за сериозни успехи догодина. Това е поредният успех на учениците от Бургаския Строителен техникум, които в последните няколко години се гордеят с първи и втори места от всички професионални състезания в страната.