СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина , брой 2, 2024

Райфайзенбанк и Кнауф България си партнират за подобряване на енергийната ефективност в домовете

Райфайзенбанк и Кнауф България си партнират за подобряване на енергийната ефективност в домовете

Кнауф България и Райфайзенбанк (България) стартират съвместна кампания, по време на която клиентите ще могат да се запознаят с възможностите за подобряване на енергийната ефективност в дома си и начините за нейното финансиране. Двете компании са партньори по програмата за финансиране на енергийната ефективност в дома (REECL) на Европейската банка за възстановяване и развитие, предвиждаща и безвъзмездна помощ.
Програмата предоставя на домакинства или сдружения на собственици от цялата страна възможност да се възползват от предимствата на енергийната ефективност с Knauf системите и да получат целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на Райфайзенбанк.
Домакинствата, които финансират енергоспестяващи дейности в дома си чрез кредит от Райфайзенбанк, отпуснат по програмата, могат да ползват безвъзмездна помощ в размер до 20% от направените разходи за индивидуални проекти и до 30 % от направените разходи, когато се финансират групови проекти за цялостно подобрение на многофамилни жилищни сгради. По този начин клиентите дългосрочно спестяват средства, благодарение на по-ниските разходи за енергия, като кредитите се отпускат при ясна и облекчена процедура и бързи срокове на изплащане на безвъзмездната помощ.
Oт старта на програмата за финансиране на енергийната ефективност в дома (REECL) през 2005 година, Райфайзенбанк е отпуснала над 6500 кредита за енергоспестяващи дейности на домакинствата.
За допълнително повишаване на достъпа на клиентите до енергийно ефективни продукти, както и до програмата REECL, Кнауф и Райфайзенбанк ще бъдат домакини на съвместни акции в 12 града в цялата страна, които ще се проведат от 2 май до 1 юни 2012 г. По време на тях клиентите ще могат да се запознаят с продуктите на Knauf, чрез които могат да подобрят енергийната ефективност в дома си, както и с условията по кредит Енергийна ефективност от Райфайзенбанк.
Практическите демонстрации на Knauf системите за Фасадна топлоизолация и Vidifloor + EPS за топлоизолация на неизползваеми подпокривни пространства ще се проведат през месец май в складовете на дистрибутори на Кнауф България в Благоевград, ВеликоТърново, Велинград, Видин, Добрич, Дупница,. Карлово, Казанлък, Монтана, Разград, Сливен и Шумен.
Фасадната стена W333 на Knauf е подходяща за усвояване на балкони и реконструкции на вече съществуващи едно- и многофамилни сгради. Изграждането на тази енергоефективна, тънка стена е лесно, без мокри процеси, чрез метална или дървена профилна конструкция и облицовка от плоскости при крайна дебелина на стената от 19сm до 32cm, като при 32cm се постига стандартът за пасивна къща.
С Термосистемата на Knauf появата на конденз и образуването на мухъл, вече не съществуват. Изолационният слой не позволява на ниските температури да проникнат в самата външна стена, а енергийните загуби могат да се намалят до 50%. Подходяща е за изолация на всякакъв вид външни стени - тухла, газобетон, бетон.
Vidifloor + EPS плоскости - система за топлоизолация на неизползваеми подпокривни пространства: комбинираните подови елементи Kнауф Vidifloor + EPS плоскости се състоят от залепени гипсфазерна плоскост Vidifloor и полистирен. Гипсфазерната плоскост е тип GF-W2, съгл. БДС EN 15283, с дебелина 10mm, а EPS плоскостта отговаря на БДС EN 13163:2009, и е с дебелина 100mm. Двата компонента са разместени, така че е оформен стъпаловиден кант, който служи за свързване на елементите един към друг чрез застъпване без допълнителни скрепителни средства. Подходящи за топлоизолация на неизползваеми подпокривни пространства. Отличават се с бърз и лесен монтаж, енергоспестяващи.

Основни предимства на Knauf системите: високоефективна комбинация от съвместими компоненти; дълготрайност на материалите; продукти с немско качество по европейски стандарти; намаляват топлинните загуби през външните стени; спестени разходи за отопление и охлаждане; бърза възвръщаемост на вложените средства; повишен комфорт на жилищната среда.
Knauf продуктите отговарят на стандартите: EN 520; EN 15283:2; EN 14195; ETAG 004.