ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина III, брой 1, февруари 2009

Новите машини представени на МТП Пловдив

Част I – машини за комуналното и сградното строителство

Новите машини представени на МТП Пловдив

Международният технически панаир се утвърждава като водещо събитие с международен характер за строителния отрасъл в България. Затова на него беше представено и изобилие от нови машини, за оптимизиране на строителните процеси. В настоящия материал Ви представяме някои забележителни премиери.

текст инж. Вера Ангелова

Ключовите премиери на Caterpillar бяха представени на щанда на официалния дилър на марката у нас - Елтрак България. При автогрейдерите от серия "М" Caterpillar успешно замени традиционния волан и 15-те лоста на най-сложната за управление машина в индустрията с два ергономични и лесни за използване джойстика. Те управляват всички функции, включително позиционирането на греблото, скоростта и посоката на движение. Автогрейдерите "М" на CAT са пример за оперативна ефективност, видимост, сервизопригодност и производителност.
Новият асфалтополагач AP300 директно замества BB 730, който е признат за един от най-високопроизводителните малки асфалтополагачи. AP300 е триосен, от колесен тип и принадлежи към класа асфалтополагачи с работно тегло от 6000 до 8000 кг и с ширина на настилане 1.7 метра. Той се предлага с асфалтополагащо устройство AS3173 с LPG или с електрическа нагревателна система. Размерите му позволяват да се използва за асфалтополагане, поддръжка и ремонт на улици в централните части на градовете, алеи, игрища и неголеми паркинги.
AP300 се задвижва от четирицилиндров дизелов двигател Cat 3054C DINA с водно охлаждане, номинална честота на въртене - 2200 об/мин и максимална мощност от 52 kW (71 к.с.). Двигателят работи безшумно, има висока надеждност, лесен е за обслужване и отговаря на нормите на Етап ІІ на ЕС за вредните емисии.
Машината е с две операторски места и плъзгаща се конзола за управление. За оптимален комфорт седалките на оператора могат да се преместват напред, назад и настрани по шини, разположени на пода. Операторските места могат да бъдат изнесени извън машината с цел по-добра видимост към материала в бункера, водачите при настилане, шнековата камера и зоната на контакт с камиона. Плъзгащата се конзола е снабдена с всички необходими органи за управление, позволяващи на оператора лесно да наблюдава и ръководи отделните функции на асфалтополагача.
AP300 се предлага с AS3173 - телескопично асфалтополагащо устройство с хидравлично задвижване, което може да бъде снабдено с вибрационна система с променлива честота на вибрациите и с LPG или с електрическа нагревателна система. AS3173 настила материала с желаната дълбочина и ширина, като същевременно осигурява и уплътнена, гладка окончателна повърхност. Вибрационната система на AP300 се включва автоматично, когато се достигнат предварително настроените стойности. Стандартната ширина на настилане варира от 1.70 до 3.20 метра, а максималната е 4.00 метра. Системата за подаване на материала позволява на оператора да поддържа непрекъснат поток на сместа от бункера до асфалтополагащото устройство и подаването на необходимия обем асфалт пред и по дължина на асфалтополагащото устройство.
На щанда на Елтрак България за първи път в България беше представена и системата Product Link на Caterpillar за мониторинг на машините.
Product Link е модерна телеметрична бордова мониторингова система, която събира и предава информация за местоположението, работните часове, горивото и за цялостното "здравно" състояние на машината. Тя получава данни от бордовите системи на машините и ги прехвърля безжично, чрез сателит, към оперативния център на Caterpillar. Тази информация може да бъде подадена към компютъра на собственика на машината или към дилъра в зависимост от договора за поддръжка. И в двата случая собственикът има достъп до данните през интернет портал, използвайки парола.
Информацията редовно се обновява и през цялото време автоматично се обработва от софтуера. Резултатът е повече време за работа, по-ниски експлоатационни разходи и по-висока възвращаемост на инвестициите за оборудването.
Събирането и предаването на данни от машината е сравнително лесно, а чрез стратегията "Ремонт преди повреда" времето за неочаквани престои почти се елиминира.
Product Link е идеална за всички машини на Cat, но може да работи и с техника на други производители.
Един от най-успешните участници на МТП, Пауъртек България, представи изключително интересната асфалтова база LINTEC CSD 1500/4 с производителност 120 t/h.
Базата е напълно мобилна, съставена от стандартни сертифицирани по ISO транспортни контейнери, свързващи се помежду си с болтови връзки. Този факт позволява понижаване на разходите за транспортиране, както и инсталиране на системата само за няколко дни. Не са необходими бетонни фундаменти за установяване и базата има пълна защита от влиянието на околните природни условия - пълен набор от уплътнения и връзки.
Асфалтовата база LINTEC работи изцяло според екологичните изисквания - при ниско ниво на шум и емисии < 20 mg/Nm3. Отделянето на топлина е сведено до минимум, благодарение на контейнеризирането на съоръжението. Има възможност за използване до 30% остарял асфалт за рециклиране, като това допълнително води до намаляване разходите за производство.
Основно предимство на базата 1500/4 е значителното енергоспестяване, което постига при работа. Това става чрез използването на пресяващ барабан, което елиминира нуждата от горещ асансьор. Барабанът комбинира изсушаването и пресяването на минералите в общ процес, като по този начин се избягва загубата на топлина от материалите по време на тяхното транспортиране. Запазването на температурата на материалите се подпомага и от контакта на горещите резервоари, в които се съхраняват, с нагорещения пресяващ бункер, от където също се спестява енергия.
Като цяло използването на технологията на изсушителния пресяващ барабан е много ефективна и производителна операция. Липсата на необходимост от асансьор се оправдава от транспортирането на материалите в студено състояние, а след тяхното загряване, положителна отличителна характеристика е, че потокът на материалите се движи по естествен път - гравитационно, което отново спестява енергия за тяхното транспортиране.
Друга иновация, която Пауъртек представи на МТП - Пловдив бяха самосвалните надстройки Marrel, които компанията произвежда по френски лиценз. Това е едно модерно и високотехнологично решение за превоз на материали.
Кошовете, произведени от Пауъртек, са в различни размери и удовлетворяват потребностите на всеки потребител. Подходящи са за пренасяне на пясък, чакъл, асфалт и най-различни други видове фракции.
Едно от предимствата на самосвалните надстройки е материалът, който се използва - стомана Creusabro, вместо Hardox или еквивалентен материал. Този материал е значително по-скъп, но и по-качествен. Това се дължи на факта, че вътрешната структура на стоманата по принцип е различна от тази на Hardox или друг материал. Благодарение на удължените си вътрешни клетки, този материал е по-устойчив на шокови натоварвания. Стоманата, която се използва, също е много устойчива на абразия, което отново се дължи на химичният й състав.
Друга група предимства на самосвалните надстройки на Пауъртек са конструктивните - например: корпусът на кошовете има U - образна форма, и същевременно има само един заваръчен шев. Това е така, защото заварените зони са концентратори на напрежения и с по-малко заваръчни шевове конструкцията е по-здрава.
Поредно предимство е ниският център на тежестта. Управлението на самосвала става по-лесно, обръщащият момент се понижава по стойност и е необходимо по-малко усилие при спиране.
Поддържащото тяло под шасито, конструирано в U-форма, следва точната форма на коша (U-образна). Това тяло има двойно действие - от една страна подсилва и укрепва тялото, правейки го по-способно да поема много високи и концентрирани шокови натоварвания. От друга страна - стабилизира цялата конструкция.
Всички по-горе изброени предимства, събрани заедно, правят всеки камион, оборудван с такава самосвална надстройка, особено гъвкавото решение за транспорт.
Роланд Трейдинг представи на МТП Пловдив 2008 бетонополагаща машина Terex SF 2003B. Машината е наследник на бетонополагачите, произвеждани преди от фирма "Drion". Бързината и прецизността не са единствените преимущества на "най-малката" от семейството на Terex-Roadbuilding Belguim. Мощната и прецизна хидравлика задвижва три верижни колони, шнек за бетон и регулатор на ширината. Работните параметри на машината са повече от убедителни. Максималната ширина на полагане на бетонни настилки е 2 м, височината на полаганите бордюри - до 1100 мм, а скоростта на полагане - до 12 м/мин. Особено ценна е бързата (буквално за минути) смяна и пренастройка на полагащите матрици. От тях се предлага голямо разнообразие - бордюри, парапети, канали, V-образни и други. Специалитет на SF 2003 са и особено популярните парапети тип "Ню Джърси" - все по-често изместващи стоманените разделителни мантинели от автомагистрали, мостове и тунели.
Ергономичният команден пулт спомага за това качеството на положените настилки да не оставя неизпълнени желания. SF 2003B показва извънредна прецизност на полагане във всички параметри - ниво, посока, напречен наклон, плътност, гладкост и т.н. Поради намаления брой необходими работни часове и липсата на необходимост от корекции след втвърдяване, машината спестява на пътно-строителните фирми време и средства.
На щандовете на Евромаркет Груп бяха изложени повече от 100 строителни машини на стойност над 20 млн. лв., сред които: багери и товарачи Hyundai и Hidromek, челни товарачи GEHL, телескопични повдигачи Manitou, бетоновози и бетон-помпи Cifa, валяци Ammann, мотокари Mitsubishi, каналокопатели Vermeer, асфалтополагащи и бетонополагащи машини, трошачно-пресевни инсталации и други.
Сред показаните от Евромаркет Груп експонати, особено интересни са машините за хоризонтално сондиране на водещия американски производител Vermeer, бетонополагащите машини за пътно строителство Gomaco - USA и Новата серия на Hyundai - 7А, разработена на основата на оборудването за за дълбоки изкопи, шлицови стени и основи "DEEP DIGGING".
Най-голямата и най-скъпа строителна машина, представена от Евромаркет Груп беше багерът-разрушител Hyundai R 450 LC Demolition. С оперативно тегло от 60 тона, той е създаден да разрушава с голяма мощ, а стрелата му достига 30 метра.
По време на 64-тото издание на Международния технически панаир - Есен 2008 г. пловдивската фирма Н и Б впечатли посетителите с богатата си продуктова гама и експонира, за първи път в историята на международното изложение, най-големия кулокран марка SAEZ модел TLS 65 с дължина на стрелата 65 метра и товароподемност 8 тона. Това е и най-големия кран, показван за последните 20 години на Балканския полуостров. Машината е в пълно съответствие с изискванията на директива 98/37/СЕ и позволява повдигане на товари с максимална скорост 74m/min (90m/min с оптимизация). Максималният товар от 8 тона може да се повдига със скорост 0-15m/min.
Представители на строителни фирми успяха да видят на щанда и останалите продукти "на живо". Systema de soportes е най-новата тритактова система за хоризонтален кофраж - елементите се подреждат на принципа на конструктор тип LEGO, а технологията позволява декофриране след седмия ден от изливане на бетона.
Обект на изключително голям интерес бяха и асортиментите на марката Kapriol, на която фирма Н и Б е официален представител - инструменти за груб строеж и довършителни работи, работно облекло с високо качество и предпазни обувки от ново поколение.
Н и Б е търговска фирма, сред чиито основни партньори са известни италиански фирми за олекотен кофраж, фасадни скелета, преносими офиси, подемни съоръжения и платформи, машини за строителството, техника и аксесоари, инструменти и предпазно облекло, и испанският гигант SAEZ Group - производител на кулокранове и едроплощен кофраж.
Техниката за разрушаване също заемаше своето място на изложението, представяйки този интересен и все още нов за България сегмент от строителният бизнес.
Komatsu предлага пълна гама багери за разрушаване (Демолюшън) с голямо разнообразие от стрели и оборудване. Специално конструирани и произвеждани в Европа, машините са от 25 до 102 тона и осигуряват необходимия за всяка нужда работен обхват. По време на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив фирма КИРОВ акцентира на разрушителните багери с представител 45-тонен верижен багер Komatsu PC450HRD-8 с обхват до 27 m. и оборудван с разрушителни прикачни устройства на Atlas Copco - чукове, ножици и пулверизатори и мощност на двигателя 345 к.с. Подобна машина може да бъде произведена само от няколко фирми в цял свят. Тук не става въпрос за модифициран от външна фирма стандартен багер и след това предлаган на пазара като "фирмен продукт", а машина разработена от бял лист хартия и с внимание към най-малкия детайл относно бъдещата употреба. Демолюшън багерът е с купол, разработен специално, а не просто такъв от стандартен багер и преработен. Конструкцията е подсилена на местата с най-голямо натоварване, защото издръжливостта при тази машина е от най-голямо значение. Накланящата се стандартно на 300 кабина на багера е достатъчно просторна, за да може седалката на оператора да се свали до хоризонтално положение. Снабдена е с климатроник и въздушен филтър, а тъй като атмосферното налягане вътре е по-високо от външното, в кабината не влиза прах. Тя е добре звукоизолирана и е монтирана върху силиконови демпфери, което намалява вибрациите. Кабината може да се накланя до 30 градуса за по-добра видимост и комфорт на оператора при разрушаване на високи сгради. Поставени са обезопасяващи решетки на предното и горното стъкло, а прозорецът на покрива е ударо-устойчив и е снабден с чистачка.
Верижната ходовата част осигурява висока стабилност при работа. Тя може да бъде в изпълнение HWG - хидравлично разширяване с цел по-лесно и бързо установяване на багера на работната площадка. Конструкцията на рамата и стрелата са изработени с минимално количество заварки за по-висока якост и дълъг живот.
Този тип багери са високо усъвършенствани машини с модерни технологии. Те се управляват от системата EMMS (Equipment Management and Monitoring System). Интерфейсът е лесен за употреба и предоставя бърз достъп до различните менюта за диагностика и управление. Системата поддържа 4 работни режима (А - активен, Е - икономичен, В - за хидр. чук, Att - за ротационна разрушителна щипка и L - за повдигане). За всеки от тях са съобразени подходящи обороти на двигателя и съответна настройка на хидравличната система. LCD дисплея показва работните параметри в реално време, а функциите са означени с икони за лесна навигация в различните менюта, а когато е необходимо се превръща в монитор за камерата за задно виждане. Багерът се стартира с парола, която го защитава от неоторизиран достъп.
Машината е с автоматична тристепенна трансмисия, която осигурява максимална теглителна сила и оптимална скорост на движение при различните работни условия. Системата за бърза подмята на типа работно оборудване с хидравлични пинове и връзки е уникална по рода си между всички производители и дава възможност багерът да може бързо да бъде преоборудван за копаене или разрушаване. Снабден е и със алармена система, която предупреждава оператора при опасност от дебалансиране на машината.