ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина III, брой 1, февруари 2009

Перфоратори и къртачи

Перфоратори и къртачи

Перфораторите и къртачите са сред най-популярните инструменти в професионалната строителна практика. Намират широко приложение при подготвителни, довършителни и реновационни работи. Както при останалите видове професионални инструменти, водещите производители се стремят да гарантират висока мощност, производителност и ергономия в актуалните си модели.

текст инж. Вера Ангелова

Според популярното определение, перфораторът е свределна ударопробивна машина, която може да бъде електрическа или пневматична. Устройството й е доста сходно с това на бормашините, с тази разлика, че мощността на двигателя на перфоратора неколкократно надвишава тази на бормашината. Това, разбира се, предполага много по-големи възможности на инструмента, в сравнение с по-малката ударопробивна техника.
Перфораторите са незаменими както при класически довършителни работи, така и при ремонтни дейности. В процеса на подготвителните работи (при сваляне на стари плочки, мазилки и други покрития), както и в различни монтажни операции - пробиване на дупки за дюбели, розетки, разпределителни кутии и други, перфораторът често се оказва най-подходящото решение за професионалния строител, а по-мощните модели успешно се справят и с по-отговорните разрушителни дейности.
Къртачите са отдавна известни и широко използвани в строителството. В момента има голямо разнообразие както от фирми-производители, така и на конфигурации на инструментите. Къртачите биват електрически бензинови и пневматични. Тяхното основно предназначение е раздробяване на твърди основи, пробиване на отвори в тухлени стени на сгради, отстраняване на мазилки от тухли и т.н, Използват се активно и при други строителни, предимно разрушителни, операции. Работата с къртачи изисква определени умения и голяма издръжливост, въпреки че в последните модели на водещите световни производители се полагат всички усилия за намаляване на теглото и вибрациите, предавани към работещия.
Metabo обнови своите перфоратори в клас 2-3kg с пускането на най-новите две серии - KHE 28 Plus и UHE 28 Plus. Перфораторите от този клас са най-често използваните електроинструменти при довършителните дейности в строителството и най-вече при ремонтните работи.
Изключително леки и удобни за работа, тези перфоратори натоварват минимално ръцете и отхвърлят всякакъв тип задачи - пробиване на отвори в бетон, къртене на строителна конструкция и други. Тези модели са перфектни за изкъртване и оформяне на отвори в тухлени зидове (за монтиране на дограми, врати и други), за отстраняване на мазилки, циментови замазки, стари плочи, настилки, облицовки, оформяне на канали в стени за инсталация.
Новото при двата нови електроинструмента е, че представят по-високото ниво на възможностите от предходните модели. Това включва увеличаване на енергията на удара, намаляване на теглото на машината, повишаване на нейната износоустойчивост и дълготрайност, както и повишаване на безопасността и удобството при работа.
Metabo KHE 28 Plus - комбиниран перфоратор с електронно управление (VTC система) на електродвигателя, е пригоден за пробиване с или без ударно действие, за къртене, за завиване на дълги и с голям диаметър винтове.
Регулирането на честотите на въртене е възможно само в диапазона 0-950min-1.
Metabo UHE 28 Plus е модел, който извършва по същия професионален начин горните дейности, но неговите възможности са по-разширени в сравнение с KHE 28 Plus. Многофункционалният UHE 28 Plus може да пробива отвори в дърво, метали и други, без това да се отразява на работата му при пробиване и къртене в бетон. Това се дължи на двустепенната механична предавателна кутия, която, в комбинация с електронно управление, позволява по-гъвкаво регулиране на честотата на въртене. Плавното регулиране на тези честоти може да се извърши в диапазоните - 0-950min-1 и 0-2600min-1 в зависимост от избраната механична предавка. Този модел е окомплектован с два патронника, които според нуждата се сменят лесно и бързо, благодарение на системата на Metabo - Quick.
Единият патронник е предназначен за захващане на инструменти (свредла, шила и боркорони) с опашка SDS Plus. Другият патронник е челюстен бързозатягащ се, който се използва за свредла с цилиндрична опашка с диаметър от 1,5mm до 13mm, a също така и за закрепване на свредла и битове шестостенно напречно сечение.
Сред технологичните новости при двата модела, интерес представлява пневматичният ударен механизъм и редуктор, монтирани в корпус от здрава алуминиева отливка. Това позволява повишаване на удара от 2,4 J на 3,0 J като е запазена мощността на електродвигателя от 1010 W. Оптимизираната конструкция на ударния механизъм осигурява по-плавна работа и създава по-малко вибрации.
Предпазният съединител (S-Automatic) по-навременно и бързо изключва въртеливото движение при възникване на обратен удар.
Обновени са превключвателят за избор на режим на работа - ударно или безударно пробиване и къртене с изключено въртене на инструмента и патронникът за закрепване на инструмента.
Двата перфоратора са пригодени да пробиват в бетон със свредло отвори с максимален диаметър 28mm, а с боркорона - до 68mm, в дърво до 30mm и в стомана до 13mm. Диаметърът на боркороната също е специален, защото големината на отвора съответства на диаметъра на конзолните кутии, в които се монтират ключовете и контактите на електрическата инсталация.
Двигателят на перфораторите, разбира се, е запазената марка на Metabo - Metabo Marathon. Той притежава редица технически решения, които повишават неговата издръжливост в различни условия на работа. Намотките на статора, ротора и колектора са специално предпазени от прахта и твърдите частици засмукани по време на работа чрез защитна решетка и специално многослойно епоксидно покритие нанесено чрез прахова технология върху намотките.
Четките се самоизключват при достигане на критична степен на износване като 30 часа по-рано се включва предупреждаваща сигнална светлинка.
В специална класация за скорост (проведена с конкурентни марки) в пробиване на бетон двата перфоратора на Metabo дават отлични резултати. UHE 28 Plus печели при отворите с диаметър 8, 12, 14, 16, 18, 22, 26 и 28 mm и споделя второ място с други марки при пробиването на отвори с диаметър 6, 10, 20, 24 mm.
Гамата перфоратори на Makita също е обогатена с няколко нови модела, произведени в съответствие с последните технологични иновации. Новият електронен перфоратор HR2230 работи в два режима - пробиване и ударно пробиване. Новият пусков ключ осигурява еднакъв въртящ момент при въртене наляво и надясно, а зигзагообразният ротор и новият ударен болт позволяват употребата на инструмента дори при най-тежки работни условия. С мощност от 710 W, инструментът е подходящ за всички стандартни пробивни и ударопробивни приложения в строителната практика. При работа на празен ход се достигат 1050 об./min, а броят на ударите в минута е до 4050 при мощност на единичния удар 2.3 J. Производителността в бетон е до 22mm, в стомана до 13mm и в дърво 32mm. Теглото от само 2.4kg го прави един от най-компактните модели в продуктовата гама на Makita, а захватът SDS-Plus гарантира максимална сигурност при работа.
Моделът HR2470 също има защитен от прах SDS-Plus захват и е оборудван с новия пусков ключ, зигзагообразен ротор и новият ударен болт за постигане на по-голяма производителност. Мощността е 780W, оборотите на празен ход до 1100 в минута, броят удари в минута - до 4500 с мощност 2.7J. Максималният диаметър на пробиване в най-масовите материали е съответно: 24mm (бетон), 13mm (стомана), 32mm (дърво), а теглото - 2.6kg.
Двата модела, HR2230 и HR2470, се предлагат при преференциални условия до края на месец февруари.
При по-големите модели също има няколко забележителни нови модела като например HR 4511C, с мощност 1350W и производителност на пробиване 125mm с боркорона и 45mm с плътно свредло. Инструментът притежава стабилизаторна електроника, функция стоп-удар и стоп-въртене и 16-кратно регулиране на длетото. Антивибрационната технология и ръкохватката с притъпяващ обратния удар ефект гарантират високо ниво на ергономия и безопасна и здравословна продължителна работа. Защитения от прах SDS-Max захват също е стандартен за инструмента
В гамата къртачи на Makita, нов е моделът HK 1820 - електронен къртач с леко длето. Моделът притежава изключително компактен дизайн (обща дължина само 351mm) и е идеален за къртене на мазилка, остатъци от строителен разтвор и стари плочки. Регулирането на длетото е 12-кратно, а броят на ударите се избира предварително като достига 3.200 в минута. Пусковият ключ е широкоплощен и удобен за употреба, като при продължителна работа може да бъде фиксиран. За комфорт на работещия, ръкохватката е с притъпяващ обратния удар ефект. Мощността на инструмента е 550W, силата на удара 3.9J, а теглото 3.3kg.
Моделът WU 331 на международния консорциум WORX e перфоратор с отлични характеристики, подходящ за базовите и специфичните строителни приложения. Сред основните му технически характеристики са: номинално напрежение - 220V-240V~50Hz/60Hz; номинална мощност - 550W; номинални обороти без натоварване: 0-1250/min; номинална ударна скорост: 6100 удара/мин.
Електроинструментът е оборудван с патронник SDS Plus 13mm и работи с максимални диаметри на свредлата за зидария, стомана и дърво съответно 20mm, 13mm и 30mm.
Машината тежи само 2,7 kg и се предлага със стандартен 3-метров кабел. Двойната изолация гарантира удобство на работата и производителност, дори при продължително пробиване.
Друг представител на ударопробивните инструменти с марка WORX е перфораторът-къртач WU 330. Той се характеризира с номинално напрежение 220V-240V~50Hz/60Hz, номинална мощност 710W, номинални обороти без натоварване: 0-1050/min и номинална ударна скорост: 0-4600 удара в минута. Нанася удари със сила 2,7J, като работи с диаметри на свредлата до 26mm в зидария, до 13mm в стомана и до 30mm в дърво. Корпусът е двойно изолиран, а теглото е само 2,5kg.
Предназначена за полу-професионална употреба, серията инструменти Raider Pro се отличава на пазара с високото си технологично равнище и качество на изработка, гарантирано и с двугодишно гаранционно сервизно обслужване, следгаранционно обслужване, а не на последно място и с много добро съотношение качество-цена.
Перфораторът RD-HD12 на Raider е предназначен главно за пробиване на тухла, бетон и камък. Мощността му е 950 W, оборотите в минута - до 920, а максималните диаметри на пробиване в различни материали, както следва - 26mm в бетон, 30mm в дърво, 13mm в стомана. Перфораторът има патронник за свредла със SDS Plus захват, който е стандарт за този вид машини и позволява използването на свредла от различни производители.
Перфоратор-къртач Raider HD06 е още една машина от серията перфоратор-къртачи Raider, която по техническите си характеристики и експлоатационните възможности спада към класа на полупрофесионалните инструменти. Мощността на перфоратора е 1050 W и с него може да се пробиват отвори в бетон с диаметър до 38mm. Благодарение на пневматичния ударен механизъм енергията на ударите върху опашката на свредлата и шилото е значително повишена.
Серията къртачи на Raider предлага 3 модела: RD-HD10, RD-HD11 и RD-HD09, с мощност от 850 до 2100W, намиращи приложение в подготвителни и разрушителни работи в строителството.
RD-HD10 е най-мощният модел от серията. Пробива в бетон с максимален диаметър 26mm, в дърво - 50mm. Прави 750-1875 удара в минута със сила 50 J. Инструментът притежава дистанционен механизъм за блокиране, антивибрационна система за защита на ръцете и "HEX" захват с изключителна надеждност и лесна смяна на свредлото.
Инструментът, както останалите на компанията, е съобразен с изискванията на EN 60745 за ограничаване на шума и вибрациите. С измерено ниво на звуковото налягане 105 dB(А), ниво на звуковата мощност 96 dB(А) и ниво на вибрации 3 m/s2, той притежават клас на защита II.
Hitachi предлага богата гама перфоратори и къртачи, сред които H-65SB2 - 1340-ватов къртач, за разрушителни и подготвителни работи, изискващи по-голяма мощност. Моделът е снабден с антивибрационна система, захват HEXAGON и мека дръжка за оптимална ергономичност. Теглото му е 16.5 кг, а силата на удара - 39.5J. Инструментът е снабден със съединител срещу блокиране и система, гарантираща ниско ниво на вибрации за продължителна работа без умора.
Hitachi DH 22PB е модел перфоратор с мощност 520W. Притежава автоматична четка, функция реверс и има възможност за регулиране на оборотите 0-1050. Теглото е само 2,3kg, а захватът на свредлата - SDS-plus за максимално ефективна работа.