ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина III, брой 4, август 2009

Ъглошлайфи

Ъглошлайфи

Ъглошлайфите са сред най-популярните електроинстументи, като намират приложение за различни видове обработка на материалите – първоначално грубо почистване, отстраняване на стари покрития, окончателно шлайфане, полиране или рязане. В настоящия материал правим кратка класификация и преглед на някои от предлаганите на пазара модели професионални ъглошлайфи.

текст инж. Вера Ангелова

Кратка история
През 1922г. Херман Акерман и Херман Шмит основават фирмата Ackermann+Schmitt, известна в последствие като FLEX Elektrowerkzeuge. Основния предмет на действие на фирмата е производство и продажба на изобретената от тях ръчна машина за шлайфане с гъвкав вал, задвижван от електромотор, наречена Flex. Това е първият инструмент от този тип и в момента е нарицателно за ъглошлайф. В края на 20-те години двамата инженери успяват да заместят гъвкавия вал с ъглова предавка и да създадат първия в света ъглошлайф, също с търговската марка Flex. Говори се, че по онова време за закупуване на ъглошлайф е била необходима предварителна поръчка за изпълняването на която се е чакало около две години.

В днешно време покупката на ъглошлайф е само въпрос на инвестиционно решение, като пазарът предлага различни конфигурации, стремящи се да удовлетворят съвременните изисквания за бързина и качество на работа при максимална ергономия и безопасност за работещия.

Класификация
Ъглошлайфите могат да бъдат класифицирани в зависимост от потребяваната мощност (която средно е между 600 и 2500 W), масата на инструмента и диаметъра на използвания режещ диск ( обикновено от 115 до 300 мм).

По-малките модели ъглошлайфи с мощност до 1100 W и диаметър до 130 mm обикновено се произвеждат в работна конфигурация за една ръка, докато по-големите, по-мощни и по-тежки машини се произвеждат за работа с две ръце.

Ъглошлайфите се различават помежду си също по принципа на устройство и защита на двигателя и редукторната кутия от прах и прегряване, системата за ограничаване на пусковия ток, системите за блокиране на случайно включване, изключването при внезапно блокиране на диска и други полезни работни характеристики.

Изборът на ъглошлайф следва да се прави на първо място в зависимост от обема и вида на преобладаващата работа, както и типа на обработвания материал. Ако се предполага използване на инструмента именно като шлифоваща машина се препоръчва избор на по-компактните и леки модели. А ако става въпрос предимно за рязане с определена дълбочина на реза, желания резултат може да бъде постигнат с мощен ъглошлайф за двуръчна работа. Реално, машините с такава конфигурация се използват именно като режещи машини.

Специално внимание при разработването на професионалните електроинструменти се отделя на защитата от прах. Това е така, защото прахта, особено тази, която се получава при обработка на бетон и други циментови материали, е особено абразивна. Попадайки в двигателя и другите основни функционални компоненти на шлайф-машината, тя предизвиква много бързо износване на детайлите. За да се осигури защита на двигателя, се използват различни системи, като една от най-разпространените от тях е използването на специални покрития и защитни ленти; за допълнителна сигурност се прилагат херметични уплътнения и обработка с прахозащитни вещества.

За комплексна защита на механизмите на шлайфмашините, съвременните модели използват система за спиране, която намалява въртенето на диска след края на работата. Тази функция е доста полезна, защото времето на въртене на диска може да бъде няколко десетки секунди - при отсъствието на система за спиране се налага оператора да се натоварва с теглото на инструмента за по-дълъг период.

Ограничителите на силата на пусковия ток обезпечават плавен старт – инструментът не се раздвижва рязко при включване. Освен удобството при работа тази характеристика гарантира дълъг експлоатационен срок на редукторната кутия и възможност за намаляване на износването и повредите на диска в началото на работата. Освен това, ограничителите на тока намаляват натоварването на мрежата, което е особено важно в райони с по-слабо развита инфраструктура.

Един сериозен проблем при ъглошлайфите са вибрациите, дължащи се на бързото въртене на диска. Тази вибрация не вреди само на инструмента (повреди на диска и износване на механизмите), но е и рисков фактор за здравето на оператора – вибрациите имат негативно влияние върху имунната и сърдечно-съдовата система и могат да предизвикат редица професионални заболявания. Дори за кратко време вибрациите влошават качеството на работата и предизвикват напрежение, умора и отпадналост на организма. За тяхното намаляване, повечето производители използват ръкохватки с виброизолация, които са предпоставка за по-добра ергономия и качество на работа.

С марката Festool на пазара се предлагат два модела ъглошлайф машини, допълващи богатата гама ексцентрикови, лентови и вибрационни шлайфмашини.

Моделът RAS 115.04 е с мощност 500 W и е проектиран главно за отнемане на повърхностни слоеве и покрития и за грубо шлифоване. Електроинструментът комбинира ниска скорост с висок въртящ момент и голяма мощност, гарантираща ефективност и ефикасност в приложенията.

Системата за електронен контрол MMC осигурява плавен старт, постоянна скорост при работа и предпазване от прегряване и претоварване. Смяната на шлифовъчния диск се извършва без необходимост от допълнителен инструмент, което гарантира бързина на работа при разнородни задачи. Уникалната по своя дизайн система StickFix осигурява сигурно закрепване на диска и лесно и бързо подменяне при необходимост.

Машината дава възможност за избор на честота на въртене и поддържането на постоянна такава, което улеснява работата в много от популярните приложения.

Ергономичният дизайн, компактните размери и малкото тегло (2.3 кг) осигуряват работа без умора дори при продължителни работни цикли. Системата за оптималното прахоизсмукване, проектирана да изсмуква производствения прах на мястото на появата му, гарантира чисто работно място, оптимална видимост върху работната зона и здравословни условия на труд.

Ъглошлайфът Festool RAS 180.03 е с мощност 1500 W и притежава сменяем шлифовъчен кръг с диаметър 180 мм. Машината е предвидена за голямо отнемане на материал и бърз напредък при работа, което гарантира особено икономична работа по големи площи. При работа се поддържа чисто работно място и оптимална видимост върху работната зона, благодарение на оптимално проектираното прахоизсмукване.

Системата за предпазване от прегряване е предпоставка за ниски разходи по поддръжката и гаранция за дълъг експлоатационен живот.

Сред основните приложения на ъглошлайфите Festool са отстраняване на лако-бояджийски покрития, шлайфане на дърво и пластмаса. С подходящ шлифовъчен диск електроинструментите може да се използват и за премахване на ръжда и полиране на метал.

В съответствие с маркетинговата си политика да доставя цялостни работни системи с оптимално съгласувани помежду си компоненти, Festool предлага и пълен набор консумативи и системни принадлежности.

Хилти предлага обновена гама ъглошлайфи в същия клас като техните предшественици. Очевидната мощност и голяма производителност, комбинирана със високоустойчив корпус и сигурност, ги нарежда сред най-предпочитаните от професионалистите. Оптимизираният дизайн и иновативните гумени ръкохватки осигуряват комфортна работа при целия спектър от приложения.

Новите ъглошлайфи Хилти DCG 230-D, DAG 230-D и DCG 230-DB, оборудвани със системи за Активен Контрол на Усукването (ATC), Активна Редукция на Вибрациите (AVR) и нова прахозащитна глава, контролират голямата мощност и гарантират сигурността на работещия. Благодарение на техния оптимален ергономичен дизайн и ръкохватка, поглъщаща вибрациите без хлъзгане, гарантират максимален работен комфорт на рязане при дълбочина до 60 мм.

Новият DCG 230-D за рязане на бетон е 2600 ватов ъглошлайф за улеснена работата при различните видове бетон и зидария. Технологията Хилти Smart Power гарантира постоянна висока скорост на рязане и шлайфане, а благодарение на специалния дизайн на предпазващия щит рязането се осъществява без загуба на време за смяна на щита. Практичната ръкохватката дава възможност инструмента да се завърта за удобство на работата. AVR-системата свежда до минимум вибрациите за максимален комфорт на работа.

За разлика от по-мощния си събрат, 2200 ватовия DAG 230-D е специално проектиран да достига максимума при обработка на метал. Комбинацията на технологиите AVR,ATC и Smart Power и новото закрепване на предпазния щит гарантират висок работен комфорт, безопасност и дълъг живот. Идеален е за всички, който търсят удобство на работа и висока производителност.

Моделът DCG 230-DB е универсален с голямо приложение във всички браншове. Той е оборудван с електро-механична спирачка, която спира диска за по-малко от 2.5 секунди. Това осигурява висока безопасност, особено когато се работи при трудни условия или малки повърхности, защото дискът спира бързо и позволява уреда да бъде оставен веднага след използване. Неговия 2400 ватов мотор осигурява бързо рязане и високо ниво на почистване при шлайфане докато системата AVR прави този ъглошлайф по-малко уморяващ и благодарение на това и по-производителен.

Разработената от Хилти система Smart Power осигурява електронно ограничаване на пусковия ток на мотора, с цел да се предпази инструментът от отпадане (изгаряне) на предпазителите в ел. таблото. Така също се предотвратява откат при пускането на уреда.

Ъглошлайфите на компанията са снабдени и със система за електронен контрол, която поддържа почти постоянни оборотите при всички условия на работа между празен ход и пълно натоварване. Постоянните обороти гарантират максимална работна ефективност.

Също така се следят тока на консумация и температурата на мотора, за да се избегне прегряване на уреда. При прилагане на прекомерен натиск уредът спира.

Системата ATC (Active Torque Control) е проектирана така, че електрониката улавя момента преди диска да блокира и изключва уреда, като по този начин спира въртенето на шпиндела (това намалява, но не елиминира напълно отката на уреда).

Диамантните дискове Хилти режат широка гама материали с отлична скорост и точност. Техните оптимално проектирани сегменти съдържащи висококачествени диаманти гарантират висока производителност при всяко рязане. Специалната перфорация на дисковете редуцира шума с повече от 50 %. Хилти също така доставя висококачествени абразивни дискове, които са известни с тяхното качество на рязане и шлифоване на различни видове метали. Освен това, инструментите и дисковете Хилти винаги се разработват и тестват заедно за осигуряване на перфектен резултат. По този начин работещите усещат напълно предимствата на Hilti Power Effect – високопроизводителна система, която дава много повече от сумата на компонентите.

Metabo представи на пазара нова серия от шест ъглошлифовъчни машини с по-ниско ниво на вибрациите, което отговаря на директиваta на ЕС за безопасна граница при нивото на вибрациите. Антивибрационната система, която ограничава нивото на породените при въртенето на диска вибрации, щади до минимум работещите с инструментите и повишава тяхната работоспособност и производителност, увеличава дълготрайността на работния диск, се нарича Metabo Autobalancer. Машините оборудвани с Autobalancer имат с около 50% по-ниско ниво на вибрациите от тези, които не използват такава система.

Новата система Metabo Autobalancer представлява - капсуловано цилиндрично метално тяло с малка височина, в чиято вътрешност се намират свободно движещи се в маслена баня стоманени сачми. То е пресовано върху вала на машината и заменя стандартната опорна шайба, върху която ляга работния диск. В резултат на центробежните сили, при въртенето на диска сачмите опират плътно по стената му, като се разпределят така, че създават противотежест, която уравновесява дисбаланса на диска, който пък поражда вибрациите.

Шестте нови модела ъглошлайфи са в клас компактен на Metabo. Те са малки и леки, удобни за държане и работа с една ръка, по-малко уморяват работещия, а и с тях може да се работи на места, недостъпни за по-големите машини. Същевременно са и достатъчно мощни, за да се справят с тежките задачи. Електродвигателите на четири от тях са с мощност 1100 W, а на останалите два – по 1400 W. Работят с дискове с диаметър 125 mm и 150 mm. Освен системата Metabo Autobalancer, в новите модели са вложени най-модерните технически решения на Metabo. Например две от тях (WBA 11–125 и WBA 11–150) имат механична спирачна система, която до 3 s спира напълно въртенето на диска и това прави машината по-безопасна. Машините, предназначени за работа в режим на високо натоварване (WEA 14–125 Plus и WEA 14–150 Plus) имат системата VTC (Vario Tacho Constamatic Elektronik) за електронно регулиране на честотата на въртене, която също така я поддържа постоянна в широк диапазон на натоварване. Тази система се грижи и за плавното развъртане на диска при включване на машината и предпазване на електрическата мрежа от възникване на токов удар. Новите модели ъглошлайфи са оборудвани с електродвигатели Metabo Marathon чиито намотки имат епоксидно покритие, което ги предпазва от прахта и съдържащите се в нея абразивни частички. Специална система допълнително предпазва двигателя от увлечените с въздушната струя твърди частички. Подобрено е и охлаждането на двигателя, което повишава неговия коефициент на полезно действие и на отдавания максимален въртящ момент. Всички двигатели са със самоизключващи се четки при достигане на определена граница на износване. Машините имат и механичен предпазен съединител (S-automatic), който защитава работещия при възникване на обратен удар вследствие заклинване на въртящия се диск, а също и системата за бърза смяна на диска – Metabo Quick, която позволява смяната да се извършва на ръка без помощни инструменти.

Ъглошлайфите с марка Raider Pro принадлежат към полупрофесионалния клас и производството им е подчинено на идеята за постигане на по-ниска цена. Затова при тях липсват технически характеристики, характерни за електроинструментите от професионалния клас – антивибрационни ръкохватки, механизми за фиксиране на предпазния щит и диска без допълнителен инструмент и др.

Всички ъглошлайфи Raider Pro притежават бутон за фиксиране на вала при смяна на диска, поради което не се налага използване на гаечен ключ. При малките върху тялото е разположен превключвател, който се изключва много лесно само с натискане в задния край. Това е несъмнено удобство при използване на предпазни ръкавици и повишава безопасността при работа.

При по-големите модели са взети и специални мерки за предпазване от неволно включване на машината.

Raider Pro AG23 е ъглошлайф машина, с мощност 2000 W и диаметър на диска 180 мм. Тялото й е ергономичното и елегантно, с удобна за обхващане и държане основна ръкохватка. Горната й част, която се притиска от дланта, е покрита с еластична материя, която поглъща част от вибрациите на машината. Ръкохватката е затворена отдолу, което предпазва ръката при допир или удар, които биха могли да причинят изпускане на машината. Моделът има електронна система за ограничаване силата на пусковия ток и за плавно развъртане на ротора.

Raider Pro AG19 е най-мощният ъглошлайф от серията Raider Pro, предназначен за работа с дискове с диаметър 230 мм. Двигателят му е с мощност 2500 W и е предназначен за силно натоварващи дейности като рязане и изпилване на метали, рязане на плочи от естествен камък или бетон.