ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 1, 2012

Какво да очакваме от новия Закон за управление на отпадъците?

Какво да очакваме от новия Закон за управление на отпадъците?

В края на 2008г. Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз (ЕС) приеха нова рамкова Директива 2008/98/ЕО за отпадъците, с която бяха отменени Директива 75/439/ЕИО относно обезвреждането на отработени масла, Директива 91/689/ЕИО, посветена на опасните отпадъци и Директива 2006/12/ЕО относно отпадъците. Тя наложи необходимостта от приемането на нов Закон за управление на отпадъците (ЗУО) у нас. За да отговорим на изискванията на Директивата, Министерски съвет внесе законопроект за управление на отпадъците, който беше приет от парламента на първо чете на 1 декември 2011г. Новият ЗУО ще гарантира синхронизиране на българското законодателство за отпадъците с това на ЕС чрез своите изисквания и нововъведения.

Управлението на отпадъците има за цел да предотврати или намали вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда и се осъществява в съответствие с изискванията на нормативните актове. През последните осем години съществуващият Закон за управление на отпадъците създаде правната рамка относно управление на отпадъците в страната, която следва да се преосмисли и осъвремени в контекста на изискванията на новата директива. В този период законът няколко пъти беше изменян и допълван частично и непълно. Това наложи цялостна преоценка и усъвършенстване на съществуващите изисквания. Новият Закон за управление на отпадъците трябва да осигури транспониране на изискванията на Директива 2008/98/ЕС и създаване на условия за подобряване управлението на отпадъци в страната. Той регламентира мерките и контрола за защита на околната среда и човешкото здраве чрез предотвратяване или намаляване на вредното въздействие от образуването и управлението на отпадъците, както и чрез намаляване на цялостното въздействие от използването на ресурси и чрез повишаване ефективността на това използване. Този закон ще се прилага за битови, производствени, строителни и опасни отпадъци.

Основни промени
Новият ЗУО включва някои основни промени. Една от тях е формулиране на ясни задължения за кметовете на общини за управление на битовите отпадъци на територията на съответната община и създаване на законови механизми за изпълнение на поставените нови ангажименти. Важен акцент е подобряването и оптимизирането на работата на организациите по оползотворяване на масово разпространени отпадъци и въведените системи за разделно събиране и оползотворяване, които се финансират на основата на принципа „отговорност на производителя“, включително на лицата, които изпълняват индивидуално целите за рециклиране на продуктите, които пускат на пазара. Целта е постигане на по-добри резултати при изграждането на реални системи за разделно събиране на отпадъците от населението.

Ще се облекчат процедурите по издаване на разрешения за дейности с отпадъци с цел намаляване на административното натоварване на бизнеса. Предвидено е създаване на ясни правила за кандидатстване и получаване на разрешение. Много коментирани са промените във връзка с отпадъците от черни и цветни метали (ОЧЦМ). Новият ЗУО включва подобряване на контрола върху дейностите с тях и ограничаване на възможностите за предаване на метални отпадъци с неясен произход от физически лица. Освен това са въведени основания за разработване на подзаконови нормативни актове, които да прецизират и конкретизират изискванията за управление на битовите, био-отпадъците и строителните отпадъци. Предвидено е ясно разграничаване на задълженията на контролните органи по прилагане на закона. Има и преоценка на съществуващите административно-наказателни разпоредби с оглед ефективното им прилагане. Ето и някои подробности във връзка с отделните нововъведения:

Изисквания за постигане целите на разделното събиране, рециклирането и компостирането
Отпадъците в зависимост от техните вид, свойства, състав и други характеристики се събират, транспортират и третират по начин, който няма да възпрепятства тяхното следващо оползотворяване. Забранява се изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците.

Законопроектът прецизира задълженията на кметовете на общини за управление на отпадъците, като въвежда изисквания за постигане на конкретни цели за рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци. Кметовете на общините се задължават да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци, строителни отпадъци, отпадъци от черни и цветни метали и други, във всички населени места с население, по-голямо от 10 000 жители на територията на общината. Предоставя се възможност на общинските администрации да определят изисквания към площадките за предаване на отпадъци от хартия и картон, пластмаси и метали. Законопроектът запазва съществуващите изисквания за създаване на сдружения на общини с цел изграждане и експлоатация на обща инфраструктура за третиране на битови отпадъци.

Системите за разделно събиране на битовите отпадъци от домакинствата трябва да обхващат най-малко 6 000 000 жители на територията на страната, като задължително включват всички населени места с население, по-голямо от 5000 жители, и всички курортни селища. Наред с това се предвижда въвеждане на задължително разделно събиране за отпадъците от търговски, административни и производствени обекти. Зелените отпадъци от парковете и обществените площи трябва да бъдат събирани разделно и предавани за компостиране.

Системите за разделно събиране, повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци осигуряват постигането на редица важни цели. По този начин се очаква най-късно до 1 януари 2020г. да имаме подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и подобни отпадъци от други източници на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци. Освен това най-късно до 31 декември 2020г. количеството депонирани биоразградими битови отпадъци трябва да се сведе до 35 на сто от общото количество на същите отпадъци, образувани в България през 1995г.

Системите за третиране на строителни отпадъци ще трябва да осигуряват най-късно до 1 януари 2020г. повторната им употреба, рециклиране и друго оползотворяване на материали от неопасни строителни отпадъци, включително при насипни дейности чрез заместване на други материали с отпадъци в количество, не по-малко от 70 на сто от общото им тегло, от което се изключват незамърсени почви, земни и скални маси от изкопи в естествено състояние.

Нов режим на дейностите с отпадъци от черни и цветни метали
Законопроектът запазва съществуващите изисквания към дейностите и площадките за черни и цветни метали, приети с последното изменение на Закона за управление на отпадъците през 2011г., в т.ч. разполагане на площадките единствено в индустриалните зони на населените места.

Наред с това се въвеждат допълнителни ограничения към предаването на отпадъци от черни и цветни метали срещу заплащане от физически лица и забрана за разплащане в брой по сделки с такива отпадъци. Отпадъците от черни и цветни метали от физически лица могат да бъдат предавани безвъзмездно единствено на площадки, организирани от общините, които трябва да бъдат създадени в срок до две години, или събрани при кампании, организирани от кметовете на общини.

Предаването и приемането на ОЧЦМ, които нямат битов характер, включително тези, които представляват кабели и електропроводници от всякакъв вид и размер, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи и части от подвижния железопътен състав, железния път, включително осигурителните, сигнализационните и съобщителните съоръжения и всякакви инсталации към тях, всякакви елементи и части от пътната инфраструктура, като пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или воднонапоителни системи и съоръжения, както и на металосъдържащи паметници на културата, или части или елементи от тях се извършва само при наличие на сертификат за произход, издаден от лицата, при чиято дейност се образуват, и въз основа на сключен писмен договор.

Физическите лица могат да предават ОЧЦМ само с битов характер при наличие на декларация за произход. Сертификатът и декларацията за произход на ОЧЦМ се попълват по образец, утвърден от министъра на околната среда и водите.

Законопроектът предвижда отмяна на лицензионен режим за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали и замяната му с разрешение за дейности с отпадъци. Основание за това са съществуващите проблеми при управлението на тези отпадъци и нарасналият брой кражби на метални предмети от частни домове, промишлени площадки и елементи на инфраструктурата. Големият брой лицензирани площадки в страната и липсата на регионални структури в системата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е компетентният орган за издаване на лиценза, създава пречки за прилагане на ефективен контрол върху дейностите с отпадъци от черни и цветни метали. Съсредоточаването на разрешенията в системата на МОСВ ще даде възможност за подобряване на контрола.

В допълнение се предлага въвеждането на изискване за предоставяне на банкова гаранция в размер 50 000 лв. и допълнително по 10 000 лв. за всяка площадка, на която се предвижда да бъдат извършвани дейности с отпадъци от черни и цветни метали. Законопроектът определя случаите, в които банковата гаранция се усвоява напълно или частично от Министерството на околната среда и водите.

Очаква се предлаганите мерки и ограниченията за предаване на отпадъци от физически лица да доведат до ограничаване броя на съществуващите площадки, с което да бъде улеснен контролът върху дейностите и в резултат ще бъдат съществено намалени кражбите на метални предмети и отпадъци и предаване на отпадъци с неясен произход. От друга страна, прилагането на посочените мерки ще изисква значителни усилия от контролните органи в лицето на Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и общинските власти с цел недопускане на незаконна дейност с отпадъци от черни и цветни метали.

Глоби за нарушения
Предложени са конкретни административни мерки и административно-наказателни разпоредби. Административните нарушения са преструктурирани по групи нарушения и според вида на отпадъците с цел по-ясното им тълкуване. Разпоредбите в законопроекта са приведени в съответствие с изискванията на Закона за административните нарушения и наказания по отношение размера на глобите, налагани на физически лица в маловажни случаи. Предлага се завишаване размера на част от предвидените санкции с цел те да бъдат ефективни, да имат възпиращ ефект и да бъдат съразмерни с естеството на нарушението и нанесените вреди. Така например физическо лице ще трябва да плати глоба от 300 до 1000лв., ако изхвърля отпадъци на неразрешени за това места, предава отпадъци на лица, които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ, не предаде излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектоване, а също и ако изхвърля масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране в контейнери за смесени битови отпадъци и в съдове за събиране на отпадъци, поставени в имоти - публична държавна или общинска собственост. При повторно нарушение глобата е от 600 до 2000лв.

Глоба от 1400 до 4000лв. се налага на лица, които предават ОЧЦМ с битов характер на лице без разрешение или комплексно разрешително, извършва дейности с ОЧЦМ без регистрация по Търговския закон или без разрешение, а също и ако предава отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер. В законопроекта са определени още много глоби за конкретни нарушения при третирането на отпадъците от страна на физически лица и еднолични търговци.

Промени в други закони
Законопроектът въвежда нов подход при управление на строителните отпадъци, като въвежда изисквания за селективно разделяне на отпадъците, образувани по време на строително-монтажните работи и дейностите по разрушаване, и постигане на количествени цели за оползотворяване и рециклиране. Това налага да се извършат промени в Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му с цел съвместяване на изискванията за управление на отпадъците със съществуващите разпоредби за одобряване на инвестиционни проекти, разрешаване на строителството и ползването на строежите, премахването на строежи и други.