ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 1, 2012

Пътностроителните машини

Пътностроителните машини

Редица предизвикателства срещат производителите на специализирано пътностроително оборудване и машини във времена на глобализация и силно сатуриран пазар. От една страна зрелите пазари на индустриализираните страни изискват иновативни решения с ново поколение технологии и възможност, докато за развиващи се страни е необходимо лесно за поддръжка и експлоатация оборудване с висока надеждност. Но несъмнено и в двата случая максималната ефективност е ключов фактор. Основните изисквания на изпълнителите са по-голяма производителност на машините при по-малък разход на гориво, който да оправдае инвестицията в нови машини.

Единият от начините да се подобри ефикасността е чрез имплементиране на технологиите за контрол на машината – чрез използването на системи, които автоматично настройват машината към работни параметри според предварително зададени работни режими се намалява отговорността на оператора, както и вероятността от човешка грешка.

Такива системи все по-често се предлагат като опция към новите машини, а за зрелите пазари дори са част от стандартното оборудване.

Много популярни в последните години станаха решенията с използване на GPS техника от водещите производители на годезични и измервателни инструменти. Пример за такова сътрудничество е съвместната работа между Leica и Guntert&Zimmerman. В модификация на моделите за полагане на гладък кофраж S850 и S600, са инсталирани четири роботизирани тотални станции, бордови компютър и безжична връзка с контролния панел. С помощта на вградените нови технологии, според отзивите на фирмата-изпълнител, използваща машините, се увеличава забалежимо скоростта на работа, ефикасността на изпълнение на работните операции, както и качеството на постигнатите резултати.

Машините за полагане на настилки, оборудвани с новата технология, предлагат отклонения от само 30mm на километър от проектното задание.

В същото време технологичната компания Trimble се развива в нова област, предлагайки решения за подобряване на ефикасността при уплътняване на асфалтобетонни настилки. Тя предлага отскоро нова система за ефикасно уплътняване на почва и асфалтова смес – CCSFlex.

Приложението CCSFlex е проектирано да предложи универсална и достъпна система картиране с отчитане на броя преминавания върху определен участък.

Идеален за малките изпълнители, както и за изпълнители с големи автопаркове, CCSFlex може да се използва за уплътняване на почва и асфалт, с възможност за работа върху различни повърхности - от градски и общински пътища до магистрали и международни пътни артерии. Системата може да бъде надеждна, гъвкава и достъпна опция за изпълнители, които търсят иновативна технология за контрол на уплътняването, за да бъдат по-конкурентоспособни.

Сред основните функционалности на CCSFlex са записване и показване на информация за броя на преминаванията, изпълнителите могат да постигнат по-ефективно уплътняване, което неизменно води до увеличаване на производителността, като същевременно се гарантира високо качество на всеки положен слой. Информацията за прогреса на работата се показва графично на ярък, видим под директна слънчева светлина контролен панел CB450. Според Trimble, чрез подобряването на ефективността на уплътняването с намаляването на излишните маневри, изпълнителите може да завършат обектите си по-бързо, да ограничат консумацията на гориво и като цяло да намалят оперативните разходи. Освен това, системата предлага подробна информация за прогреса на работата в различните етапи на уплътняването, която при необходимост може да се добави към проектната документация.

CCSFlex е лесен за инсталиране и надграждане. Изпълнителите могат да започнат с базовия модел на приемлива цена, като при промяна на техните потребности или при разраствастване на мащабите на взетите проекти, може да се добавят необходимите сензори. Опцията за добавяне на сензори повишава общата функционалност на системата като подобрява показателите за уплътняване.

Ориентиран към контрола, управлението и оптимизирането на целия парк пътностроителни машини, Bomag стартира нова телематична система. Telematic Start е базовият вариант на системата, който дава информация за местопожението на машините във всеки един момент, с помощта на комбиниран GPS сателитна и GPRS мобилни радио система. В същото време тя систематизира информацията за работните часове и осигурява защита от кражба.

Telematic Power е разширената версия на система, която предлага всички характеристики на Start, плюс запис на разхода на гориво - наблюдение, което е важно, според Bomag, защото дава важна информация на собствениците, относно това кога машината се нуждае от презареждане, или позволява да се проследят кражби на гориво.

Системата има огромен потенциал за намаляване на разходите, тъй като горивото често представлява най-голям дял от текущите разходи на строителни машини. С Telematic Power потребителите за първи път получават цялостна оценка на средния разход и общата консумация на гориво. Това дава възможност и да се оцени ефективността на различни подобрения, които се извършват по машината по време на експлоатационния й период.

Производителност
Заедно с използването на най-новите технологии, производителите също са фокусирали своето внимание върху увеличаването на производителността на машината, като част от стремежа към икономическа ефективност е разработването на оборудване, което извършва повече работа за по-малко време.

Terex, например, пуска на пазара стабилизатора RS950B, за който се твърди, че е най-мощният в момента на пазара. Със своят 950 к.с. (708 кВт) дизелов двигател, RS950B постига +30% повече енергия, отколкото най-близкия му конкурент, за да достави по-висока производителност при рязане на твърд асфалт или почва.

Стандартният 2.4-метров режещ нож на RS950 има 218 волфрам-карбидни зъби и постига до 406mm дълбочина на рязане. Операторите могат да избират между четири различни скорости на работа - 102, 131, 163 и 200 оборота в минута, в зависимост от приложението. Машината има задвижване на четирите колела и управление, което дава възможност за постигане на максимална прецизност при взискателните приложения.

И Wirtgen са фокусирани върху максималната мощност, при разработването на новото поколение на големи асфалтови фрези. Компанията въведе W220 през есента с което допълни W серията.

Задвижван от 571-kW двигател моделът 220W може да обработи до 900 тона асфалт за час при максимална дълбочина на фрезоване от 350 мм.

Новото поколение на азфатови фрези за студена обработка на Wirtgen се състои от моделите W 150, W 200, W 210, W 220 и W 250, обхващащи широк спектър от ширини на фрезоване, вариращи от 1.2 до 4.4 метра.

Междувременно компанията Roadtec е съсредоточена върху издръжливостта и дълготрайността при разработването на новата си микро фрезоваща машина. Микро-фрезите са особено подходящи за приложения при тънки повърхностни слоеве, където конвенционалните машини за фрезоване може да предизвикат неприятно увреждане на повърхността и навлизане на вода в дълбочина.

Roadtec сега предлага машина, която при работа оставя след себе си плавнопроменящи се дълбочини по продължение на обработваните участъци. Създадената повърхност е безопасна за автомобили и мотоциклети, и може да се използва за нормално движение, ако платната са отворени преди полагането на настилката да започне.

Основна отличителна характеристика на новата машина е високата устойчивост на режещите зъбци на износване при работа. От Roadtec твърдят, че в един реализиран наскоро проект, за премахването на 25mm от повърхност с микро финишно покритие по продължение на 8-километров участък от пътя, не е било необходимо да се подмени нито един зъб по време на цялата петдневна работа по проекта.

Когато става въпрос за асфалтополагане, възможността широк диапазон от пътностроителни работи да се извърши с една машина, се оценява много високо от изпълнителите. От Vögele се концентрират не само върху производството на гъвкави и универсални като приложени пътностроителни машини, които са интуитивни за работа, но и са отворени за съдействие по всички проблеми, които биха могли да възникнат по време на първата операция на машините.

Немски изпълнител Gröschler заменя целия си пътностроителен парк с машини Vögele - паркът се състои от шест асфалтополагача – верижните Super 1300-2, Super 1600-2, Super 1800-2 и Super 1900-2, два колесни модела - съответно Super 1603-2 и Super 1803-2. Компанията ще използва машините за изпълнение на широк спектър от проекти: от асфалтиране на тесни градски улички до изпълнение на многолентови магистрали.

„Бойното кръщение” на новия пътностроителен парк е при изграждането на кръговото движение в близост до Билефелд в Германия и Vögele не само предоставя два дни обучение за операторите, но също така изпраща сервизен техник, които да остане на разположение, за да може да подкрепи с напътствия и подпомогне работните екипи по първия проект.

Моделите Super 1603-2 и Super 1300-2, които са използвани за работата, са оборудвани с мулти-клетъчни звукови сензори за контрол на надлъжния и напречния наклон на изпълнявания път. Изискванията по отношение на точността на изпълнение на повърхността са строги – допустимото отклонение е не повече от 4 mm в надлъжната и напречна посока на разстояние от 4m.

По данни на фирмата-изпълнител, с новите асфалтополагачи няма проблем за постигането на тези изисквания.

Икономически алтернативи
Междувременно, Power Pavers пусна на пазара нови машина с улеснена концепция за управление, предназначени за продажба в развиващите се пазари. Това решение на компанията е отговор на търсенето на решения за по-рентабилно изпълнение на настилки именно от клиенти от тези страни.

Новата машина за полагане на гладък кофраж Power Paver SF-1700 има работна ширина до 7.5 метра. Нейната рамка е взаимствана от модела Power Paver SF-2700, но мощността на двигателя е намалена до 160 к.с. (118 кВт). Чрез намаляване на широчината и на основната рамка, компанията е направила машината SF-1700 компактна, конкурента и икономична алтернатива на пазара.

По данни на компанията, в първия месец след пускането им на пазара, са продадени машини в три държави, което е забележително постижение. В много развиващи се страни има усложнения и забавяния с доставките на асфалтовата смес, така че настилката се изпълнява в два етапа, което обосновава икономически използването на такава машина.

Всъщност, инвестирането в проекти на пътното строителство е популярна практика в много от развиващите се пазари, където нараства нуждата от модерна инфраструктура, така че има и ръст на търсенето на надеждна техника.

Индийският изпълнител Ramky Infrastructure, например, направи голяма инвестиция в техника Dynapac за уплътняване, за да изпълни задълженията по изпълнението на договори за изграждане на пътища в Африка и Индия. Компанията се нуждаеше от стабилни и надеждни машини за изграждането на новата Икономическа зона в столицата на Габон, Либревил, с обща площ 4m2 Dynapac предостави новите модели на пътно-строителната техника.

Ammann, междувременно, е фокусирана върху използването на най-новите технологии при разработването на първите модели от новата си гама уплътняващи машини Solid Power, която ще бъде представена на международния форум Intermat, който ще се проведе в Париж.

Проектът за новата продуктова серия включва реконструкция на цялата гама от продукти Ammann, от леки трамбовки до тежки валяци, и ще се фокусира както върху естетически промени – модернизиране на външния вид, така и върху намаляването на разхода на гориво.

Основният акцент е използването на технология, която ще увеличи ефективността на полагането на асфалт и процесите на уплътняване. Сремежът на компанията е да предложи намалени неколкократно времена на работните цикли, както и по-ниско потребление на горива и смазочни материали, което се равнява на преки спестявания на разходи за изпълнителя. Новите технологии, като например ниската работна температура на асфалта, специалната техника за смесване на материалите и високите нива на рециклиран асфалт, са част от модерните технологии, чрез които се търси конкурентност и ефективност.

Bomag също влага значителни ресурси в разработването на съвременни нови уплътняващи валяци. Производителят пусна новата серия Dash-5 съчленени двубандажни валяци през миналата година. Серията се състои от шест модела, вариращи от 1.5 до 1.8 тона.

Първите модели, които са на разположение в новата гама са 1.55-тонният BW 80 AD-5, 1.60-тонният BW 90 AD-5 и 1.65 тон BW 1000 ADM-5. В допълнение към тези основни модели, се предлагат и 1.65-тонният BW 90 SC-5 и 1.70-тонният BW 100 SC-5 , модели със „страничен клирънс“, при които барабанът се поддържа само от едната страна, да позволи уплътняване в непосредствена близост до високи бордюри, или други препятствия.

От компанията загатват и за следващото допълнение към гамата - новият 4.5-тонен BW 138 AD-5 двубандажен валяк. От Bomag казват, че машината разполага с нов дизайн, нов двигател Kubota и много голям диаметър на барабана.

С влизането в сила на различни международни закони и разпоредби за емисиите на газове от двигателя, с нарастващите изисквания към машините от страна на потребителите и различната чувствителност към цените, за производителите е по-важно от всякога да разнообразят своите насоки за развитие на продукта.

Предвид на устойчивите инвестиции в пътното строителство, както и възстановяването на развитите пазари и разрастването на развиващите се икономики, все повече производители се насочват към производствени програми, които да могат да удовлетворят и двете групи клиенти.