ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 2, 2012

Строителна техника за инфраструктурни проекти

Отговорът на новите предизвикателства

Строителна техника за инфраструктурни проекти

През последните няколко години, в сектора на инфраструктурното строителство в Европа се забеляза значителен спад и изпълнението на много проекти беше забавено. В момента Европейският съюз навлиза в период, когато трябва да се направи рекапитулация, приоритизиране на проектите и установяване на нормални темпове на работа по развитието и поддръжката на инфраструктурните мрежи. Разбира се, основният фокус продължава да бъде върху проектите, имащи най-силно влияние върху устойчивото развитие на отделните страни-членки, както и на Съюза като цяло.

Според изследвания на маркетингови и финансови специалисти, фирмите, работещи в сектора на инфраструктурното развитие и услуги, могат да си позволят да са оптимистично настроени за работата си през предстоящите няколко години, след позитивните сигнали, подадени с последните планове на Европейската комисия.

Големите потребности от енергия и необходимостта да се модернизират съществуващите преносни и разпределителни системи, са причина да се установи бюджет от 50 милиарда евро, посветен на подобряване на качеството и сигурността на доставките на електроенергия и дигитални комуникации, както и секторите водоснабдяване, газоснабдяване и транспорт за периода 2014 – 2020 година.

Тези инвестиции ще включват до 9.1 милиарда евро инвестиции в изграждането на нова широкочестотна общоевропейска мрежа, като в същото време други 9 милиарда са предвидени за подобряване на електроразпределителните мрежи високо и ниско напрежение.

Независимо от тези обещаващи проекти, обаче, строителните фирми в сектора за изправени пред редица предизвикателства, свързани с глобалния икономически климат, все по-строгите екологични изисквания и непостоянните цени на горивата, материалите и консумативите.

За да отговорят на пазарната ситуация, водещите производители на оборудване с широко приложение в сектора се стараят да предложат най-ефективните по отношение на консумацията на гориво и универсални като приложение специализирани машини. Съвременните решения предлагат оптимален баланс между производителност, поддръжка, инвестиции и активен период на експлоатация.

Челните товарачи са един типичен пример за машина, без която рядко може да се реализира инфраструктурен проект. През изминалите месеци новите машини, предложени на пазара са много на брой и разнообразни с функциите и възможностите си.

Новите модели JCВ от серията СХ, както и по-големите модели: 74.2 kW 4CX и 63 kW 3CX според данни на компанията предлагат до 16 % повишена ефективност на използване на горивото при типичен работен цикъл в рамките на деня. Реализираните по този начин икономии се дължат до голяма степен на въвеждането от JCB на новата технология за работния трак, представена чрез системата EcoDig. Тя разчита на три хидравлични помпи за осигуряване на същия хидравличен поток при по-ниско натоварване на двигателя. Операторът може да избира между ва режима на работа – Еко, при който се поддържат минимални стойности на работните параметри и нормален режим. Правилният избор на режим на работа в зависимост от конкретната задача гарантира оптимизирана производителност и подобрен контрол на машината.

JCB Livelink е включен като част от стандартното оборудване на всички разновидности на моделите 3СХ и 4СХ, предлагани в някои страни от Европейския Съюз. Тази система позволява установяване на телематична връзка между машините, която дава на клиентите информация в реално време за работните показатели и местоположението, като има възможност за задаване на граници както в пространството, така и във времето, за да се подпомогне защитата против кражба.

Дълга и икономична експлоатация
Volvo също представи своята изцяло обновена серия товарачи, предназначена специално за сектора на инфраструктурното строителство. Тя включва 7.1-тонния модел BL61B и 9.8 тонния BL71B. Задвижвани от двигатели с мощност съответно 64 kW и 74.9 kW IIIA, новите машини са предназначени да доставят максимална фунционалност, мощност и дълга, икономична експлоатация.

С мисъл за максимална гъвкавост на машините, дори операторските кабини може да се реаранжират, в зависимост от особеностите на преобладаващите проекти.

И в двата си края машината може да бъде оборудвана с работни приспособления – от универсални и мултифункционални товарачни кошове до палетни вили, багерни кошове за нормално и повишно натоварване, както и хидравлични нижици и чукове за разрушаване. Товарачните кошове са с капацитет до 1 куб.м, а кошовете за копаене с обратна лопата достигат максимален обем от 0.33 куб.м. Всяка една от машините може като допълнителна опция да се оборудва със системата CareTrack на Volvo, която подобрява сигурността, като поддържа база данни за сервизирането, потенциалните проблеми, които могат да възникнат с машинните компоненети, както и за местоположението на машината с цел предпазване от кражба.

Case също предлага на пазара няколко нови модела товарачи – това е серията Construction King T, състояща се от 4 машини: 8.8-тонния 695 ST, 8.1-тонния 590ST и 8-тонните 580ST и 580T.

Задвижването на 695 и 590 се осъществява от двигател 82 kW, които позволява постигане на максимална скорост от 39 km/h. За двете по-малки машини, максималната скорост на предвижване е 40 km/h, а мощността на двигателя – 72 kW.

Според представители на компанията, чувствителната на товар хидравлична система на новите машини осигурява до 10 % намаляване на консумацията на гориво и на нивата на шум от двигателя. След преминати тестове на типичните приложения, от компанията твърдят, че производителността също е повишена значително – средно около 20 %.

В допълнение, и четирите товарача са оборудвани с кош с капацитет 1.2 куб.м, което е с 20% повече спрямо предходните модели. Механична система за смяна на работното приспособление се предлага като стандарт, а като опция се предлага хидравлична ситема.

Оптимизация
От New Holland също имат нови модели, предназначени ексклузивно за сектора на инфраструктурното строителство. Товарачите с обратна лопата В115В и В110ТС са оборудвани с хирдавлични помпи с променлив ход, които предоставят хидравлична течност на системата, само когато е необходимо, което дава като резултат до 10% икономии на гориво, по данни на компанията.

Минибагерите са друг основен тип машини, използвани в инфраструктрурното строителство, поддръжка и реновиране. Осъзнавайки значимостта на машините, производителите се стремят постоянно да предлагат конкурентни характеристики, като в последните модели фокусът е върху намаляване на цената на собственост, оценена спрямо експлоатационния живот и необходимостта от технически обслужвания.

JCB има дългогодишен опит с водещите фирми-изпълнителки на инфраструктурни обекти. На базата на него е разработена специализираната версия на минибагера 8918.

1.6-тонната машина се задвижва от 14.2 kW двигател, отговарящ на изискванията на международния стандарт за намаляване на емисиите отрабтени газове Tier III. С цел повишаване на сигурността при работа, редица подобрения на машината са включени в обновения дизайн. Например, долната част на остъклената врата е подменена със стоманен панел. За задната противотежест са предвидени допълнителни гумени предпазители. Работните светлини, монтирани на покрива на кабината, както и на стрелата, за осигуряване на подходящо осветление при нощна работа, са снабдени с предпазители, за предотвратяване на повредата им при случаен удар. В специалното оборудване от JCB са включени и две разгъващи се опори за булдозерния нож, които предотвратяват нараняване на асфалтовото покритие, при спускането на приспособлението.

Машината е окабелена за датчик EZiDIG, който се прикрепва към копаещото рамо и сканира работната зона за сигнали от подземни комуникации, намиращи се в близост. Това осигурява максимално ниво на сигурност при работа, предотвратявайки скъпи и отнемащи време ремонти на комуникационната мрежа и на машината.

В същото време Bobcat представя на пазара два нови компактни верижни багера – моделите ES5 с оперативно тегло 5.5 тона и 2.6-тонния E 26. Предназначен за разрастващия се пазар на класа до 5 тона, новият багер е базиран на платформа, подобна на тази на популярния модел Е50 с нулево завъртане на корпуса на машината над шасито, но е с конвенционална горна конструкция.

Е26 е с нулево завъртане на корпуса извън шасито и не се нуждае от допълнителна противотежест, дори когато се използва за прокопаване на дълбоки канали. Това конструкционно решение е спомогнало за намаляване на общото тегло на машината до под 2.7 тона, което е критичен момент, когато става въпрос за нормите и разпоредбите за транспортиране в много страни от Европейския Съюз.

Три нови минигара от Caterpillar също се предлагат в Европа отскоро. Моделите 300.9D, 301.4C и 302.7D GR се поместват в диапазона 0.9 – 2.7 тона. Най-малкият модел може спокойно да преминава през стандартни врати, което го прави идеално приложим за приложения върте в сградите или складовите помещения. Най-големият от новите модели 302.7D GR, е смятан за най-лекият модел на Caterрillar с компактен радиус на завъртане, което го прави изключително лесен за транспортиране. Това е от ключово значение при изпълнение на големи и значими инфраструктурни проекти, както и при поддръжка на мрежите. Задвижван от същия 17.9-киловатов двигател, който е под капака и на 301.4С, багерът разполага също с товарочувствителна хидравлична система, осигуряваща максимална сила на забиване на ножа от 22.5 kN и капацитет на повдигане от 0.955 тона.

Работни приспособления
Работните приспособления са тази функционална част на машината, от която до голяма степен зависи ефективността, производителността и приложимостта на машините. Оновните изисквания към тях са качество на изпълнението, дълготрайност на вложените материали и възможност за бърза смяна, при необходимост.

General Equipment Company, например, наскоро показа своята нова хидравлична сонда, съвместима с повечето модели компактни товарачи и минибагери.

Сондажното приспособление 471 DIG-R-TACH включва универсална присъединителна скоба, която отговаря на конфигурациите на преобладаващата част от популярните в инфраструктурния сектор стрели на машините. Сондата може да се монтира бързо и без необходимост от специални инструменти, само от един човек, като процесът не изисква пробиване, заваряване и след поставяне в монтажната скоба, сондата е сигурно и стабилно прикрепена към стрелата за осигуряване на продължителна и сигурна работа.

Сондажни свредла с диаметър от 55 мм до 610 мм могат да се използват със сондата. За повишаване на дълбочината на копаене, се предлагат различни допълнителни приспособления.

Технологията за безизкопно полагане на тръби също набира все по-голяма популярност в инфраструктурния сектор. Компанията Tracto-Technik произвежда оборудването с марка Burstform, която наскоро представи нова TIP (Tight in pipe) технология, предназначена за позволи на изпълнителите да спестят време при полагане на тръбопроводи или обновяване на съществуващата мрежа.

При ремонтни дейности TIP процесът се състои в това да се адаптират новите тръби така, че да прилягат плътно по вътрешния диаметър на старите, които вече са положени в земята, с помощта на калибриращ ръкав.

Техниката е използвана при изпънението на реновационен проект в Берлин, Германия, където 850-метров канал по продължение на язовирната стена Мюгелхаймер Дам е обновен изцяло с използване на безизкопно тръбополагане. Изпълнител на проекта е компанията Frisch&Faust Tiebau, която полага новия тръбопровод чрез специално формоващо приспособление Burstform, което се поставя над работния отвор, преди тръбите да преминат през него, за да заемат мястото си в стария тръбопровод. С помощта на TIP-технологията, полагането на новия тръбопровод отнема само 3 седмици.

Tracto-Technik предлага и нова серия чукове за отместване на почва Grundomat-N, който може да се използва също за безизкопно инсталиране на водоснабдителни и газоснабдителни тръби, както и обсадни тръби за кабелни комуникации. Новото поколение включва 10 модела, от 45 до 180 мм в диаметър. Отместеният материал преминава през отворите на ударната глава и се конвертира в задната й част, така че тръбите могат да бъдат положени незбавно след това или на по-късен етап.

Фирмите, работещи в сектора на инфраструктурното строителство и поддръжка на мрежите, имат богат избор от възможности да постигнат максимална ефективност при работата си, независимо от особеноститие на конкретния проект. Съвременните технологии и иновативните решения, вложени в най-новите машини и оборудване, гарантират качество на изпънение при минимални разходи за поддръжка, консумативи и при висока екологична съобразност. Това са ключовите фактори, които в съвременния свят превръщат проекта в печалба, а компанията, която разполага с тези ресурси – в лидер в своя сегмент.