ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 2, 2012

Мегатрон предлага новите модели съчленени самосвали на Doosan

Мегатрон предлага новите модели съчленени самосвали на Doosan

Все по-често изпълнителите на инфраструктурни проекти прибягват до употребата на съчленени самосвали вместо широко използваните до момента обикновени такива. Причината за това е значително по-ниските оперативни и експлоатационни разходи, които консумира една оптимизирана машина и бързото възвръщане на инвестицията. Използвайки съчленен самосвал вие няма да имате нужда да строите временни пътища и да ги поддържате в състояние, което позволява преминаването на камиони, предназначени за асфалт – спестявате огромни количества гориво, не е необходимо да транспортирате на място голям парк от поддържаща техника. Времето за презареждане на товара на един съчленен самосвал е в пъти по-малко от това на обикновен камион – трябва да поддържате по-малък парк самосвали. И най-накрая – разходите и времето по поддръжка на специализираната техника за пресечен терен е многократно по-малка отколкото ако приспособявате нетипични за терена машини.

Все по-голямо става търсенето и предлагането на такава специализирана техника, но това което отличава пионерите в бранша – бившата норвежка компания Moxy, сега част от големия корейски производител Doosan, са няколко основни аспекта от конструкцията на шасито на машината и мостовете. Дъмперите Doosan са единствените, използващи конструкция тип „люлка” на задния мост, отличаваща се с по-висока стабилност и проходимост за сметка на по-малкото тегло и елементи за поддръжка. За разлика от конструкцията с отделни мостове, тази система изисква много по-малка поддръжка, а копирането на терена е значително по-добро от машините на конкурентните марки.

Въртящият лагер на задната част на шасито е позициониран пред точката на съчленяване с шасито. Това, за разлика от конкурентните модели в класа, позволява равномерното разпределяне на предната ос на кабината в завой, както и малък радиус на завой. По този начин стабилността и скоростта на машината се повишава значително, а рискът от обръщане и всички евентуални разходи на време и средства, свързани с това, намаляват. Рамката и легена са проектирани с наклон и специфична форма така, че теглото на товара да е с оптимално разпределение с цел стабилност и лесно разтоварване без остатък.

Едни от най-надеждните машини в тази индустрия, благодарение на голямата история и опит на компанията в производството и конструкцията, са 4-те модела в портфолиото на компанията. Малкият клас самосвали са представени от два модела – МТ26 и МТ36 – съответно с товароносимост 23,5Т и 32Т и обем на коша 15m3 и 21m3. Двата нови модела, които компанията промотира в началото на 2012 г., са DA 30 – 28Т с обем на коша 18m3 и DA 40 – 38Т с обем на коша 24,4m3. Посочените модели използват двигатели съответно Scania DC9 – 9,3 l / 375HP (ISO 3046) и Scania DC9 – 12,7 l / 500HP (ISO 3046). Новите модели отговарят на последните европейски норми за регулация.

Всички компоненти на машините са проектирани с цел лесно и бързо сервизно обслужване и диагностика. Влаганите материали и части са изпитани и конструирани специфично за всеки един модел.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини