ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 2, 2012

Партньорство между Atlas Copco и компанията Pomgrand

Партньорство между Atlas Copco и компанията Pomgrand

Pomgrad, една от най-старите строителни компании в Хърватия (от 1947 г.), е специализирана основно в морското строителство. През 2011 г. компанията започва работа по проект за модернизиране на западното крайбрежие в Сплит, Хърватия. Инвеститорът предвижда изграждането на обществени пейки, с обща дължина 150 метра и 550 метра подводно осветление по крайбрежието. Проектът включва още и двоен път с широчина 6.5m, фонтан, велосипедна алея, няколко заведения и зелени площи.

Фирма Pomgrad Inzenjering, част от групата Щрабаг, работи по първите две фази на проекта. “Започнахме работа по проекта през юни, 2011 г. Основното предизвикателство, пред което се изправихме, беше изграждането, транспортирането и полагането на 6 млн. куб. бетонни блокове, чиято функция е да предпазват лодките на пристанището от вълните”, каза Nikola Jenjic, ръководител на строителните работи. “Подводните работи са основната част от нашата дейност и извършването им не е проблем за нас, защото разполагаме с пълното оборудване за работа под вода”, допълни той още.

Atlas Copco участва в проекта с новия си модел хидравличен чук – HB 3600. Машината е използвана за разрушаване на големи подводни скали, за да се достигане проектната дълбочина, необходима за фундаментите, където да се положат бетонните блокове.

“Имаме отлично сътрудничество с Atlas Copco. И не само за този проект. Винаги сме използвали в работата си и други машини и оборудване на фирмата – чукове, ръчни пневматични инструменти и др. Atlas Copco е известна марка с продукти, които са доказвали винаги своето качество, а Pomgrad е компания, която оценява тези продукти, защото държи на качеството. Между компаниите има взаимно разбирателство, имаме желание да си помагаме и реагираме бързо”, каза той.

Друго предизвикателство в проекта е била неправилната оценка на отношението на песъчливата и твърда земна почва. Първоначалните очаквания са били за наличие на 4500m3 бетонна земна маса, а се оказало, че тя е почти 10 000m3. Благодарение на хидравличните чукове HB 3600 на Atlas Cocpo проблемът е разрешен бързо, защото машината се е справила перфектно в подводната работа.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини