ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 2, 2012

Предлагаме цялостни решения за управление и рециклиране на отпадъци

Разговор с инж. Стефан Стаменов, Управител на Рисайклинг България

Предлагаме цялостни решения за управление и рециклиране на отпадъци

Г-н Стаменов, бихте ли представили дейността на фирма Рисайклинг България?
Рисайклинг България е създадена през 2007 г. Дейността на фирмата е фокусирана върху разбработването и предлагането на цялостни решения в сферата на рециклирането на отпадъци, по специално в областта на битовите отпадъци. Освен цялостните решения, като сепариращи и компостиращи инсталации, имаме и гама от машини, които могат да се ползват за различни дейности– рециклиране на хартия и пластмаса, например в по-малки пунктове за вторични суровини. Стараем се да покриваме и други, по-тесни, сектори. Например това са по-малки частни фирми, които са обособили дейността си само в събиране на отпадъци, хартия и пластмаси.

За пример, като обобщение на цялостната ни дейност, ще дам успешния ни проект за завода за рециклиране на отпадъци във Варна, който стартира миналата година. Заедно с нашите партньори от Германия – Егерсман, успешно реализирахме този модерен и високотехнологичен завод и той вече е в експлоатация.

Разкажете повече за технологичното оборудване и услугите, които предлагате на българския пазар.
Нашата дейност обхваща процеса от момента, в който една община реши, че ще си изгражда сепарираща инсталация, през изготвянето на проект, доставка и монтаж на оборудването и последващата поддръжка на една цялостна инсталация. Оборудването, което предламе, включва сепариращи машини, технологии за разделеня на железни от нежелезни фракции, машини за сепариране на различни видове пластмаси, балиращи машини, транспортни ленти. Тоест това е оборудването, необходимо за третиране на отпадъка от неговото приемане до транспортирането му към преработващите предприятия. Технологичното ни оборудване покрива дейностите по третиране на всички видове отпадъци освен опасните. След процесите на сепарация се получава остатъчен материал – т. нар. RDF, който може да се използва като алтернативно гориво в ТЕЦ-ове, циментови заводи и др. или пък се депонира. Единствено т. нар. органика, понеже не се събира разделно, не е в чист вид. Замърсена е и не може да се използва за компост. В сферата на услугите извършваме и морфологичен анализ.

Бихте ли разказали за някои от приоритетните Ви проекти?
Приоритетните ни дейности са свързване със спазване на задълженията и изискванията, които се налагат от Оперативна програма „Околна среда”. Усилията ни са насочени към общините, които тепърва трябва да изграждат сепариращи инсталации. Тази и следващата година това ще се наложи неминуемо, защото в европейски мащаб до 2020 г. страните членки на EС ще трябва намалят до 50 % теглото на твърдите битови отпадъци, а не повече от 35 % от органичната фракция да отива на депа.

Очакваме и приемането на новия Закон за управление на отпадъци да влезе в сила с ясна законова рамка. Законът вече е влязъл на първо четене, но има много поправки. Това е и причината много общини в момента да се предпазват от вземане на решения, поради неясноти около закона.

Какви са Вашите очаквания за развитието на отрасъла в България?
В един момент хората ще осъзнаят, че дейностите в отрасъла и изискванията на рамковите директиви, които трябва да се удовлетворяват, не са досадна пречка, а може да се окажат и средство за печалба, защото цените на суровините не са ниски и тенденцията е те още да се повишават. Депонирането също ще става все по-скъпо. Цените за депониране на тон отпадък растат много бързо, в геометрична прогресия. След 2014 година общините трябва да бъдат с готови решения и работни планове. От средата на тази година нататък очакваме развитие.